用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 請教:蘇小的教學方法系吾系好填鴨式?課外活動多嗎? ...
樓主: allie923
go

請教:蘇小的教學方法系吾系好填鴨式?課外活動多嗎? [複製鏈接]

回復 Ching_Mammy 的帖子

請問要攞什麼奬????

回復 candon 的帖子

最好拿到校內的多元智能奬, 因為有老師話學校會睇小朋友校內results.

回覆:Ching_Mammy 的帖子

請問我仔讀緊蘇幼K1但係細仔升蘇小機會如何?多元智能獎係幾時會頒俾學生?出面d獎學校會唔會睇?

Ching_Mammy  出面d獎當然睇啦, 叻叻  發表於 13-6-18 10:03

引用:回復+meloeskie2+的帖子 ummm+.....+50/50

原帖由 Ching_Mammy 於 13-06-17 發表
回復 meloeskie2 的帖子

ummm ..... 50/50 .... 有d搵唔到心儀學校而留下, 但有些家長真係鍾意蘇小傳統,  ...
Thank you! 咁我唸街客考蘇小真不易
又想問,如果真係考到,但小朋友真的不懂普通话,咁上课時点好?

回復 carson_ma 的帖子

多元智能獎好似六月頒, 有獎的同學會有一張通告比家長觀禮.  每班大約10個.

細佬升蘇小chance 好大, 唔駛擔心.

我仔班有街外生, 有d跟得唔錯, 無問題. 但有d普通話唔好, 最初要睇其他小朋友做mud, 先跟住做, 比老師話動作慢 小朋友好叻嫁, 日日聽跟得好快,

回覆:請教:蘇小的教學方法系吾系好填鴨式?課外活動多嗎?

今年的頒獎在6月20日,可以拿奬的小朋友應該已經收到通知。
K1拿奬學生大概班上的一半多,K2,K3就少一點。

mistyu_lo 發表於 13-6-18 11:38
今年的頒獎在6月20日,可以拿奬的小朋友應該已經收到通知。
K1拿奬學生大概班上的一半多,K2,K3就少一點。 ...

我囡k2, 前兩天老師說我囡今年有多元智能獎, 我以為係"豬肉獎" 添.  希望佢今年都成功考到小學啦.

回覆:catiou627 的帖子

考外面的學校的時候,這些應該是所謂的豬肉獎,但考蘇小應該有優勢吧。。總是比沒有好。

回覆:Ching_Mammy 的帖子

我指細仔即同年十月出世的...我冇收到通知,即係冇獎了

Ching_Mammy 發表於 13-6-5 11:17
回復 lala_0125 的帖子

我仔讀緊一年班, 功課大約一小時做完(我估....因為學校已完成), 有時佢話做完功課 ...

請問你們的書全部都是精工買的全新書麼?是否有家長用二手的?如果可以,想從下學期開始買二手的書。。。今年9月入讀P1.

回復 sylviakk 的帖子

我買新書

回覆:請教:蘇小的教學方法系吾系好填鴨式?課外活動多嗎?

想知蘇幼功課不多,程度相對其他幼稚園淺,但蘇小課程深(英文科用高一年課本),原校生能適應/追得上嗎?

回復 pooh_tigger 的帖子

英文一定跟到, 因k3已用p1 Longman, 小一用P2 Longman .... 我唔見我仔有同學有問題喎!

我聽聞幼稚園果邊考慮緊唔收學卷, 因為幼稚園太淺, 接唔到小學課程.  另外, 聽聞今年小一有六班

回復 Ching_Mammy 的帖子

我也耳聞幼稚園考慮不收學券, 但還沒定案.  另外, 小一開六班則是真的 ...... 因為我家大小姐班主任在班上親口說的 !!

引用:回復+lala_0125+的帖子 功課唔算多,+普通

原帖由 Ching_Mammy 於 13-06-06 發表
回復 lala_0125 的帖子

功課唔算多, 普通啦!
你之前comment課程不算深又quote 下校方所用的課本。我也同意這是一般小學常用的課本呢,但每所學校的教學方法也有所不同啊,有的可能有另外的worksheets。

蘇小今年升中成績出眾👏👏👏,一定是學生平日努力的成果,因自少已習慣每星期測默,可以溫故知新。雖然傳統教學,老師多有經驗,教授時應有一套好方法。
作為用家,你對此校的學術和教學法滿意嗎?認為有什麼地方需要改進?

回復 FeeFee123 的帖子

小一英文無extra worksheet, 高班些會有.

其實我覺得升中results 好, 唔小功勞應該歸家長, 我們比好多心機幫小朋友溫習, 解釋, 仲有參加其他興趣班!!!  

我覺得蘇小經常有test, dictation 係好, 因為密, 所以範圍小, 當溫故知新.  如果唔係, 我一定唔會幫呀仔溫

我唔鍾意上課型式悶, 無mud interaction, 小朋友悶到day dream.  小鼓勵說話.  

希望有新派老師, 可以打破呢個悶局.  如果有新校長唔知會唔會有機會改下, 與時並進!   

wittymom  Do you find improvement in the   發表於 14-7-29 10:34

引用:+本帖最後由+Ching_Mammy+於+13-8-5+11:10+

原帖由 Ching_Mammy 於 13-08-05 發表

其他科目有冇老師worksheet或做校方指定外購的練習?
每日有幾份成課,抄寫佔多少份、英文要抄寫嗎?
大班教學而不是討論形式,但老師上課時會作出提問歡迎同學湧躍舉手作答嗎?

引用:+本帖最後由+Ching_Mammy+於+13-8-5+11:10+

原帖由 Ching_Mammy 於 13-08-05 發表

小朋友愛發問?
是否適合傳統老師?

Ching_Mammy  如有其他活動教學的學校offer, 我會選活動教學  發表於 14-6-12 15:04
Ching_Mammy  depends on 老師, 我仔老師話我仔唔主動舉手問題.  發表於 14-6-12 15:02

引用:+本帖最後由+Ching_Mammy+於+13-6-4+17:16+

原帖由 Ching_Mammy 於 13-06-04 發表

小一敎小二英文,如果跟不上,老師會個別跟進嗎?

‹ 上一主題|下一主題