用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 請問荃灣浸聯小英文深唔深, 上英中有困難嗎 ...
樓主: ssannie9182
go

請問荃灣浸聯小英文深唔深, 上英中有困難嗎 [複製鏈接]

聽聞係Happy School 嚟喎!啲小朋友會讀得幾開心嘅!

ssannie9182 發表於 14-6-12 07:44
決定放棄私小, 希望冇揀錯。其實我聽人講浸聯唔太谷,  好似冇排名次, 有d擔心如果上到英中, 上課模式不同,  ...

有 d 嘢你跳咗, 你要擔心既係入唔入到英中先過入到去適唔適應

I mean 如果有幸讀到英中,可能上課模式不同而難適應。其實由活動教學轉去傳統教學是否吃力?

引用:I+mean+如果有幸讀到英中,可能上課模式不同

原帖由 ssannie9182 於 14-06-12 發表
I mean 如果有幸讀到英中,可能上課模式不同而難適應。其實由活動教學轉去傳統教學是否吃力? ...
呀囡上年有6间私小offer, 111浸联失敗。幸好叩门表現不錯。最後, 私小offer vs 仁紀 vs 浸联。最後, 我選了浸联。浸联在区內是top school. 校內考試没有排名, 但老師会同家長説小孩在校的定位。家長係会心裡有數。活動教学不代表無压力, 不代表好輕鬆。一樣有中考, 大考, 全年中英数各8次評估, 10次各中英文默書。

你阿女都好叻呀, 六個私小offer, 咁點解最後你揀左浸聯?另外全年是否10次默書, 好似少左d.

kc_united 發表於 14-6-14 23:26
呀囡上年有6间私小offer, 111浸联失敗。幸好叩门表現不錯。最後, 私小offer vs 仁紀 vs 浸联。最後, 我選了 ...
Exactly true!
This school is the best of the best in Tsuen Wan!

回覆:ssannie9182 的帖子

雖然你們會覺得1年10次默書會少啲,但浸聯平均每月中英數每科都有一次評估(小測),反而評估對小朋友嘅得着仲大,因可作定期溫習,而且仲可以了解到小朋友對近期嘅課程有否完全明白與理解呢!

你說的評估是否小测?如果每月一次都ok, 起碼可以keep住小朋友的成績, 因我本身對活動教學不太認識, 所以才有d擔心, 希望我的小朋友真係讀得開心之餘又能keep到好成績

miffy_sophie 發表於 14-6-7 23:09
當時間直資小學嘅註冊日期係大抽獎後,所以學校只需要家長交留位費,所以仍然可以參加大抽獎。

...
我小朋友TSL 收左, 早在一月已交留位費, 要到8月尾才交註冊費. 教育局都出封信比我話因為TSL 收左, 所以不能參加統一派. 點解你又可以?? 請問係邊間九龍塘直資小學.

睇到最後先見到你話係私小, 不是直資.

有朋友仔中一去協恩,宜家DSE,佢自己都話英文唔夠人地黎,始終都係爭D。

呀囡上年有6间私小offer, 111浸联失敗。幸好叩门表現不錯。最後, 私小offer vs 仁紀 vs 浸联。最後, 我選了 ...
我都放棄左間唔錯既私小揀浸聯,希望小朋友好好享受呢六年既小學生活 !

回覆 yammarket 的帖子

我同你一像樣, 希望冇揀錯la

引用:回覆+yammarket+的帖子 我同你一像樣,+希

原帖由 ssannie9182 於 14-06-17 發表
回覆 yammarket 的帖子

我同你一像樣, 希望冇揀錯la
請问你有那间offer?

回覆 kc_united 的帖子

可唔可以分享下浸聯的面試? 我將會跨區選浸聯, 依家準備資料中. 感謝

引用:Quote:kc_united+發表於+14-6-14+23:26+呀

原帖由 yammarket 於 14-06-16 發表
我都放棄左間唔錯既私小揀浸聯,希望小朋友好好享受呢六年既小學生活 !
私小唔代表一定好!好多家長時常認為私校、直資一定好,大家可能攪錯了。而且選學校應該看看自己小朋友是那類,然後配合才是最好。我認識畢業生可以升拔萃而成績尚可,所以選浸聯可能是正確。

引用:決定放棄私小,+希望冇揀錯。其實我聽人講浸

原帖由 ssannie9182 於 14-06-12 發表
決定放棄私小, 希望冇揀錯。其實我聽人講浸聯唔太谷,  好似冇排名次, 有d擔心如果上到英中, 上課模式不同,  ...
沒有排名次幾好wor

‹ 上一主題|下一主題