用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 長笛(Flute)都好好聽, 可以分享吓嗎?
樓主: kooku2004
go

長笛(Flute)都好好聽, 可以分享吓嗎? [複製鏈接]

原帖由 龍舌蘭 於 10-6-18 02:05 PM 發表
另外, 想問下懂音樂人仕的意見:
吹長笛時, 一般是以吐音來吹, 還是連音吹 ? 還是只有相同音階時才會以吐音吹 ?學多久才能控制自然流出的震動音?  (我不懂音樂, 表達得不好, 不知有冇高人睇得明我寫咩嗎? )
2樣都要, depends on 你隻歌.
震音, 有人用喉嚨, 有下惡, 有用肚, 好難講學幾內得.

有興趣睇下呢段video, 做得好清楚點用肚黎做vibrato sound
http://www.youtube.com/watch?v=ioz4UQejoYY

原帖由 mirinmak 於 10-5-29 11:04 PM 發表
May I know a boy of 5 years old could handle flute? When should he start?
換牙吹會辛苦, 又會漏風

原帖由 A+BJ 於 10-6-23 11:31 AM 發表

我囡囡也是學琴和flute,不過琴是正選,flute係副選,我要佢一定日日練琴,但flute就一星期吹3,4天,我囡囡話有d音同一樣手指位可能就有高和低音嘅分別,所以吹氣都要注意吹多定少,我覺得flute難過學violin,你哋點睇?? ...
我3樣都識, 3樣都有教個仔, 最難係小提琴, 見佢睇住左右手, 睇弓擺位高低仲有睇左手音準按邊條弦, flute 佢掌握得輕鬆好多, 記fingering唔難, 所謂吹氣多少其實分別好大, 唔易攪錯, 佢地好易控制.
小提琴係最難既.
‹ 上一主題|下一主題