用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 Waiting list 一問
樓主: soparent
go

Waiting list 一問 [複製鏈接]

回覆:Waiting list 一問

係啦!備取生都仲有機會,我個仔都係落選....有些失望。唔知細仔係未會失很多分?

今日打過去陸慶濤問,佢地話正取生及備取生,佔整體報考人數一半

各位家長,不用太失落,塞翁失馬,焉知非福。小兒現就讀陸慶濤,覺得學校不是那麼特別,還是要靠小朋友及家長一齊勤力讀書。當初選陸慶濤,只是因為其中學部是英文中學,升中時不用再煩。現在想來,大不了只有升中時再煩一趟。不要太依靠學校,還是靠自己。希望你們的小朋友最後能入讀到其他心儀小學!

回復 xueyun 的帖子

十分同意 , 讀書永遠都係靠自己 , 始終入唔入到都係天意 , 有時係度諗 , 如果真係入到 , 但發覺教學摸式唔太啱仔仔 , 仔仔同我講講話唔鍾意返學 , 唔開心 , 每日返學行屍走肉 , 科科唔合格自尊心受傷害 , 我怕我果陣比宜家會更擔心 , 始終都係要配合返自己小朋友ga性格去揀合適ga學校先係對小朋友最好.

回覆:KKY05 的帖子

咁即係waiting list 都成二、三百人,很渺茫了.......

cwclsh  今年1000人考, 如accepted 同waiting 佔一半的話, waiting list應有400才對.  發表於 12-10-23 23:12

引用:係啦!備取生都仲有機會,我個仔都係落選...

原帖由 Sandy11 於 12-10-20 發表
係啦!備取生都仲有機會,我個仔都係落選....有些失望。唔知細仔係未會失很多分?

...
我的也是細仔(12月),是正取生,應該大細仔的考慮不大。

cwclsh  yes,我果個都係細女. ^^  發表於 12-10-21 12:08

回覆:bb亞媽 的帖子

你囝囝多唔多課外活動或得獎証書?我個仔只得一兩張課外活動証書。  陸慶濤面試係未看重小朋友嘅课外活動?

引用:你囝囝多唔多課外活動或得獎証書?我個仔只

原帖由 Sandy11 於 12-10-21 發表
你囝囝多唔多課外活動或得獎証書?我個仔只得一兩張課外活動証書。  陸慶濤面試係未看重小朋友嘅课 ...
沒有太多,只有普通的畫畫和音樂。可能要看當時小朋友的對答,其實我也很驚喜他會收亞仔。因為我也以為細仔一定沒機會。

其實陸慶濤都已經好開放佢收生俾分比率.
入學面見表現 - 50%
兄姊在本校就讀- 20%
課外活動及多元智能表現 - 20%
其他- 10%

引用:其實陸慶濤都已經好開放佢收生俾分比率.入

原帖由 cwclsh 於 12-10-21 發表
其實陸慶濤都已經好開放佢收生俾分比率.
入學面見表現 - 50%
兄姊在本校就讀- 20%
根據簡介會,面試表現佔75%, 兄姊在學佔10%,課外活動佔10%,最後在保良局幼稚園讀或首名子女佔5%!所以最重要都係面試表現。

比數跟他們的報名表不同.
不過都係以面試表現最重要呢! ^^

回覆:Waiting list 一問

唔該哂各位媽咪嘅參考資料! 如果明年讀緊官津一年級,可唔可以再報陸慶濤小一入學申請呢? 即是轉校repeat 一年級 。

回覆:DAYDAYCHENG 的帖子

直資係不計分的!

回復 cwclsh 的帖子

估唔到有出入喎 ?!
我剩係響簡介會影低左張POWERPOINT. 無再對過張申請表 !

回復 bighead9849 的帖子

我諗佢地無update張form. 簡介會一定最update.
照你果個俾分率, 女兒因此考到較為合理.

DAYDAYCHENG 發表於 12-10-20 16:08
我知道早兩年已有兄姊在校內讀緊都rejected. 小女除了有家姐在校內讀也是保良局幼稚園生,所以已經有20分打 ...

我之前問學校, 佢話讀保良局幼稚園只係得好少分, 作用不大.

引用:我個女都是備取生,家姐已在同校讀都是備取

原帖由 DAYDAYCHENG 於 12-10-20 發表
我個女都是備取生,家姐已在同校讀都是備取生都唔知點算!
我都係, 唉。。。

回復 DAYDAYCHENG 的帖子

好多谢你愿意抽时间同我分享呀!你的分享对我好有帮助。我都准备好了明天去注册。小儿英文名是BOSCO LAU,男生。希望以后有机会认识你们!Thanks again!

回復 Sandy11 的帖子

应该唔系因为注重课外活动证书呀,我仔仔也只得一张游泳证书,没有参加过比赛。我想这些是讲“眼缘”吧。苹果、香蕉、橙各有所爱。陆庆涛好注重家校合作,需要家长有时间去陪小朋友读书。

回覆:Honeygirl 的帖子

Me2, 明天去註冊,我個仔學緊游水

‹ 上一主題|下一主題