用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

最近BK有病, 上次個topic 無左, 再來一次.

希望日後功課/溫習上可以交流一下.

1A
tchan37        仔

1B
Royston       仔

BLOG          仔

1C
JCHANG          大孖囡

1D
JCHANG               細孖囡
YEETONG18        

Happysiu               仔
joan280137          囡
nene               仔
Elizabeth       仔

1E
licca                仔
china               仔 Jason
chingb82          仔

Karen Karen     囡

1F
Rabbitlolo         仔
cclottice

TAMAMABB     仔
A.Pekkle           仔

0    0    0    0

hi kaayee,

多謝你報料!  好羨慕你有一位好叻的女兒.  你的辛勞有美好的回報 以後我有事唔明, 要向你請教.

1E班主任我未曾接觸過, 希望她是位有耐性有愛心的老師, 因為剛升上小一, 小朋友都一舊雲, 如果老師太嚴/惡, 佢地會好慘.   

每天6-7樣功課非也不少, 默書每次2課, 即是每星期教2課書??  我個仔好慢, 真擔心他消化不來.  

原帖由 kaayee 於 08-8-24 14:00 發表
licca :
每天大概有5-6 or 6-7 樣功課, 但如果專心做, 很快就做哂, 但如果磨爛蓆就........., 一個cycle有6day, day3 中默 (兩課), day6 英默(about 12-15 sentence), 其實剛默完中文, 就要立刻温英文, 過程係辛苦, 但好快又一年, 好彩辛苦都有回報, 囡囡今年成績好好, 1E班老師又好好, 囡囡今年升二年級了, 希望來年都有咁好成績.

好多囝囝呀! 女同學去晒邊
大家唔好齋睇啦,  快啲來報到

你地做晒暑期作業未?   我地常識呢本P.10 "訪問記錄"仲未做,  你地點做?   

china,
please check PM.

原帖由 china 於 08-8-26 23:14 發表
Hi! licca & chingb82

你們的仔仔叫咩名?

暑假進入最後倒數, 還有4天就開學. 升小一好緊張呀

大家都對miss law讚不絕口啵    

原帖由 mcc014 於 08-8-27 20:11 發表
見到大家讚miss law, 都忍唔住要加入。未睇晒你篇文已經諗起miss law,一定係佢。佢第一年入民生就教我個仔,至今呀仔升中三,miss law仲記得佢,最重要係佢仍然係呀仔,同所有同學最尊敬、最愛ge小學老師。 ...

已加入新同學  

大家得閒多啲入來傾計, 催谷吓人氣先

原帖由 cclottice 於 08-8-29 12:13 發表
有其它P1F嗎?
大家交個朋友吧!!^.^

Welcome JCHANG & YEETONG18

我已經更新了第一頁的名單.

我尋日湊阿仔放學, 係操場等頭頂晒到出煙咁濟, 唔知落雨小朋友又係邊度排隊

原帖由 YEETONG18 於 08-9-2 00:04 發表
hi 我都來報到先
1D 囝囝
多多指教!!!

welcome 4位同學 A班未有同學報到

閒日的活動3:30至5點, 咁遲放學無時間做功課.  星期六的活動, 返學校一來一回用好多時間, 所以我地都放棄.

原帖由 karen_karen 於 08-9-4 09:49 發表
hi,
我返來啦!
P.1E, 囡囡

你們有否參加課外活動呀!
我冇, 平時放學咁late, 又要做功課, 唔想佢咁辛苦,
星期六, 又要專登返學, 又好似好浪費時間咁,所以冇參加! ...

原帖由 A.Pekkle 於 08-9-5 17:33 發表
吾該有無家長可以 post 民生睇功課條 link 出嚟呀, 因為我我屋無上網, 但又吾記得抄低個 webiste.

http://munsang.edu.hk/primary/p1homework/p1homework.htm

不妨問問現時自己個校車叔叔.

原帖由 suzuko 於 08-9-6 16:03 發表
請問小朋友平日放學後參加課外活動,比正常放學時間遲,褓母車是否安排到送小朋友回家?我囡囡明年升民小,想了解多些。

hi nene,

你是那一班同學仔?

原帖由 nene 於 08-9-11 14:38 發表
英文課外閱讀考查(SR Test)- 是不是指: WHAT AM I ?

中"文課外閱讀考查" 是不是指"猜猜雲"

hi joan280137 & nene,

歡迎您!

望望日曆原來今日交"親自閱讀"封面設計, 你地有無帶?  我唔記得放入仔仔書包, 係咪當欠功課呀   都係我大懵之過

welcome  Elizabeth & tchan37,

我已經update了首頁,  仲未有1A 同學仔報到呢?

請問1E班 同學, 星期一旅行日是否要交功課? 我囝囝說陳主任話星期一交功課, 有無人可以Confirm 一下.

以下的場面天天發生, 我個仔都係99個其中一個
唔專心, 唔入腦.  

希望快快趣完左考試, 期待着聖誕假抖番幾日.

原帖由 karen_karen 於 08-12-10 08:30 發表
OULAU,
我覺得100個裡有99個都係咁!! 所以我們都不用太激氣, 阿Q d想係正常, 始終得6歲, 回想自己6歲時, 都仲係只識玩, 冇野識啦! 若識我個囡的人個個都話我個囡乖, 實掂, 但又咪一樣要迫+唔專心, 同佢温書時手就玩枝筆, 玩完筆就玩紙, 個patpat就好似有針拮咁, 坐唔夠五分鐘, 就企係度, 企企下又爬上張椅, 個心同個腦......當然上了太空啦! 同佢講10句都唔知吸唔吸收到兩句!
所以做mama EQ真的要高, 唔係唔知點落下, 現在小一第一次EXAM, 我們才剛起步, 各位努力!!!!!!     

各位P.1 家長,
我唔見左張通告, 3月初家長日係邊日?

係呀~  我搵唔番張通告.   唔該晒  

原帖由 TAMAMABB 於 09-2-22 20:17 發表

係咪"學習成果分享會" 是3月5日.

學校通告
http://munsang.edu.hk/primary/2009_Swine_Flu/SchoolClosed_277_Attachment.gif

http://munsang.edu.hk/primary/2009_Swine_Flu/SchoolClosed_277.gif

原帖由 JCHANG 於 09-6-15 17:29 發表
[quote]原帖由 OULAU 於 09-6-3 16:51 發表

Dear all,

今日老師打來說上網 check 通告,但我一啲都看唔到,有無人看到呀!!!!

慘,但課 2星期, 又要溫書溫多 2星 ...
‹ 上一主題|下一主題