用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步!
go

大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步! [複製鏈接]

我有興趣呀!
我星期六,日都得,
有需要就找我吧!
[email protected]

報名名單 :
1. brenda0505 (2yrs5)
2. veronchan (3yrs2)
3. tonicJ
4. amon28 (1yrs11)
5. blmom
6. CCnam (2yrs9)

1. brenda0505 (2yrs5m) (北角)
2. veronchan (3yrs2m)
3. tonicJ (2yrs7m) (赤柱)
4. amon28 (1yrs11m)
5. blmom (2yrs2m) (西九龍)
6. CCnam (2yrs9m) (西貢)
7. mcdull888 (2yrs11m)
8. amylo22  (2yrs3m)
9. yymm2007 (3yrs) (大埔)
10. 百合 (2yrs7m)

原文章由 brenda0505 於 07-7-16 01:00 發表

21/7 (Sat)  blmom
22/7 (Sun) blmom, brenda0505*
28/7 (Sat) brenda0505*
29/7 (Sun) blmom, brenda0505*
4/8 (Sat) brenda0505*
5/8 (Sun) brenda0505*

*我prefer最好安排係下午至黃昏, thanks

以上日子都可以, ccnam, [email protected], thanks

我兩個時間都得

今天真的很開心呢!
不過時間好像不夠,
不知幾時再有聚會呢!

原文章由 brenda0505 於 07-7-29 23:39 發表
係呀, 因為今日只可以初步認識到大家, 唔夠時間同小朋友溝通及遊戲時間, 如果下次再有機會攪的話. 大家一開始就game time then snack time+talk就會好好多.  今日真係好開心識到咁多位媽咪, 講笑咁講(希望大家唔 ...

::" />:" /> 報名
1) ccnam(ivy)-3人本人有彩傘可供(主角門)玩

p.s.另外腳部有濕診的小朋友爸媽想去黃醫生度睇,
你可跟Dr. wong 說, 是 "楠叔"(Dr.wong近期對小兒的稱呼)爸爸在gathering上見到介紹去睇的,希望Dr. wong 幫到小朋友。

[ 本文章最後由 CCnam 於 07-7-30 01:23 編輯 ]

brenda & other mami,

本人提意改25/8, 順便同 amon 囝囝興祝生日, 小朋友唱下歌仔,最終由brenda & amon決定

原文章由 brenda0505 於 07-7-31 23:02 發表
各媽咪好, 因現在amon & veron都想改期, 而我19號又唔得, 咁不如12/8(sun), 大家ok ma?似乎呢次聚會攪得成同齊人既機會好微...

12/8(sun)
CCnam  (ivy)3人

CCnam (ivy)3人 三天也沒問題

原文章由 brenda0505 於 07-8-2 00:05 發表
唔該曬amon,唔知可唔可以加鐘到9:15? 因為連BOOK4個鐘又覺太夜, 3個鐘剛剛好.....

依家就決定25號6:15-8:15p.m. 最後召集.唔好意思, 呢次聚會攪得有D亂...可能8月份大家都同小朋友TRAINING/評估比較忙.

...

1) ccnam(ivy) 3 人

原文章由 bigheadgirl 於 07-8-26 21:48 硐表
各位姊妹,
先講重要嘢先:第三次gathering
我屋苑(將軍澳中心)的會所最早可以一個月前book定,即如要book29/9,最早可在29/8或以後book,所以今日只可問到26/9或之前日子的booking.
Date               大房($70/hour)   ...

1) ccnam,日子及時間由你地決定拉!

原文章由 blmom 於 07-8-27 21:34 硐表
15/9              16/9             22/9
                             Sat                 Sun              Sat
                        1600-2300    1900-2200  1700-2300
Bigheadgirl               OK     ...

ccnam                      ok            ok                    ok

原文章由 brenda0505 於 07-9-7 14:42 硐表
bigheadgirl, 我會係下星期一至三下午再致電各媽咪作實. 另外irene: 收費方面點安排啊? 我見議好似上次同amon既做法,請你計好成本之後, 係星期一前話我知道收費,我地會入落你既戶口. 仲有好多謝你既安排, 不過你拿咁 ...

brenda,
楠楠返了s位3星期,由於不適應及不開心,日日發顛,隨處小便,從前在邁步的訓練險些白費,他返了3星期都不肯念4個字的學校名,問他在那裹返學,他只說邁步中心返學,(初時都不太在意,後期才知道是他不懂表達s位唔開心),己放棄s位了,現返normal幼稚園,他非常開心及適應,返第1日(2小時)己懂說"邁"宣道會,現時已懂 "宣道會xxxxxxx幼稚園"返學,當然發音不太正確啦。今晚在電視見他人食蛋糕, 他竟說 "多謝天父賜我飲食,求主祝福,阿們"。在報讀及面試前,有與校長溝通"楠楠是有自閉証傾向",校長和班主任說比他常試返,都算好采。如繼績在s位真不感想像。今次再麻煩你及bigheadgirl。

Iren,
6:00pm已入$104, thanks

Irene,多謝提供大量玩具及安排場地。 你個仔好大幾會是資優/天才兒童,現他以玩弄你為他的目標,在他心目中你亦好好玩,因為你的IQ未必夠你個仔高。他知道玩 "人"是最好玩的,他懂得挑戰你的呎度,(你)人每次反應都不同,好過玩的死板玩具(無反應)。

由於他主力集中精神玩弄你,所以未能發揮他潛在的 "某類天才" 本領,不要管束他自已的喜好/行為(當然以人生安全為上),讓他自由發揮!在家日日播及唱無賴!等他聽到都驚,你唔准,他越要挑戰 "唔准",老"狼"靚仔,當他中學生般教,投入他的角式(最好當他是你的朋友/玩伴)。因他好多事情是明白和理解的,唔可以當他3歲小孩。 好好跟他鬥法啦!不要被他 "擊" 倒!

[ 本文章最後由 CCnam 於 07-9-15 23:25 編輯 ]

Irene,你club house的設施(play room)小朋友都未玩過,可否在10月(星期六/日)再安排?

今日比個仔玩左(戲弄)未啊?

原文章由 yymm2007 於 07-9-18 22:02 硐表
13/10            19/10           20/10
                              (Sat)              (Fri)               (Sat)
Irene                        OK                 OK                  OK
YYMM2007        ...

all days are ok

看到這裡有些玩具很適合我們的小朋友玩
http://www.me100fun.com.hk/me100fun/

原文章由 bigheadgirl 於 07-9-21 18:40 硐表
經過詳細考慮係,以下係本人胆粗粗提議嘅menu,請給宝貴意見:

美心                   大家樂
                                     ...

IRENE, THANKS

食物越來越豐富, 真係辛苦哂你了!楠楠(19/10)生日,唔知有冇蛋榚食呢?:loveliness: :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題