用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新加坡出的英文workbook
go

新加坡出的英文workbook [複製鏈接]

Re: 新加坡出的英文workbook

上年在書展買了一系列星加坡的英文Workbook,是SAP 同埋 System 呢兩間出版社的。

System Publishing House Pte. Ltd.
有一系列的(1) Preposition and Conjunctions Book (2) Phrasal Verbs Book (3) Basic English Book (4) Homonyms - Words of the Same Sound Book (5) Adjectives - Words of Descriptions Book

Singapore Asian Publications (S) Pte Ltd
有 (1) Primary Level English Book (2) Primary Level Grammar & Usage Book (3) Primary Level Vocabulary & Usage Book (4) Learning English Workbook

舊年在書展買有折,有啲仲係$100/4本 or $100/3本,而內容比起本地的英文練習全面好多,分類較仔細,現在我根據囡囡在校的學習進度,將有關的Chapter揀出來再讓她溫習做一次,效果不錯,到測驗時再將練習改頭換面,自己用電腦打出來俾佢做,方便又簡單。

acer1,

我囡囡都係小一,在2006年的書展中買定這系列的練習,因為一早聽聞星加坡的英文練習又好又比外國的平,我上年買了Book1 & Book2(有啲係for P2-3)。

如果跟這些練習的Chapter教佢,可能會令佢同學校所教的混淆,所以倒不如跟學校教的進度比佢再溫習,而且這些練習所及的比學校的更detail,我就自己講解比佢聽,她現在有時做Book1,有啲練習就比佢做P2的。所以今年的書展,我會睇定Book3的練習。
~~~~~~~~~

Marinayiu,

所謂改頭換面,將題目的人物名稱或地點或事件等改動一下,而閱讀理解的文章亦如是者改動下,再用電腦打過,就成為新的練習比佢做,好過自己慢慢諗題目,有時會按學校出題的方式,把這些練習改下。

有朋友又教我用Post-it 的Labeling & Cover-up Tape貼在練習比小朋友做,下次再做時,只要搣起舊的Tape,貼過一張新的就可以了,不過我自己就覺得改動一下題目會好啲,所以選擇Type & Print 呢個方法。
~~~~~~~~~

Billyleung,

我記得書展中,那個攤位是間出版社,不過在年前,自己曾在一間叫Crown 的英文書店中見過這些書,但種類同數量都不多,所以唔肯定他們現在仲有冇買這種練習。  

marinayiu,

我朋友有兩位小朋友,所以用Cover-up tape呢個方法,可以留番比細佬用添,我見佢啲Workbook到細仔用時,依然非常新淨,一本練習兩個人用,好抵呀!   

我朋友第一次就用cover up,所以用得好新淨,如果第一次寫落本workbook度,以後就算用cover up tape都可能見到少少印。

doristsang,

You're right ! 所以我都無用呢個方法,請願type過,一來可以改少少先再比囡囡做。不過那些Singapore Workbook唔係周圍都有得賣,都幾難搵架。

而我朋友之所以用呢個方法,係因為佢有啲外國練習好貴,要成百蚊本,而她在教協買cover-up tape約$13/pc,所以都值得嘅!

DDmami,

Sorry for late reply.

我所買的是Singapore Asian Pub. 出版一系列的WB Book 1 & 2, 同埋 System Pub. Hse 出版一系列WB的 Book 1 only. 因為System 的Book 1大部份經已 cover P1-3的內容,而SAP的Bk 1 就cover P1-2左右喇,所以我上次冇買System 的BK2。

對比兩間出版社的WB,SAP的比較大本少少,字體亦大啲,小朋友比較容易睇,而System的字體編排較密,小朋友會覺得難睇。

SAP的內容只cover P1-2,所以程度比較適合,而System就cover P1-3,父母要揀出適合程度的練習比小朋友做,可能比較費時。

但有一點要提的,是System的練習,在練習前先有一啲解說,如Chapter 1教Nouns,佢會先解釋何為Nouns等等,而且解釋得不錯,這是SAP WB所缺少的(SAP 只有例題)。

我自己會用System做教材,解釋比囡囡聽,睇住佢做當中的練習,而用SAP的作平日的練習,讓她自己完成後先幫佢改。
DDmami 寫道:
Hi, Szema
謝謝你的分享, 我的囝囝都是p.1, 星加坡的英文書真的比較便宜, 我3年前在當地買了迪士尼美語世界, 都是HK$1,000.00樓下. 香港好像要過萬元.                        你在文中提到Book1 & Book2 是否你所買的 System Pulishing House Pte Ltd & Singapore Asian Publications Pte Ltd 一系列書的 Book 1 & Book2.
哪一個出版社, 你比較推薦. Thanks

superray66,

我是在上年書展中買的,所以唔清楚在星加坡邊度可以找到,但在這個topic中得知三聯書局有得賣,或者你可以去看看。在上年書展中,有些是$100/3本,有啲就$100/4本,所以真係幾抵架!   

superray66 寫道:
szema ,

Is it difficult to find in Singapore??
‹ 上一主題|下一主題