用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 有關【和富慈善基金李宗德小學】
樓主: 家熹媽咪
go

有關【和富慈善基金李宗德小學】 [複製鏈接]

原文章由 Marymama88 於 07-10-1 09:28 硐表
Hi 家熹媽咪 ,
係呀 ! 阿mat  真係有個妹, 而家仲讀緊德怡. 你係吾係住系嘉湖呢? 若果系, 可能真系大家識得都未定, 因為我個女每個星期都同 阿mat  系嘉湖俱樂部游水.

Marymama88

...

Miggie :

我估我可能識你都唔定 , 哈 ~ 你係咪都識得Jessica , 我尋晚先見完Mat 媽 , 我地會唔會之前一齋打過羽毛球呢 ? 哈 ~ 不如我地出而開過topic吹丫 , 唔好意思 , 因為呢幾個置頂topic係方便家長睇資料 , 所以唔方便喺樹傾 ! ^^
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

Hi 家熹媽咪,

我吾系Jessica , 我好少同 Ah Mat 嘅媽 玩,大家都忙, 邊有時間吖!

吾洗開個 topic, 得閒PM 傾吓! 系網上傾, 太無私隱, 所以你好少見我好似今次甘系度講嘢架!

Marymama88

原文章由 家熹媽咪 於 07-10-1 13:25 硐表

Miggie :

我估我可能識你都唔定 , 哈 ~ 你係咪都識得Jessica , 我尋晚先見完Mat 媽 , 我地會唔會之前一齋打過羽毛球呢 ? 哈 ~ 不如我地出而開過topic吹丫 , 唔好意思 , 因為呢幾個置頂topic係方便家長睇資料 , 所 ...

原文章由 Marymama88 於 07-10-1 18:24 硐表
Hi 家熹媽咪,

我吾系Jessica , 我好少同 Ah Mat 嘅媽 玩,大家都忙, 邊有時間吖!

吾洗開個 topic, 得閒PM 傾吓! 系網上傾, 太無私隱, 所以你好少見我好似今次甘系度講嘢架!

Marymama88

...

哈 ~ 我唔係話你係Jessica , 因為我識既Jessica 佢喺BK 都係用返jESSICA個名架 ! ^^ 我係問 , 你係咪Jessica識果個媽咪 ? 不過都唔緊要啦 ~ 有時間都可以上黎吹水 , 最多唔兵都咁深 , 唔出到咁入囉 ! ^^
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

唔好意思, 我因為有朋友想讀李宗德(小三), 所以入來look look, 看到這個消息, 剛好小兒讀"李兆基書院", 故入來take take, 今年"李"收了二十多位"李宗德"同學, 他們成績十分不錯, 大部分英文水準很高, "李兆基" 不讀IB的, 因為IB很難入本地大學

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-20 16:45 發表
最新消息 :

今屆小六畢業生 , 3班合共77人 , 有21位己入  香港青年協會李兆基書院 !

原文章由 LLMUMMY 於 07-12-11 10:22 發表
唔好意思, 我因為有朋友想讀李宗德(小三), 所以入來look look, 看到這個消息, 剛好小兒讀"李兆基書院", 故入來take take, 今年"李"收了二十多位"李宗德"同學, 他們成績十分不錯, 大部分英文水準很高, "李兆基" 不讀I ...

LLmummy :

多謝你既指教 ! 今日我都有幸可以參觀"李兆基書院" , 亦有親身問過校長"IB" 教學問題 , 校長亦好風趣向我地咁多位家長解釋 , 佢地唔會JOIN IB , 原因有2 ....

1. IB 課程所花之費用實太旁大 , 跟本上好少直置中學會咁做 ...
2. IB 係個好好既課程 , 但唔適用於直置或津校 , 如果要揀選嚟讀 , 見意我地去國際學校讀 ! 就如我地"如果想食好既意大利菜 , 就哽係搵間正宗意大利餐廳食啦 ! 又點會去大家樂食呢 ?" 校長都幾攪鬼 , 用呢個做比喻 ... 哈哈哈 ~

家熹媽咪,

我地校長很風趣...哈哈 他以前是"ST PAUL'S CO-EDUCATIONAL COLLEGE " 的校長, 故對辦"直資"十分有經驗
你對學校印象如何?

原文章由 家熹媽咪 於 07-12-12 18:31 發表

LLmummy :

多謝你既指教 ! 今日我都有幸可以參觀"李兆基書院" , 亦有親身問過校長"IB" 教學問題 , 校長亦好風趣向我地咁多位家長解釋 , 佢地唔會JOIN IB , 原因有2 ....

1. IB 課程所花之費用實太旁大 , 跟本上 ...

原文章由 LLMUMMY 於 07-12-13 12:34 發表
家熹媽咪,

我地校長很風趣...哈哈 他以前是"ST PAUL'S CO-EDUCATIONAL COLLEGE " 的校長, 故對辦"直資"十分有經驗
你對學校印象如何?

LL MUMMY :

未睇前感觀萬二分好 , 睇完後 , 我想我地會用多3年時間去睇呢所中學 , 講真 , 校裡既一草一物都比人感覺係用心去做 , 我好欣賞 , 好鐘意 , 學生比人感覺校風好好 . D 仔仔女女都好自律 , 冇話行出嚟成個街童咁 !

但講到學習上 , 或者自己對呢所學校過份其望 , 過份有信心 , 所以 , 同自己所想有d 出入 , 不過 , 我亦希望用多3年時間去睇 , 或者3 年後我地再去觀課時 , 已經唔再係3年前既事喇 !

寶,

點解你會有機會參觀佢地的學校ge
另要咁快開始search中學喇

原文章由 家熹媽咪 於 07-12-13 18:15 發表

LL MUMMY :

未睇前感觀萬二分好 , 睇完後 , 我想我地會用多3年時間去睇呢所中學 , 講真 , 校裡既一草一物都比人感覺係用心去做 , 我好欣賞 , 好鐘意 , 學生比人感覺校風好好 . D 仔仔女女都好自律 , 冇話行出嚟成 ...

原文章由 830mama 於 07-12-13 22:35 發表
寶,

點解你會有機會參觀佢地的學校ge
另要咁快開始search中學喇

kITTY :

係因為早2日係"李兆基書院"既開放日 , 咁啱又有家長去觀校 , 所以我咪又唔怕醜JOIN埋佢地一齋去睇吓囉 !

都唔係既 , 因為"李兆基"本來就係我最愛既其中一間中學 , 咁啱今次有咁既機會 , 咪走去八八囉 !

家熹媽 :

如果小朋友還很小(低於小五),  不用心急找學校, 小朋友性格要去到小四才定, 小五再努力觀校都未遲, 香港教育制度時時有變, 2010年又有新學制 到時中學將大執位, 講返自己, 我是住屯門的, 囝囝卻返"李" 中(坐校車), 當初有家長笑我傻, 囝囝成績全級頭三十位, 為何要選直資.....有一次, 囝囝病了, 早上看了醫生吃了藥, 他便說要回學校, 他很喜歡學校學習氣氛, 比較靈活, 讀了六年傳統小學, 對傳統教學很抗拒, 很怕每天做功課到11/12點, 現在 看見囝囝很喜歡上學, 自律及自信心都很大, 相信學校/老師應該下了一番苦功, 我很高興當初的選擇, 希望將來你也能找到一間適合小朋友的中學:  

原文章由 家熹媽咪 於 07-12-13 18:15 發表

LL MUMMY :

未睇前感觀萬二分好 , 睇完後 , 我想我地會用多3年時間去睇呢所中學 , 講真 , 校裡既一草一物都比人感覺係用心去做 , 我好欣賞 , 好鐘意 , 學生比人感覺校風好好 . D 仔仔女女都好自律 , 冇話行出嚟成 ...

原文章由 LLMUMMY 於 07-12-14 11:04 發表
家熹媽 :

如果小朋友還很小(低於小五),  不用心急找學校, 小朋友性格要去到小四才定, 小五再努力觀校都未遲, 香港教育制度時時有變, 2010年又有新學制 到時中學將大執位, 講返自己, 我是住屯門的, 囝囝卻返"李" ...

LLmummy :

說實話 , 我地真係太早著急 , 哈 ~ 大概係因為受身邊朋友影響啦 !

李兆基聽聞話佢地非活動教學 ? 當初我都以為係 , 但好多家長都話佢地迫得好緊 , 加上當日觀課 , 睇落又真係唔似活動教學 !

多謝你同我地分享 , 一所新學校 , 的確需要好長既時間去証實佢地既潛在力 , 大家都拭目以待架 !

想升李宗德有幾多機會呀??

我個女讀緊激活幼稚園K1,想升李宗德幾會率大唔大呀??
李宗德多數咩幼稚園升上呀???

我想問問李宗德好唔好呀?係唔係活動教學呀?我仔仔暑假後k3,要開始搵學校喇,而我心儀李小,鍾意佢係英文小學,而且直資要交學費,應該冇咁多新移民掛....唔該,比d意見啦~
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-02-15/oscar_fung.html

原帖由 lamsuyi 於 08-12-16 14:09 發表
我個女讀緊激活幼稚園K1,想升李宗德幾會率大唔大呀??
李宗德多數咩幼稚園升上呀???

Suyi :

你可以睇返之前我地都有解答過呢方面既問題, 李小冇話過邊間幼稚園會容易入d架 !  如果你有興趣, 大可以留意住Openday , 去李小參觀吓 , 咁你會更了解!

原帖由 Didi711 於 09-5-21 23:44 發表
我想問問李宗德好唔好呀?係唔係活動教學呀?我仔仔暑假後k3,要開始搵學校喇,而我心儀李小,鍾意佢係英文小學,而且直資要交學費,應該冇咁多新移民掛....唔該,比d意見啦~ ...

Didi :

唔好意思, 因為冇留意呢個topic , 所以而家先覆, 李了好唔好, 好多家長入嚟之前都會問, 呢個問題好睇個人, 所以好難答你~ 如果唔好, 我諗P.2時我已經轉走咗 ....

新唔新移民呢樣野, 我覺得唔係好大問題, 問題係, 呢度既家長們 , 都好有心送小朋友入嚟讀 , 倒返轉 , 唔係自己唔掙香港人 , 小朋友冇罪既 , 正所為養不教, 父之過嘛 ~ ^^

未來既日子 , 只希望唔會再有咁多負面新聞就好喇! 如有問題, 歡迎上嚟大家研究一吓~

我想問李小面試會用中文定英文??交form時需要交埋份portfolio嗎???但我囝囝暑假後先K3,冇咁多成績表..點算呀????
希望有mami可以幫吓我....Pls.....Thx~

http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-02-15/oscar_fung.html

原帖由 Didi711 於 09-7-7 08:04 發表
我想問李小面試會用中文定英文??交form時需要交埋份portfolio嗎???但我囝囝暑假後先K3,冇咁多成績表..點算呀????
希望有mami可以幫吓我....Pls.....Thx~mouth:" />

Didi:

我地之前有個topic都係講面試架! 你可以參考一吓! 面試多數用英文,亦有部份會用普通話.

protfolio 有d家長會面試當日交, 亦有家長係交表時一齋交... 你可隨你所想去做.

至於成績表,証書等... 一定係用k1 ~ k2 既校內校外成績嚟計,k3一定用唔倒,因為到時你都已經知自己得唔得喇!

醒目開學勳章

原帖由 家熹媽咪 於 09-7-7 12:19 發表

Didi:

我地之前有個topic都係講面試架! 你可以參考一吓! 面試多數用英文,亦有部份會用普通話.

protfolio 有d家長會面試當日交, 亦有家長係交表時一齋交... 你可隨你所想去做.

至於成績表,証書等... 一定係用k1  ...

Didi717,

我小兒面試時, 我坐小兒身後, 聽到是大部分用廣東話及小部分英文提問。

其後小女面試時, 因已改面試方法, 家長填問卷, 小朋友單獨面試, 其後問囡囡,她說都是大部分用廣東話及小部分英文與她談話,純粹閒談,所以囡囡話都唔記得老師問她什麼!

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

請問今年李小什麼時侯係open day?

原帖由 大造泓 於 09-8-11 15:49 發表
請問今年李小什麼時侯係open day?

大造泓:

詳情可以去到以下連結http://www.wfjlps.edu.hk/pdf/09/2010-11_P1IntroductorySeminar.pdf 睇....
‹ 上一主題|下一主題