用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

Activehealth 發表於 22-6-21 11:34
咁即係話佢想留低讀Master, 你要有心理準備!

我地ok呀!最緊要佢想讀,讀左有幫助佢將來!

Lofty 發表於 22-6-21 20:46
回覆 Activehealth 的帖子

非常詳細,謝謝你!

我囡囡間大學 physio 一定要讀 4年,3yrs 大學 1yr master 的 placement 好似要 1,300小時!!

Lofty 發表於 22-6-21 20:46
回覆 Activehealth 的帖子

非常詳細,謝謝你!

英國唔知,澳洲大把。

https://www.mastersportal.com/studies/329650/clinical-physiotherapy-musculoskeletal-physiotherapy.html

回覆 bp123 的帖子

你好, 請問你女兒現在工作忙碌及開心嗎?
有無考慮轉到私人市場就業?

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

回覆 fionwong2707 的帖子

現在係病房工作每日20+~30+個症都算忙但又未至於要OT,工作上冇特別hard feeling 都算適應工作環境。佢而家讀緊西式針灸裝備自己,暫時冇諗離開醫管局等完左3年合約再考慮。

不用OT已經好好,可工餘時間進修, 現在二級升一級是否最少五年年資及碩士學歷?
針炙是碩士課程?

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

仲係要5年+碩士針灸係證書課程

最近聽小女講將會改制,3年+讀緊master都可以升PT1 同埋PT1之上會新增1定2個職級(唔係好記得)因實在太缺人,做啲嘢去減少流失。

在實際職場裡,其實PTII 升到PT I 要幾多年?(suppose已經有master)

回覆 Lofty 的帖子

以本人認知私人執業係冇分1定2,只有醫管局會分,但3年經驗冇Master可以申請NGO PT1。有錯請糾正。

bp123 發表於 22-7-25 14:59

現在係病房工作每日20+~30+個症都算忙但又未至於要OT,工作上冇特別hard feeli ...

請問你女兒外國讀完PT回港執業,有咩途徑受聘於HA?我見HA好少出post請專職2仔位。

回覆樓主:

想問下大家意見,如果想揀physio下面幾間邊間保險線好啲呢,佢成績都ok,但係怕interview萬一失手,又怕連interview都冇機會,應該放幾多間喺保險線呢?
1 MMU
2 U of Brighton
3 U of Bradford
1, 2只要ABB, 1,3 IELTS 要求只6.5,比其他低少少

回覆 MaMaMin 的帖子

我女申請果時HA每年大約係2,3月會出招聘廣告到時多啲留意,上年由於人手不足係7,8月(唔知有冇記錯月份)額外出多一次招聘。

我女兒今年也有申請HA職位, HA通常一年會有2次招聘廣告. 第1次在5-6月份. 主要目標是本地畢業的學生, 第2次在11-12月份. 目標是外地回來畢業生. 我女是OT最終沒有選擇加入HA.

bp123 發表於 22-10-9 19:24
回覆 MaMaMin 的帖子

我女申請果時HA每年大約係2,3月會出招聘廣告到時多啲留意,上年由於人手不足係7,8 ...

明白

Zsokol 發表於 22-10-10 10:59
我女兒今年也有申請HA職位, HA通常一年會有2次招聘廣告. 第1次在5-6月份. 主要目標是本地畢業的學生, 第2次 ...

清楚明白

bp123 發表於 22-10-5 19:01
最近聽小女講將會改制,3年+讀緊master都可以升PT1 同埋PT1之上會新增1定2個職級(唔係好記得)因實在太缺 ...

今個月開始,HA既放射科,物理治療和職業治療,由二級升一級將會是3年+讀緊master已可in一仔位。

MaMaMin 發表於 22-10-11 06:34
今個月開始,HA既放射科,物理治療和職業治療,由二級升一級將會是3年+讀緊master已可in一仔位。
...

3年是指3年工作經驗,還是3年學位課程?

我女收到消息是會加point, 好似追番同護士差距, 詳情不太明白.唔知何時確實公布.

回覆 sylam28 的帖子

3年PTII工作經驗
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊