用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍真光中學(小學部) 九龍真光小學是否一個好選擇?
go

九龍真光小學是否一個好選擇? [複製鏈接]

我有些朋友的女兒就讀九真,他們都指校風不好(已轉校),但補習社的老師又話九真係一間好學校。都唔知信邊個好!請各位指點一下吧。謝謝!
   3    0    0    0

校風不好 ?

fujimax 發表於 12-6-12 02:24
我有些朋友的女兒就讀九真,他們都指校風不好(已轉校),但補習社的老師又話九真係一間好學校。都唔知信邊 ...
校風不好 ? 從未聽過 。可否提供多一點資料, 我可以幫向校方反影。

如果你朋友是指幾年前個單, 因學生被發現考試出貓, 開頭, 該學生唔認而家長大鬧教員室事件, 最後, 因學生自已坦白承認錯誤, 校方寛大處理, 道至其他小部份家長不滿校方太寛鬆處理方法。有些家長認為要記大過或至趕佢出校,因為學生出貓,講大話, 加上家長橫蠻無理, 唔尊重老師等。

其實校方教養小朋友, 希望佢明辦是非, 知錯能改, 學生自已坦白承認錯誤, 校方寛大處理, 係比機會學生一個改過自身的機會. 我認為可以接受。 至於該家長大鬧教員室, 是不尊別人行為,的確有問題。

你朋友是主角, 或是該次事件不滿校方處理方法的家長。

可否提供多一點資料, 我可以幫你朋友跟進, 亦可向校方反影。

回復 kochiman2004 的帖子

首先多謝你的回覆。我朋友其實係提出2點給我知道。第一係學校的學術水平唔夠高。讀完6年後大部份唔能夠升上其他名校!第二係當他們升上直屬中學後,好快就跟旁邊的其他學校男仔拍拖啊, 走堂啊!無心上堂啊!吸煙啊!校內打架啊!這就是我朋友講給我知要留意的地方。我聽後心情好沉重!好唔安心!你話我應該點樣做好呢?請指點?

gret  你去小學門口視察下放學時候學生表現就清潔得多.  發表於 12-7-3 11:55

好快就跟旁邊的其他學校男仔拍拖啊, 走堂啊!無心上堂啊!吸煙啊!校內打架啊!
<--- are you kidding ?

Not yet heard before ... maybe ... I can directly talk to Principal Lee or other TL teachers to see whether they know it or not ...

Kochiman2004,就你所見,小學部學生D品行係咪都正正常常?Thanks.

回復 ccfa_hp 的帖子

So far I contact P1 to P6 students, I can be sure to reply that all are normal !

女生大多數有D似多啦A夢裏的 "靜香" 個類。每年都有幾個男生, 有D似 "出木杉", 又有D似 "大雄" , 但一定無 "小夫" 或 "胖虎" 類男生。

騎呢小朋友就有幾個。see the link: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2364679&extra=page%3D1

回復 fujimax 的帖子

己經與校方老師電聯了解, 她表示未有聽過這樣的事件, 不過, 她提醒各家長, 每年在這個叩門收生時候, 很多不同的不利傳言都會出現在很多不同學校, 例如:某某學校校風差、成磧唔好、考師很惡、女的拍拖、男的食煙、男女打架、甚至有人在校內索 "k" 等 ... 越黎越誇張的傳言 ... 年年都在這個叩門, 收生, 競爭最利害的時候出現。她都很無奈, 校方亦無必要解釋, 因為清者自清, 入得真光的學生及家長的眼光是雪亮的。是相信真光會好好教導他們的子女。

我都希望自已無揀錯
不過唔係好明一樣野. 點解好多人都會將真光放後備同話間學校係Band 2, 係唔係學術上唔夠其他私校flight

回復 kochiman2004 的帖子

首先感謝你的回覆和深入了解事情的真相。本人聽過真光的簡介會,覺得好適合女兒的性格。在簡介會上,老師的介紹使我覺得真光的老師是很有愛心的,教學內容都很好。;而學校的校風我會用客觀的方向去了解的。謝謝

as i cannot attend the seminar due to biz trip, can u share some more ?? million thanks

我係九真中學畢業的~校風方面絕對唔駛擔心
而九真旁面亦無其他學校,最近已經係耀中,所以絕對唔會話同隔離男同學拍拖,其實拍拖讀邊間都會有依個問題
中學部既老師都嚴格

大家好,小女今年會入讀小一...
說真的,九真是我的第二線選擇,但我不是說它不好,如何不好的話,我都唔會考...
但係點解係第二線選擇?可能都係小小擔心競爭力(學術),正如kochiman2004所形容(希望冇會錯意),九真的學生比較慢熱,唔aggressive...我只擔心上中學時能否與津校競爭?
不過,我相信學校與學生緣份,九真是唯一收我女既私校(考左8間),可能我個女就是比較慢熱,唔aggressive既人... 而且攪珠又... 而家我都仲有去叩門,因為仲有細佬,第時唔駛煩多次...
不過我都覺得九真係唔錯,如果最後叩唔到門,我都好放心比呀女去讀。我覺得九真d學生都好乖,就算中學既學生,朝早我番工時見到既都算好乖。而且轉左emi都會加強競爭力...

我覺得九真係一所好學校, 但係學校接電話果位女士講野好冇禮貌, 有幾次打電話去問野係佢聽, 把聲似上左年紀果D, 好似欠左佢咁, 我當時都好有禮貌問佢野, 我心諗, 對我地講電話都態度咁差, 咁對小朋友咪重差, 希望校方可以叫她改善一下!!!

my person opinion only : maybe they are very busy to pick the phone calls every day and they need to answer so many similar questions so their attitude to the phone calls are bit impolite... it would be very great if they can be very polite to pick every call for each question..but may be lack of resources..

ccfa_hp 發表於 12-6-13 20:14
好快就跟旁邊的其他學校男仔拍拖啊, 走堂啊!無心上堂啊!吸煙啊!校內打架啊!
...
MUG九真旁邊有其他學校咩??

回復 BallBallMaMa 的帖子

中學部旁邊有間根德園幼稚園............或者佢講緊間酒店.

fujimax 發表於 12-6-12 02:24
我有些朋友的女兒就讀九真,他們都指校風不好(已轉校),但補習社的老師又話九真係一間好學校。都唔知信邊 ...

校風不好 just because the school did not allow your friend's daughter???? to wear mini skirt and pick up boys outside of the school area.
‹ 上一主題|下一主題