用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
樓主: KafkaOnTheShore
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

回覆 hellofairy 的帖子

應該未。年頭嗰時,中學嗰邊話已經正式入紙申請,而家進展點樣可能中學d家長會清楚d,我都唔係跟得好貼lol

估唔到我個post仲係度haha。update 下先:
話咁快P1就黎過去,我個仔最後簡左YW。 好似D網友咁講,兩間都係好學校,我地簡YW主要係因為覺得佢適合我地個小朋友多D。
學術方面,暫時其實唔算多功課,小朋友摸東摸西,飲下水咁,都30分鐘至1個鐘之內會做晒。不過程度明顯比K3深左。個POST一開頭我有提到,小朋友本身的學術水平唔錯,所以佢都好適應,成績幾滿意:)
學術之外,先係最大收獲
首先,YW真係好多活動,樣樣運動都有得揀,之外仲有n個樂團,個個樂團都好大,分高小低小都各有100人,之外仲有棋,數,etc。今年仲有學校205年慶祝活動,我覺得我個小朋友係忙玩活動多D。
d活動你玩玩下又得,你玩得勁入校隊都得,呢個都係我地揀YW既原因:讀書之外,我地想佢好認真學一樣野。本身想佢選游水,後來知道校隊每次操水要2個鐘,佢而家體力應該搞唔掂,所以參加左另一個活動(邊個活動就唔講了,唔想俾人"點相")
結果都真係玩得好認真,最高峯係比賽前,一星期練6日,每曰2個鐘以上,當時我試探下個仔,辛唔辛苦呀?如果辛苦不如唔玩? 佢話"都OK既,想繼續"。我個仔平時其實幾懶,好多活動都係3分鐘熱度,玩幾次就話悶,話辛苦,唔肯去。所以今次操到咁都話仲要玩,我就知道佢真係鐘意了。
然後然後,我個仔好似解鎖新技能咁,我去睇佢地比賽,表現得好好,佢地贏左好多奬,後尾贏埋同一屆別校際冠軍。睇到佢地比賽完係度叫YW slogan,好多家長都眼濕濕,包括我 haha。佢比賽既片,我睇左唔止10次
完晒比賽之後.搞左幾次慶功宴,又俾人請左去表演,成team人成為好朋友,個team spirit好好。估唔到p1就做到呢樣野,真係好驚喜

KafkaOnTheShore 發表於 24-5-19 15:45
話咁快P1就黎過去,我個仔最後簡左YW。 好似D網友咁講,兩間都 ...

咁你真係揀對學校,另外一間完全唔係戰鬥格

RainyRice    發表於 24-5-19 20:36

lsllsl 發表於 24-5-19 19:49
咁你真係揀對學校,另外一間完全唔係戰鬥格
嗯嗯,因為小朋友仲好細,學術之外,我地都想佢試多d野,發掘下興趣同埋專長:)CKY我唔清楚,就唔講了。不過仍然好嚮往CKY既語境 :)

英華點解係名校就因為各類比賽都派到叻仔出去參賽!

但CKY 都是名校, 戰鬥格

入到適合自己的學校就好

hkcsty 發表於 24-5-20 12:52
英華點解係名校就因為各類比賽都派到叻仔出去參賽!
:)
更開心係過程中見到佢既成長,唔係學術上識多幾隻字,係知道要付出,要有團體精神等等。有次放假要返去練習,我地自己本身安排左家庭活動,就問佢想唔想skip haha,佢就同我地解釋咁樣會影响成隊人練習,成個大人咁款

jbbmom 發表於 24-5-20 13:59
但CKY 都是名校, 非戰鬥格

樓主仔仔入到適合自己的學校就好
當然當然。純粹因為有網友問我地後來點樣,所以分享一下,無打算作比較,亦都比較唔到,因為兩間學校好唔同。揀小學真係要就返自己個小朋友,"適合"先係最緊要:)

KafkaOnTheShore 發表於 24-5-19 15:45
話咁快P1就黎過去,我個仔最後簡左YW。 好似D網友咁講,兩間都 ...
恭喜你揀到適合你仔既學校

我睇返D POST以為你會揀CKY添, 有咩因素令你最後揀YW?

HK-CR7 發表於 24-5-21 09:46

我睇返D POST以為你會揀CKY添, 有咩因素令你最後揀YW?

反而我睇返轉頭,見到第一個post都覺得樓主適合YW。因為小朋友學術好又谷得,樓主注重學術,樓主對讀YW的朋友的推薦非常有興趣,而且樓主希望有好玩開心的課外活動得來,又不用太過輕鬆。加上未知將來想留港升學還是去外國,所以對DSE IBDP IAL未有太大偏好。YW有本地傳統學校的那種追求卓越、”brotherhood”都好適合樓主和小朋友。
沒有逐個post追,但是我覺得如果選擇CKY,不應該只是因為想有一個愉快輕鬆的童年、學校IB成績排名好,活動教學(其實很多本地學校活動教學都做得好好)。我都不認為CKY是”名校”(其他post都有用家提過,很多上年紀的人或老闆根本不認識CKY),但或可稱之為極受追捧的學校。
我覺得選擇CKY還可以考慮到CKY高中100% IBDP課程,小學初中的校本課程(數學是本地,其他科大致上跟英國課程),英文和中文都是圖書教學。小學初中測驗考試很多都是open book,考的是思考,不是只有一個對或錯的答案,着重小朋友分析和思考能力的培養。想提提這點因為應該很多未來在這兩間學校中選擇的家長都會找到這個post看,所以都想未來的家長在考慮這兩間好學校時從不同切入點分析。

亦再一次引證,沒有最好的學校,只有最適合的學校。小朋友入到最適合的學校,可以發揮自己的長處,享受學校生活,做到最好的自己,就是最好的學校。恭喜樓主選擇到非常之適合自己小朋友和家庭的學校,很值得高興。謝謝你回來分享你的選擇和興奮心情。

經濟都會係考慮因素。YW唔清楚,CKY就一定係中產以上家庭居多,也有部分富貴人家。

恭喜你

RainyRice 發表於 24-5-21 10:03

反而我睇返轉頭,見到第一個post都覺得樓主適合YW。因為 ...

基本上都俾你講啱晒啦,哈哈。當然仲有小小無係個post入面提過的

HK-CR7 發表於 24-5-21 09:46

當時真係諗左好耐,自己亦唔係教育專家,所以都唔知個決定啱唔啱,haha,如果有意見歡迎提出,等我地都反思一下。原因上面嗰位網友都講左大部份,仲有小小補充:
1.小朋友本身學術係幾好既,詳細唔講了,只可以話其於呢個原因,我地覺得佢可以開心地讀,成績又幾好,家庭仍然和睦。咁佢暫時都做到。另外我地覺得YW小學既學術係好好,佢地最叻0個一大堆中學會去左神校或其他更好既學校(呢個係事實haha),但剩低個d都仲可以頂到中學有band 1a成績。呢個其實幾傷感,希望佢將來中學再好d,可以留住d叻人。
2.我地覺得返學校除左讀書,係可以試多d唔同既野,特別係小學既時候。可能佢第時想做運動員,歌手,音樂家? 人生除左讀書應該仲有好多條路可以行,呢方面好似YW多d機會?
3. 想考ib,dse or al: 本身係希望小朋友讀IB/AL。自己有朋友做IB,AL補習社,佢解釋IB教得全面D,但AL其實更容入到好大學。好老實CKY全人可以考ib係好吸引haha。如果可以順利係YW考AL就最簡單啦,唔係既話我地已經準備左後路...

我地係一路assess緊,亦都成日問返自己,條路係唔係同我地本身諗既相似呢?小朋友係咪學到野,又唔太辛苦呢?P1呢一年算係幾順利,但將來如果有變化,我地都會幫佢揀另一條更適合既路

lsllsl 發表於 24-5-21 10:36
經濟都會係考慮因素。YW唔清楚,CKY就一定係中產以上家庭居多,也有部分富貴人家。 ...

呢位家長我認得你.你上次同我解釋CKY家長好多中產/專業人仕,所以少D學生揀醫科,我已經覺得怪怪地。今次又再次強調呢樣野...好fair咁講一句,香港地,中產/專業人仕呢個類別,一個招牌跌落黎應該壓死幾十個

KafkaOnTheShore 發表於 24-5-25 13:44
當時真係諗左好耐,自己亦唔係教育專家,所以都唔知個決定啱唔啱,haha,如果有意見歡迎提出,等我地都反思一下 ...

多謝你詳盡的分享,我做補習朋友跟你朋友相反,做升(外國)大學私補的朋友極力建議小朋友讀IB,將來去哪個國家都可以銜接到,又如你所講教得全面,訓練的技巧對未來進入社會更有用。
另外下面網友提到中產小朋友不讀醫生這個問題,根據我觀察,(與CKY/YW無關)我覺得反而是最有錢及外國人那批,他們的小朋友多數都是做自己喜歡的:音樂、藝術、珠寶、設計、自己生意、創作、創意媒體……。讀醫也是很有遠大理想那種….去外國動物園或野生動物獸醫那些。因為他們都不需要賺錢養家。

KafkaOnTheShore 發表於 24-5-25 13:53
呢位家長我認得你.你上次同我解釋CKY家長好多中產/專業人仕,所以少D學生揀醫科,我已經覺得怪怪地。今次又 ...

多謝你仲記得我。所以cky唔係好似isf HKIS咁既富貴學校,而只係一間受中產歡迎的雙語私校。

RainyRice 發表於 24-5-25 15:19
多謝你詳盡的分享,我做補習朋友跟你朋友相反,做升(外國)大學私補的朋友極力建議小朋友讀IB,將來去哪個 ...
嗯嗯,我都有聽講IB銜接大學課程幾好,所以是吸引的。我只係話作為入大學的入場券,我朋友認為AL比較容易。anyway IB/AL 我覺得都好。DSE我係怕佢經常改課程,另一方面香港的學生都好叻,同香港學生競爭唔容易。

KafkaOnTheShore 發表於 24-5-25 16:01
嗯嗯,我都有聽講IB銜接大學課程幾好,所以是吸引的。我只係話作為入大學的入場券,我朋友認為AL比較容易。any ...

,你也講中我心中對DSE的想法。而且DSE將來還有內地人爭(emoji),雖然其實IB AL也是,但被外國人拉番均。仲未計呈分試,都差唔多情形。贊成AL容易攞高分,對UK和HK入U容易,其他國家我都未清楚,要再研究。

可以說CKY是一些想小朋友讀IS,但又未能接受IS所有方面(eg 中文程度、零廣東話、繁簡體、學費),想要the best of both worlds的港人家長,的另一個優質選擇。
而YW則是一間重成績、重活動、有龍中、學術音體水平高亦有要求…. 同樣有質素的愉快傳統中文小學名校。

KafkaOnTheShore 發表於 24-5-25 16:01
嗯嗯,我都有聽講IB銜接大學課程幾好,所以是吸引的。我只係話作為入大學的入場券,我朋友認為AL比較容易。any ...

IAL要和全球學生競爭,應該也不易吧?是不是GCEAL才容易?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊