用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方樂趣幼稚兒園
樓主: atmw
go

方方樂趣幼稚兒園 [複製鏈接]

I called Miss Ma last night, she confirmed that little red bag is recycle bag. On Friday we can put a diaper and the temperature record sheet in the bag is OK.

Mycascades,

Megan used to has breakfast before, but now we don't have time to prepare it, so I let her drink milk before school. Also I have prepared the tea time food for her at last and this week, I thought only a few biscuits is not enough for her. At the first few days, she was very hungry when get back to home.

原帖由 Mycascades 於 09-8-26 13:47 發表
I am doing the same to put "under" and extra clothes in the bag. hehe..

Do your BB have breakfast at home before going to school? My daughter used to drink a bottle of milk only but she refuses to dr ...

elbb,

Yes. No need to bring the school bag.
Just bring the recycle bag only.

原帖由 elbb 於 09-8-26 22:35 發表
Do you mean that no need to bring the school bag and just the recycle bag is ok??

elbb

Pertra,

我上年都帶女兒in過3間幼稚園(方方, HKPS, 迦南)發覺
大致都大同小異,所以你不用担心。
我女兒現在的班別(上午班)約1老師對15學生,我覺得比例合適,或者你可以問一問學校班別情況,了解一下。

原帖由 Pertra 於 09-8-26 22:52 發表
fatanna 123,

好難得見到這 POST !

今天帶阿仔 Interview 下年(上午無位) N1 插班 (對衡道),我表面感覺校舍好大,可能我青衣區,無一間比得上kowloon Tong School。有個中年女人一考小兒,問A-D card,他有少少驚,只好細聲讀 ...

Anyone will join the ballet trail class this afternnon???

I will join too~~
Did u apply the 花燈設計比賽?

msyenwendy,

我女兒都試過請病假,不過最長都只是三天。
暫時她都很願意上學,每天都自覺的要著校服拿書包。
在家中都會不時唱起學校所學的兒歌來。

hi all,

想請問其他媽媽熟識學校兒歌書內的兒歌音樂嗎?
有時很想和她一起唱,但有些真的不知是什麼音調。。。
不能陪她一起唱就覺得比較可惜。

原帖由 msyenwendy 於 09-9-10 16:09 發表
我個仔仔在Jelly AM班的
上個星期生病了
幫他請了整個星期
星期一返學簡直是非常不願意
又哭又鬧
你們的寶貝都適應了嗎?

我囡囡依家讀緊上午Int'l 班,8月開學,所以interview已經係上年的事。而且當時都很多人,我相信大家interview的情況不同,我好難答你。可能要留返俾將會插班的媽咪解答你的問題。

不過如果你話覺得求其,會唔會就係因為冇人,所以你覺得比較快呢?講真,我上年都有去in HKPS呢d超多人in的學校,佢地都一樣係好求其,未等你小朋友答就問咗第二樣嘢喇,成個過程好快,5分鐘都唔知有冇。

我囡囡返咗一個月度,佢都好開心。返到屋企成日唱歌,做好多動作,我相信都係响學校學返嚟嘅。老師都好好,有問必答,有咩特別事都會打電話俾你報告。我俾佢返N1,都係諗住佢呢年可以接觸多少少同年紀小朋友,玩下,學下獨立自理,為K1做準備。而K1我亦會試報其他學校,所以現在學校設施殘舊與否,我反而唔係太介意。

原帖由 jswailam928 於 09-9-12 23:58 發表
今日同b女去in n1 10月插班, 唔知點解覺得感覺唔太好!!!唔知係咪自己錯覺呢???
因為得我同b女in, 無其他小朋友, 問左我b女3條問題, , 又無比我b女warm up, 我b女可能怕羞1條都無答,但都收左, 感覺好求其,in到叫我比$ ...

係呀,紅色有隻鴨仔果個袋。你帶埋本體溫記錄簿就ok喇架喇!

原帖由 jswailam928 於 09-10-16 19:30 發表
今日收到通告, 10尾開生日會要帶環保袋, 係咪紅色果個呀, 仲有帶什麼架, 有無媽媽知道? thxthx~

好耐冇上來了,趁Easter假期上來逛下, 順便睇下有冇囡囡嘅同學仔媽咪係度?

我囡囡讀Int'l Star AM, 搭B車。有冇同班或同車嘅朋友係度呀?我囡囡叫Megan,佢呢排口中成日提一個同學叫YoYo, 話好鍾意同佢玩。唔知有冇機會認識下??如果可以, PM我都得,大家交換下FACEBOOK啦!

Happy Easter!!

fishballbaby,

我係另一個topic答咗,係呢度post多一次:

白布鞋係平時入咗校園後更換的,你可以去九龍城獅子石道找找,面向九龍城廣場方向,右手邊那邊有一間小鞋店,很舊式那種,有一款日本白布鞋,靚過一般白飯魚,價錢我唔記得咗,但著咗一年喇,而且呢對鞋係放向學校的,只有放長假期時老師先會pack返俾小朋友拿回家洗。

而白色運動鞋呢,就只有星期三同每埋每月尾的生日會先會著返學。我都見過有小朋友的白波鞋有少少色,例如三間位或一掦有色,學校都ok。如果你屋有唔駛買囉,不過如果係彩色就唔係咁好喇。

黑色的皮鞋係返普通返學鞋,我諗你都係買一對俾佢好d,咁樣可以等佢知道,返學著咩鞋,有d係去鞋先著。

希望幫到你啦~

原帖由 fishballbaby 於 10-5-29 22:57 發表
有關鞋的問題想問各位學兄學姐:

1.  返學着的黑鞋可以是黑色波鞋嗎?  還是皮鞋呢?
2.  返學着的白鞋是否可以着出街波鞋?  例如白色波鞋但有金色NIKE一剔標誌可以嗎?
3.  在學校着的白鞋是否一定要白布鞋?  着純白色 ...

‹ 上一主題|下一主題