用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 200709
go

請教申請小一 [複製鏈接]

bb1225 發表於 12-5-12 13:57
有關interview, 第一輪會問些什麼呢? 小女比較慢熱, 又不太主動發問. 這情況是否會較蝕底呢? 以什麼來評估 ...

A.  有關interview, 第一輪會問些什麼呢?  (1) 一般生活上問題 , (2) 小小學術性問題, (3) 如何解决小問題, (4) 對答反應 及 (5) 禮貌。

B.  小女比較慢熱, 又不太主動發問. 這情況是否會較蝕底呢? 一定唔會, 老師好有經驗去引導小朋友回答及觀察他們。

C.  以什麼來評估可以入2nd round呢?  老師評分, 主任及校長觀察, but I don't know the standard and weighing score, even interview teachers, I think only principal or vice principal know it.

回復 kochiman2004 的帖子

謝謝您的資料

想問學校有要求學生在校內要多說英文嗎(同學之間或和老師之間)?

今年收左小女入讀小一... 補充小小資料
1. FIRST IN時會寄張空白貼紙,比考生寫上姓名及畫公仔(VERY INTERESTING!)
2. SECOND IN時可能見校長或副校,因為有2間房... 見副校唔代表唔得,因為我個女就係見副校...

回復 200709 的帖子

Chi, Eng, Mad all are OK, no enforcement ....

ms.bead 發表於 12-5-17 14:29
1. FIRST IN時會寄張空白貼紙,比考生寫上姓名及畫公仔(VERY INTERE ...

Many thanks to ms.bead who mentioned a very important point during interview:  "白貼紙,比考生寫上姓名及畫公仔"

最好叫小朋友自已寫上姓名及畫公仔, 一定要好認真咁寫及畫, 計分, 認真分、創意分及誠意分, 仲係應該唔少, 校方會收回貼在 interview result 上作覆核之用, 如果FIRST IN現場表現唔得, 這張小小紙仔有機會幫你囝囝囡囡反敗為勝。但要記住:一定唔可以搵大人幫手,佢地好有經驗,一定睇得出你是否出錨。

回復 kochiman2004 的帖子

非常多謝你的資料, 請問你小朋友幾年級? 學校有否外藉學生? 謝謝.

以我所知 ... 有兩個識講中文的日本藉女同學, 一個法文名混血兒女同學. 同埋一口流利中英文的疑似印第安人的女同學 ....

kochiman2004 發表於 12-5-8 17:59
Two classes - each class around 23 ~ 25 kids, i.e. total 50 max.
Around 1100~1400 applicants each y ...

哎吔, 你好似形容緊我個囡咁呀。佢 in 親都會保持微笑, 又有禮貌, 畫畫仲超級靚, 不過數學同普通話就........同埋唔agressive, 所以group interview就一定死硬, 因為唔會主動發言。即係最大問題係講英文, 因為佢係識聽唔識講果隻。我反為擔心自己, 會唔會家長in得差, 所以被down咗。

ms.bead 發表於 12-5-17 14:29
1. FIRST IN時會寄張空白貼紙,比考生寫上姓名及畫公仔(VERY INTERE ...

請問整個interview有冇in家長?如有,家長可以點樣準備?謝謝。

ac917 發表於 12-6-7 11:51
請問整個interview有冇in家長?如有,家長可以點樣準備?謝謝。

Second in 時會 in 埋家長,都冇咩特別準備,都係問下管教問題....
唔駛緊張... 祝你考到理想小學!

想問一下,九真是你TARGET嗎?Why?

引用:Quote:ac917+發表於+12-6-7+11:51+請問整個

原帖由 ms.bead 於 12-06-07 發表
Second in 時會 in 埋家長,都冇咩特別準備,都係問下管教問題....
首先多謝你祝福,九真係我地最主要嘅target之一,因為競爭非常大,我都唔敢講話指望必入邊間,只有盡力做好準備.....其實眼見今年嘅小朋友競爭咁激烈,令到我而家已經好緊張,好似準備極都唔夠咁,希望可以一切順利啦。

引用:Quote:ac917+發表於+12-6-7+11:51+請問整個

原帖由 ms.bead 於 12-06-07 發表
首先多謝你祝福,九真係我地最主要嘅target之一,因為競爭非常大,我都唔敢講話指望必入邊間,只有盡力做好準備.....其實眼見今年嘅小朋友競爭咁激烈,令到我而家已經好緊張,好似準備極都唔夠咁,希望可以一切順利啦。

你是申請2013-14 p1嗎? 點解九真係你主要target? 可否講下? 祝一切順利!

引用:你是申請2013-14+p1嗎?+點解九真係你主要ta

原帖由 iriskwokmama 於 12-06-07 發表
你是申請2013-14 p1嗎? 點解九真係你主要target? 可否講下? 祝一切順利!
其實我主要就返小女嘅性格唔屬於十分aggressive果類,之前參考九真果邊d posts,不過都係果句,因為而家競爭咁激烈,希望盡力量考,有學校收先有得諗

If you have choice, it's very very important to find a primary which is suitable to your kid's character. Of course, no choice no way.

ac917  十分同意,希望我女會有少少choices la  發表於 12-6-8 12:03

回復 jonahlee 的帖子

我是無2nd interview, 只是waiting list, 但學校在9/6 早上打比我叫我去註冊,是不是很多人放棄呢?而且在學校websit  裹, 好像話還有些學位?

i think some seats of the private school will be released after lucky draw 'cos of the "paid vs. free of sch fee"...that's true if someone can find a good school but free of charge...

‹ 上一主題|下一主題