用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 小一會否跟不上英語和普通話呢?
樓主: ANN2388
go

小一會否跟不上英語和普通話呢? [複製鏈接]

ctyying 發表於 13-11-9 11:43
我 都担心。鄰居兩公婆都係英文老師,話李小小一似佢哋小4時教架。自己英文有限,由k1已叫女女出去學 ...

其實主要係本conerstone既課文深,詞語不是一般津小所用的,而grammer就同其他校無異,都係咁上下,但因為呢本conerstone,使小朋友語文強,是一本很好的書,我仔小四,有其他校的小六生都唔識解佢d vocab,相反我仔睇人地既小六書話點解咁簡單

請問大家:一般李小的學生與同學交談時是否都用普或英

學校無規定
所以小朋友多數用白話..

THX  Danny3101

回覆:小一會否跟不上英語和普通話呢?

我對李小極感興趣,亦打算報考,所以依家已經報左面試班,普通話考試班,phonics 已完成,但問題是,小女比較心急,坐唔定,請問李小係咪比較喜歡收定既小朋友?同埋係咪多收女生或大仔大女?
現在我都積極培養女兒坐定,專注,遊戲

個人覺得定唔定都不是最重要.  
最重要是有禮貌 和 能聽指令
一些基本知識 和 聽得懂  簡單的英語 和 普通話就ok

學校在面試是 只靠當時做評估老師所記低的資料作考慮
男女生 個人覺得無乜分別 和 考慮因素
反而太標青的小朋友不會收..

點解唔收太標青的小朋友?

因為terget 多數唔係李宗德

‹ 上一主題|下一主題