用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 2015/16小一揮手區
樓主: 藍藍爸爸
go

2015/16小一揮手區 [複製鏈接]

我都住屯門,想返學自己返工前奏,放學乘校巴。聽朋友話,屯門去李小校巴,來回900元

大家好, 我都係住元朗.以後多多指教!

Danny3101 發表於 14-10-30 12:24
回覆 MV778899 的帖子

265p 是早上特別車

多謝前輩教路. 多得你哋系網上分享!

不用客氣.  只是大家交流一下..
如大家有野想問.  我知的都儘量答

hi,我仔仔出年都係讀李小,大家多多指教
我近d,住天水圍區架

你地多唔多同學仔考到入黎呀??係咪多數同一幼稚園會編番同一班架?
定係要考編班試?

李小沒有編班試
第一年通常只會控制男女比例
第二年開始按 成績 順排
只是排出結果後 可能人手微調男女比例

回覆 Danny3101 的帖子

Thanks Danny

有前軰分享真係好~

引用:李小沒有編班試第一年通常只會控制男女比例

原帖由 Danny3101 於 14-10-31 發表
李小沒有編班試
第一年通常只會控制男女比例
第二年開始按 成績 順排
係唔係轉左, 我仔P4, P1 當年的校長話學校不分精英班, 是隨機分班, 另外上年全級頭三名今年也不同班。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆 moondream3003 的帖子

可能我寫得唔好.  大家可能誤會了.
順排的意思是 全級第 1 是A,  第 2 是B, 第3 是 C.
李小  現沒有精英班的.

想問吓功課多唔多嫁?

每日 1個 電腦功課 (中, 英 , 數) 各 1
再加 3-5樣.  包括了改正 都算一樣
每樣份量 不太多
今年 有 1週 雙默  (中文 + 英文)
次數多.  內容不太多

引用:回覆+MV778899+的帖子 不用客氣.++只是大

原帖由 Danny3101 於 14-10-31 發表

不用客氣.  只是大家交流一下..
早晨,Danny兄!睇返以前舊帖,校車、中數、老師流失等等,現在情況如何?Thanks!

報到
我囝囝明年小一

回覆 藍藍爸爸 的帖子

校車 :  年年都有人投訴.  例如收費,  時間,  路線

利申 :  我小朋友沒有搭校車.  所以只是將自已所知話你知.  未必 100% 準確
其實學校 找了 校車給 盈泳運輸負責.  學校未必有權控制其收費
運輸公司 正常只能保証  正常上課前小朋友能到校 和基本安全

因為每個小朋友 路程長短不一.  坐校車人數又不一
所以都是家長自行缺定坐不坐 ,  

如學期前, (約 每年 6-7月,  運輸公司 有路線資料.
如小朋友的家附近沒有上車站,  可向運輸公司聯絡.
正常會有安排的

當然家長有權向校反映

備註  :  如因參加課外活動  不是 3:30 乘校車回家.  須另收費
            家長自行與 運輸公司聯絡  (不肯定每年 10月初課外活動開始前是否有通告關於收費)   

中數 :  
現在P1-P3 是由中文教數學.  學校早巳在簡介會說過,  明碼實價
新家長報讀時巳知,  你情我願.  當然無問題啦!!

**用甚麼語言教都有人有意見.  英文差的當然希望中文教.  中文差的可能英文較好.
當然希望英文教,  

教師流失
我又唔覺得學校老師流失得勁.  總之每年有人走,  有新老師入.
就像正常一間公司的運作.     曾聽過校長說的一番話
李小每年都須要一些新進 和 有經驗的老師.  可能新的老師會無乜經驗
但和富 是一個 能提供機會 給 新人的地方 (傳承)
讓大家學習,  包括 新老師和現有老師
因為新老師的思維和沖勁 也會帶動到舊老師
能明白 和 了解年青人的想法.

在我來說,  李小每年會檢討 各方面教學成效
並每年會調整,  本人覺得很好.

請明白學校願意為小朋友而改是 很難得的
因為可能過去 準備了的資料要從新做過,

基本上我很喜歡李小!!

引用:+本帖最後由+Danny3101+於+14-11-5+11:38+

原帖由 Danny3101 於 14-11-05 發表

回覆 藍藍爸爸 的帖子
多謝你用心的回覆,很詳細!

Danny, 想請問小一開學係唔係會有適應期小朋友㗎?如果有, 適應期係幾長㗎?番幾點,放幾點??有冇校車㗎??
唔好意思, 好似好多問咁, 唔該哂!

回覆 Danny3101 的帖子

GOOOOOOOOOOD

回覆 Saiyungmama 的帖子

今年開始.  我見今年 P1 的同學家長好似學校安排 在 8月最後那星期
上了幾 天半日學 (不肯定多少天, 好似放 11點)

正式開學後第一星期 全校學生返學時間 7:50am.  放 11:00am (有校車)
第二星期開始 正常 返學時間  7:55-3:30pm (有校車)

小兒有幸明年入讀李小,想請問各家長:

1)請問李小如何推動小朋友閲讀?是否每天早上都有閲讀時間?

2)另外,我之前聽過有家長的意見而自己在小一講座也感覺到,李小學生的普通話水平(口語)比英語要好。想知道就讀的家長有没有同感?小朋友還需要另外補英語嗎??

3)我没有安排過小兒上PHONICS班,請問有需要在上小一前先學習PHONICS嗎?小學時才開始學會否追不上?

回覆 yungcar 的帖子

1)  李小有圖書館,  學校有要求學生 每年最小要借幾多本書
每月有閱讀之星以作鼓勵.
況且低年級學生 有圖書堂.  讓他們定時有看書的習慣
另外.  學校在 午飯時 亦有看書時間.  並規定 每月的1-15 號看英文
16-30號看中文的要求.  學生每天書包裡要有一本圖書
忘記帶的要給老師寫手冊. 還要家長簽名
在2-3年 的學校生活.  都會有一定的影響
(當然每個小朋友是個體.  人人效果有差異)

2) 不覺得普通話能力 比 英語強
但我認為因人異議.  好難作出比較
李小很多小朋友主要來自幾間 重英語幼稚園 (個人認為比例較多)
我認為 英普語言能力 都好好.

小朋友還需要另外補英語嗎?
李小的英語課程相信巳是全區最深的.  有時連大人都考起
因為李小是用 加拿大的書 (英法文).  有些字可能比較地到 (冷門)
聽聞過有家長找補習社,  店員知道是李小學生都 說可能未必適合.
那你可自已考慮一下.

3)  我個人認為 有須要在 小一前做一些準備.  (如平日小用英語 / 普通話的)
例如習慣 聆聽 英語/普通語. ....等等
不知你的小朋友吸收能力如何 和 要求如何
很難說 會否 追不上?.  (看你自已要求  小朋友在甚麼位置)
李小學生 很多成績好捧 (不比區外差)

個人見解 :  有時你看見他們的 測驗/考試卷分數 你會接受  覺得都 OK ah.
但如果老師告訴你  你的小朋友全級的排名.  可能會失樂.   

純個人分享.  因小朋友每人有不同的特質 和 技能.  
學習的能力各有不同.  :有些小朋友明顯是讀書材料
有些卻是  體藝方面.  所以我都是認為有準備始終比無  為好!!

‹ 上一主題|下一主題