用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB or DSE
樓主: PTL_L
go

IB or DSE   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 24-5-7 20:39
本来想慢慢講, 呃多两個posts, 比你一句講晒出泥...
正係資源分配问題, 但以HK人均GDP, 同政府財政來講, HK ...

哈哈,我太心急!咁你加多兩句呃多兩個post啦!

twhkleung    發表於 24-5-7 21:38

poonseelai 發表於 24-5-7 21:33

個youtuber 也有講, 其實大部分人也都只會係普通人, 打份 ...

我聽講內地教授要學生幫手做好多搵銀工作,否則唔能夠畢業,影響了讀研既意願
唔知係咪真呢?

個youtuber 也有講, 其實大部分人也都只會係普通人, 打份 ...
當然知道東西教育存在既差異,但作為一個普通到唔普通既人,留意既,就係普通人既出路!

liverpool2023 發表於 24-5-7 21:37
我聽講內地教授要學生幫手做好多搵銀工作,否則唔能夠畢業,影響了讀研既意願
唔知係咪真呢?
...

個youtuber無咁講,但有提及大學教授人工唔高,真正賺錢係外出演講之類,所以越出名越多錢,個youtuber 也曾在國內大學任教,應該熟悉情况

twhkleung 發表於 24-5-7 21:34
香港學生嘅考試成績, 或者講亞洲區嘅學生考試成績一般都係比較叻,可能因為亞洲區嘅學生全部都係以谷成績為 ...
咁只係比較英國同香港呢?同年齡層下既工作發展?

poonseelai 發表於 24-5-7 21:45
個youtuber無咁講,但有提及大學教授人工唔高,真正賺錢係外出演講之類,所以越出名越多錢,個youtuber 也 ...

或者咁講可能好听d,如果小朋友正正常常,又谷得,咁港式制度都OK. 但如果係特別d的細路, e.g. 特別叻,特別唔叻,又或者某d科特別叻之如,其它又特别唔叻,咁可能彈性制度會救到佢地.

twhkleung 發表於 24-5-7 20:12
請問Singapore同中國點改善可令孩子可自由學習呢?

我小朋友S4后去了外面讀,先發現同港英式的精英制好唔同 ...

講呢啲?呢度既活躍會員不時強調活在精英班是何等美好和光彩,你忽然建議佢地同啲唔同級數既同學一齊上堂,唔使開咁大既玩笑下化,非精英班已經好大侮辱了~~~

PTL_L 發表於 24-5-7 19:43
佢要搵食,都要小心啲,諗過度過先講,飯碗緊要啲,我呢啲終日無所事事既師奶,先會留意下,所以都好早好清 ...

那他也算講得有道理。謝謝你分享。我都想睇下他其他videos

PTL_L    發表於 24-5-7 22:37

mcl233 發表於 24-5-7 21:51
講呢啲?呢度既活躍會員不時強調活在精英班是何等美好和光彩,你忽然建議佢地同啲唔同級數既同學一齊上堂 ...

連活躍輕鬆啲既中學,唔提供5仔,都比個永遠名譽你啦,仲話B123一齊上堂,難以想像是何等融洽和幸福~

twhkleung 發表於 24-5-7 21:51
或者咁講可能好听d,如果小朋友正正常常,又谷得,咁港式制度都OK. 但如果係特別d的細路, e.g. 特別叻,特別唔 ...

無話那個制度好D,都要睇孩子性格和能力,可能西方那套孩子少D挫敗感,無咁快burn out, 香港唔達標就可能係loser ,已經要面對多D壓力

twhkleung    發表於 24-5-7 22:09

PTL_L 發表於 24-5-7 21:48
咁只係比較英國同香港呢?同年齡層下既工作發展?

坦白講,同年令增的港英細路比,我都相信港童整體成績會好d,什致好好多,但未能conclude話港童聰明d,只可話睇到的而且確係谷d.

致於工作發展,擺明同當地行業強弱有關. 舉個例子, 當經濟好時,大部分sales都爆曬數,經濟唔好事,top sales都唔倒數. 叻人的確有分別,但環影响更大.

唔記得幾時聽過有人講過一個比喻,我覺得幾到位. 佢話如果愛因斯坦出世喺個窮困嘅山區同長大,同另一個普通人喺大城市長大(見識多),咁響大城市長大嗰個普通人,佢嘅成就一定會畀呢位喺窮困山區長大嘅愛因斯坦高. 正正就係環境決定命運.

twhkleung 發表於 24-5-7 22:02
坦白講,同年令增的港英細路比,我都相信港童整體成績會好d,什致好好多,但未能conclude話港童聰明d,只可話睇 ...

咁可能Amazon佢首創呢,住山區買野唔方便~

twhkleung    發表於 24-5-7 22:10

mcl233 發表於 24-5-7 21:55
連活躍輕鬆啲既中學,唔提供5仔,都比個永遠名譽你啦,仲話B123一齊上堂,難以想像是何等融洽和幸福~ :fu ...

我哋呢代已經思想固化曬, 唔係將中學分五個bands,就將中學分三個bands.
習慣成自然

poonseelai 發表於 24-5-7 22:02
無話那個制度好D,都要睇孩子性格和能力,可能西方那套孩子少D挫敗感,無咁快burn out, 香港唔達標就可能 ...
呢個最主要唔係大圍教育既問題,係父母、家庭既問題影響大啲,loser與否,點解可以咁容易被外人外界定義?

My two cents.

外國基本稅基,稅率比香港闊及高,學歷高低,人工差異較香港窄,不少人認為勤力都不會有太多改變,甘於作普通的工作。藍領工作很多時比普通白領高,也較少被歧視。

個YouTuber我冇睇過,不過我有不同看法。國內點解很多大學的工程學系跟國際未能接軌係資源問題,所以很多在香港或者海外係獨立研究項目,在國內是小組形式,所以在國際上未必被承認。

全世界不論教授帶多少研究生,都會要求學生出paper,publish or perish,這是教授的KPI,你沒出過paper,你的研究反映出嚟未夠班。教授掛名或者有幫手睇,都係有作用,冇掛個教授命,獨立自己未必一定出到paper。

還有,選指導教授時,我會找教授的研究範圍跟我的研究題目相關,不是他的專長,他如何指導我?個Youtuber 太自我為中心,想當然!除非你誤解他的意思。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

liverpool2023 發表於 24-5-7 21:37
唔知係咪真呢?
...

全世界都係咁。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-5-7 22:43
My two cents.

外國基本稅基,稅率比香港闊及高,學歷高低,人工差異較香港窄,不少人認為勤力都不會有 ...

個youtuber重點不在是否和國際接軌, 係講以研究生為中心 vs 以教授為中心, 對日後影響, 佢也是見到邱教授所講而按自己體驗而做分析, 當然你亦可用你自身經驗去分享

PTL_L 發表於 24-5-7 22:40
呢個最主要唔係大圍教育既問題,係父母、家庭既問題影響大啲,loser與否,點解可以咁容易被外人外界定義? ...

可惜而家香港嘅制度分數至上, 高分就叻, 低分就唔叻, 在EK甚至講到唔讀醫好似死梗咁, 當然我就邊睇邊笑啦

LeeCC    發表於 24-5-8 06:09
twhkleung    發表於 24-5-7 23:20

poonseelai 發表於 24-5-7 23:12
個youtuber重點不在是否和國際接軌, 係講以研究生為中心 vs 以教授為中心, 對日後影響, 佢也是見到邱教授 ...

似乎你的post, 同陳sir 的reply 係講緊d唔同既野

mcl233 發表於 24-5-7 22:05
咁可能Amazon佢首創呢,住山區買野唔方便~
其实非洲同其它落后地方可能有好多愛因斯坦.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊