用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band2C中學,中一,中二都係第二,大概乜水平? ...
go

Band2C中學,中一,中二都係第二,大概乜水平? [複製鏈接]

阿仔就讀Band2C中學。

學校最近兩年公佈嘅數據,22年有9位同學上8大。23年有7位上三大。

阿仔中一,中二,都係年級第二。平均分80到。

如果保持成績變化唔大,係唔係可以上中大?DSE大概有幾多分?有無30?

最近兩年,每年學校都只得一位同學仔入港大,3-5位入中大。

4    0    0    0

發表於 4 天前 |只看該作者
bananaGi 發表於 24-5-30 08:56
多謝指教

你可以參考一下

hiuching8 發表於 24-5-30 09:24
以讀大學嚟講,20分係好基本,如果咁都無,我認為出嚟做嘢,好過俾野雞大學呃錢哂時間,野雞大學畢業人哋 ...

我贊成!
其實係浪費時間同金錢
學門手藝仲搵得多

liverpool2023 發表於 24-5-30 09:01
不過佢而家係話要攞20都好難
我識一個16分入了恆大資助課程,佢已經係B1學校
所以B2學校係的確有點擔心既

以讀大學嚟講,20分係好基本,如果咁都無,我認為出嚟做嘢,好過俾野雞大學呃錢哂時間,野雞大學畢業人哋都未必承認

hiuching8 發表於 24-5-29 18:04
攞20分係全香港頭21%
係咪好渣,睇你點睇,好難講,你覺得買一房私樓自住嘅人渣唔渣?
...

不過佢而家係話要攞20都好難
我識一個16分入了恆大資助課程,佢已經係B1學校
所以B2學校係的確有點擔心既

Poyau 發表於 24-5-30 01:19
聯招加分制(5**/5*/5→8.5/7/5.5)下
在所長科目摘星可能較各科取4佳
另外看看心儀課程各科目加權比重

應該是四大先用呢個加分制

liverpool2023 發表於 24-5-29 16:44

你點解唔去睇下每間大學每個學科既收生中位數?

多謝指教

bananaGi 發表於 24-5-29 11:35
我地f.1, 不過都有同家長朋友研究下將來可行既情況

有個家長朋友擔心 all 4 已經有難度, 但原來 best 5 得 ...

聯招加分制(5**/5*/5→8.5/7/5.5)下
在所長科目摘星可能較各科取4佳
另外看看心儀課程各科目加權比重
如在加權比重高科目摘星相得益彰

五科20分
組合舉隅 → 加分後
--------------------------------------------------------
662A+33 → 22
332A+66 → 22
334A+55 → 21
442A+55 → 21
444A+44 → 20

發表於 5 天前 |只看該作者
bananaGi 發表於 24-5-29 11:33
我都係新手, 如果每科都攞level 4,最佳五科20分! 係咪好渣? 無咩選擇?

參考2023年取33222日校考生
最佳五科積點分佈 20+約1萬人左右
聯招八大應有不少選擇

2023年
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------
最佳五科 日校 (% 考生 41,121人)
33+ 259 (0.630%)
30+ 259+686=945 (2.30%)
27+ 945+1,300=2,245 (5.46%)
24+ 2,245+2,261=4,506 (11.0%) 1A
21+ 4,506+4,098=8,604 (20.9%) 1B
18+ 8,604+4,891=13,495 (32.8%) 1C
15+ 13,495+3,319=16,814 (40.9%)
12+ 16,814+622=17,436 (42.4%)

2023年香港中學文憑考試成績統計
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat23_3.pdf

我都係新手, 如果每科都攞level 4,最佳五科20分! 係咪好渣? 無咩選擇?

Best 5 20分 3大冇乜可能, 其他大學都有選擇, 睇吓咩科。

你可以去學友社網頁睇吓, 佢哋好咩細列出各間大學及各科收分UQ M LQ
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

攞20分係全香港頭21%
係咪好渣,睇你點睇,好難講,你覺得買一房私樓自住嘅人渣唔渣?

tonyliu8 發表於 24-3-1 21:42
我仔目前就係第二,同第一名比咗一年半。兩人平均分都係差1-3分。

點解唔轉校?

bananaGi 發表於 24-5-29 11:35

有個家長朋友擔心 all 4 已經有難度, 但原來 best 5 得 ...

你點解唔去睇下每間大學每個學科既收生中位數?
將來Jupus 填表,主要頭三志願,第一志願可以搏上四位upper quartile第二志願可以搏中位數median,第三志願要保守,揀下四位lower quartile 。

你未熟,可能嗰啲有加weighing 既選擇比較難理解,咁你可以揀best five既嚟參考。

我呢幾年都有留意啲文科,例如:中大哲學,下四位大約21分,即係5科5有機會。
如果全4,即係20分,三大應該比較難,八大係有機會,視乎你想讀咩科?
不過,數學照計要取5不難,不一定會全4呀!
附圖:城大歷史全4可以都的

有個家長朋友擔心 all 4 已經有難度, 但原來 best 5 得20都無用???!!!

hiuching8 發表於 24-2-24 10:26
如果保持成績,DSE大約每科都攞level 4,最佳五科20分。band 2c校大多數攞唔到level 5的,因為老師不會教 ...

醒目開學勳章

tonyliu8 發表於 24-2-24 10:41
回覆 hiuching8 的帖子

咁即係之前嘅ching都係靠補習,先會入到四大?
就算有五星應該都係得一科
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

kirstyau 發表於 24-3-18 21:05

個同學應參考埋平時自己中學5+,4+成績 。 如間中學過往都 ...

2A,我知道佢數學真係好差,唔多人攞星。

Rpp 發表於 24-3-18 21:00
朋友個女中五考模擬DSE試作參考,老師講3科五星星,其中數好差都考到5星星,咁究竟呢啲模擬試有幾成實力? ...

個同學應參考埋平時自己中學5+,4+成績 。 如間中學過往都唔多人攞星星,就要小心估算

kirstyau 發表於 24-3-18 17:10
睇完真係好無奈,個同學仔 又唔係懶唔讀書,但學校畀咗個錯覺,尤其學校要就大部分同學能力,跟唔到實際DS ...

朋友個女中五考模擬DSE試作參考,老師講3科五星星,其中數好差都考到5星星,咁究竟呢啲模擬試有幾成實力?

itckei2003 發表於 24-3-4 23:03
B2 學校級頭十 [9:07] 例子.  

從失望到啟示:我在DSE考試中的經驗與教訓

睇完真係好無奈,個同學仔 又唔係懶唔讀書,但學校畀咗個錯覺,尤其學校要就大部分同學能力,跟唔到實際DSE程度同教學速度。 要做PP先知道自己真正實力。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊