用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 有冇李小今年升中成績呢?
樓主: yandy
go

有冇李小今年升中成績呢? [複製鏈接]

http://www.wfjlps.edu.hk/it-scho ... &mode=published

Joseph Lee Primary School -  Post in the website about the 升中資訊 Info on Secondary School Places Allocation (SSPA)

ShanBoBo 發表於 12-7-16 10:41
1/3 is BAND 1  -  is it a very small portion???  or it it a normal case in every primary school???

1/3已有五十人, 係咪都係多啦?
但係咪只計入官津校的學生?
咁自己考到入男拔的果幾個算唔算在內呢?
我相信有唔少考到直資的本身都唔錯吧?
有時呢d真係數字遊戲....

我沒今年的RESULT LIST.  不過,聽聞都好好.

李兆基依家學費係幾多?

回覆:莎莎莉莉 的帖子

12-13年,$19,200/10 個月

我家有2個小寶貝~~~Sam Sam & Ken Ken

雖然我心入面都係想將來唔想俾錢讀中學
但好多人都同我講李兆基唔差, 包括讀緊既同係度教書既....
都真係幾掙扎的.....雖然仲有六年....wakaka....

回復 莎莎莉莉 的帖子

我大仔升小四, 細仔今年小一.....我都一直有留意李兆基!!

校網公佈

2011-2012 年度小六派位結果統計
獲派頭三志願學校比率:80.9%
獲派第一志願學校比率:73%
獲派第二志願學校比率:4.6%
獲派第三志願學校比率:3.3%

本年度畢業生入讀之中學包括:

區內

元朗公立中學

元朗商會中學

天主教崇德英文書院

新界鄉議局元朗區中學

趙聿修紀念中學

香港青年協會李兆基書院

元朗信義中學

中華基督教會青年會中學

基督教香港信義會宏信書院… 等   

區外

保良局董玉娣中學

宣道會陳瑞芝紀念中學

順德聯誼總會梁銶琚中學

馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學

聖士提反書院

聖保祿中學

瑪利諾修院學校(中學部)

英華書院

拔萃男書院

賽馬會體藝中學

聖瑪加利男女英文中小學

香港管理專業協會李國寶中學 … 等

以我所知區內獲派學校還有翁祐、羅桂祥、鄧兆棠、白約翰、基元、香島、鄧佩瓊等等......

回復 Danny3101 的帖子

正如Danny3101所講, 大家對學校不要太過抱期望, 除非你已作好了入直資或私立學校, 如果唔係, 都要考慮清楚, 你可以成受的壓力, 其實學校何須要做數據,讀李小有大部份學生選擇入李兆基, 入唔到就去咗青年會, 宏信, 150人當中怕且都有七八十人,  剩底個D, 有本事的就靠自己出去派位, 如果唔係, 大家就要有心理準備, 跟Danny3101想法去做了.

其實考李兆基及青年的人數己較早幾年少,敢拼的人多了,而成功的人也多了,今年入到男拔、英華,瑪利諾、屯門區的B1英中、鄉中,崇德,趙中、元中等區內外名校的,150人中,大約也有三,四十人。單是鄉中,崇德,趙中,元中等區內英中也有近二十人。成績算不俗。其實校方的保守及過於守密的方法,才是令學生不敢進取的致命傷,相信起碼有十多二十人可以派得更好的。希望學校能改善一下公布名次及有多少個BAND 1 及BAND 2的方法。

hkangel89 發表於 12-9-17 21:11
其實考李兆基及青年的人數己較早幾年少,敢拼的人多了,而成功的人也多了,今年入到男拔、英華,瑪利諾、屯 ...
講得有道理,希望新校長可以考慮下。

再者李兆基及青年會也是不錯的直資(學生多是B1尾B2頭),如果加加埋埋有超過一百至一百三十人入了BAND 1 及BAND 2 的中學,其實成績不錯。而且李小近年在區內名氣日高,自行面試及叩門也被看高一線(今年最少有一人叩門也入了鄉中)。各家長不妨進取一些。

回覆:hkangel89 的帖子

有一位去年小六同學仔同我講丶自己六十至八十名被李兆基及宏信Reject。

回復 kcimum 的帖子

show 第一、二、三志願的百份比對家長來講一D作用和幫助都無,學校應該做多少少, 例如歷年詳細的派位成績成果, 如1-20, 21-40, 41-60呢D學校所講的Band 1生大多派去邊度, Band 2及3生派去邊, 等家長幫仔女選擇學校時對號入座作為參考.

yandy 發表於 12-9-20 21:54
有一位去年小六同學仔同我講丶自己六十至八十名被李兆基及宏信Reject。

...

宏信我不清楚,但李兆基正正是我所說不錯的中學,她不是一間你肯俾錢就收的中學,根據資料,今年約二十人入了李兆基,當中不乏全級二十名之內,故肯定是BAND 1 的學生。

不過話要說回頭,小一時選直資李宗德,而不選其他津小的一定有原因。如果單只著重派位有保證,天天小學相信是不二之選,今年便有三十多人去了祟德,信義的也有超過十個。但選李宗德的家長,一定對小朋友的小學生活,有其他津小不能給與的期望。

looking 發表於 12-9-20 22:54
回復 kcimum 的帖子

show 第一、二、三志願的百份比對家長來講一D作用和幫助都無,學校應該做多少少, 例如 ...

絕對同意! 正正就係呢個重點冇"對號入座", 今年認識的幾位同學, 就係派咗自已都冇揀既學校, 最後好彩都能成功叩門
我覺得就算學校唔願公開實際派位數字比外界知, 但掂都應該要比應屆家長知道歷年既實際數據, 好等家長自行分析

hkangel89 發表於 12-9-20 23:37
宏信我不清楚,但李兆基正正是我所說不錯的中學,她不是一間你肯俾錢就收的中學,根據資料,今年約二十人 ...

以我所知今年係有約三十位同學入了李兆基(包括派位後叩門), 而當中有一些同學同時係取得Scholarships入讀。

yandy 發表於 12-9-20 21:54

yandy,請問他是那個階段被Reject,自行定係叩門?

‹ 上一主題|下一主題