用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架 ...
樓主: happyritamama
go

家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架 [複製鏈接]

happyritamama,或者可看看這條link

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D5

MrBeast & purplemelody,
我下星期註冊啟基了,有沒有多點啟基資的學習情況可提供??

回覆:家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架

其實係睇下大家點傳譯“愉快學習“呢四隻字。如果單純地想小朋友係好開心嘅環境下讀書學習,咁應該間間學校都會好開心,如樓上所言,小朋友好簡單,少少事都以已經好開心。但“愉快學習“係咪就等如咁呢?一間真正愉快學習嘅學校係要講全面嘅,教學方法丶學校文化丶校長老師愛心丶人人平等無分你我丶學習正確價值觀丶全校上下一心以身作則教到小朋友真正做人態度,呢間就係真正愉快學習嘅學校。

或者苦完又苦呢,哈哈~~

又或者咁講啦,其實你想小朋友係一個咩環境成長,從而將來變成一個咩性格嘅人,先去決定㨂一間咩類型學校俾小朋友。而唔係純為怕谷,怕冇時間跟功課而去選校。

‹ 上一主題|下一主題