用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學習放手!!
樓主: leedorean
go

學習放手!! [複製鏈接]

leedorean 發表於 12-10-30 22:55
阿仔小二,成績中下。由於工作關係,小一既十一月我己將他的功課外判給補習社!
小一初,真的打他打得好甘,係用 ...

請你唔好介意我以下既留言, 教養有好多好方法, 不能一一盡錄, 我都係出面周圍上course學既, 我都係媽媽, 只係希望我既小小分享同意見可以祝福到你既家庭。

首先, 我絶對唔贊成體罰, 無論咩形式, 大力定細力, 打就係打, 呢個唔單止會造成肉體上既痛楚, 心靈創傷好可能係永久好難醫治。做父母既總會叫仔女唔好打人, 但如果我哋自己都打佢, 咁又點可以教好佢哋唔好打人呢個基本尊重呢! 人係愛嚟錫, 唔係愛嚟打, 世上有邊個係唔鍾意有人錫自己愛自己對自己好架, 係咪?! 有既都只會係悔氣說話。可能有人會話, 試問我哋細個嗰陣時有邊個未俾父母打過架, 我哋而家講番可能覺得以前都係咁啦, 咪又係咁大, 但試下自己靜落嚟回想吓, 其實好可能係一道埋喺我哋心裡面既傷口, 只係我哋一直唔為意冇好好處理過。我哋既成長背景好影响我哋既下一代, 我哋既心理質素同思想會不自覺地反映出我哋點樣對代同教導我哋既下一代, 小朋友就好似我哋塊鏡咁, 我地係點, 佢哋就會係點。我意思唔係叫你溺愛或由得你個仔, 當然要教佢做人既道理同責任, 但現階係要改善大家之間既關係先有得攪, 讓佢知道你好愛佢, 唔單止口講, 而係付諸行動, 用愛去包圍佢, 讓佢心中有愛得到心靈既滿足, 行為一定會有所改善, 當然唔係一次就得, 大人一定要持守。人做任何事背後總有原因, 可能有時自己都冇為意, 小朋友其實都一樣。鼓勵你行出第一步, 當你發現佢做錯事既時候(除非構成即時生命危險), 你先深呼吸一下, 嘗試控制一下你既負面情緒, 唔好先開口鬧或郁手同教佢唔好點點點, 呢個時候唔好俾任何人介入包括你老公同個女, 輕輕力攬住囝囝, 細細聲温柔啲咁同佢講, 媽媽其實好愛你, 媽媽知道你好唔開心先咁做,媽媽同你一樣都好唔開心,  媽媽好想幫你......。另外, 揾機會係佢臨瞓前响佢床仔同佢一齊傾吓計, 那怕只有十分鐘, 重質不重量 (當然加埋重量就更理想啦), 要同佢講番, 而家媽媽知道打你係唔啱, 同以後唔會再打你(但切記言出必行),讓佢明白尊重係互相唔係單向, 肯改過會被原諒同接納, 至少做父母係會咁對仔女。而家你同你囝囝關係咁, 好可能佢會抗拒你既舉動, 呢個時候你千祈唔好氣餒唔好放棄, 一次唔得就下一次, 下一次唔得, 就再下一次 。

而家另外一樣要盡快做既係你同你老公兩個要好好傾吓, 但千祈唔好响對仔女面前傾, 要傾番點解你老公只係偏心細妹, 而你又點解咁易對個仔動氣, 大人都要反省反思, 唔係做父母就係權威啱哂。我哋成日話小朋友讀書好緊要, 其實eq更緊要, 做父母既eq係最最最緊要。我相信大人可能積落好多問題冇處理過, 短時間內亦未必達成共識, 所以建議你同一時間盡快揾學校社工老師或附近社區中心既社工傾你哋個case, 揾啲第三者專業意見幫吓你哋, 若然爸爸唔合作, 你自己先唔好怕羞去同專業人仕傾咗先, 亦不妨打去小童群益會個"兒童身心發展家長熱線" 2866 6388 星期一、二、三 (2:00 pm - 4:00 pm); 星期四 (7:30 pm - 9:30 pm) 揾人傾吓。囝囝只係二年班, 其實幾大都有得救, 只要做家長肯願意先改變一啲自己負面既行為同態度, 負能量傳化成正能量!

聖經教導, 不要惹兒女的氣 ; 教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離。 願主祝福你!

cyym  好有心的一篇分享, 謝謝!  發表於 12-12-4 12:40

Geni 發表於 12-11-3 15:59
好想俾好多個like你。

我自己都上過好幾個家長工作坊,都講好多教養小朋友嘅嘢,好有用,我都建議所有家長 ...

握個手。同為家長,大家互相勉勵,同小朋友每天一同努力一同進步。

leedorean 發表於 12-10-30 22:55
阿仔小二,成績中下。由於工作關係,小一既十一月我己將他的功課外判給補習社!
小一初,真的打他打得好甘,係用 ...

樓主,你家庭情況最近點呀?見你帖中話待續,希望有好嘅進展。
‹ 上一主題|下一主題