用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Brother Ben,

八卦問句 ....

你仔仔的名是否有個 '霆' ?

ktsbook

我會出讓已訂的書(all textbook, reader)。有興趣可給message 我

原文章由 Ben2003 於 07-7-4 13:49 發表
咪往.....

有人估唔到叩門成功,一早已訂書, 所以會出讓已訂的書。

打算出讓已訂的書的家長,出來傾啦。:D

係呀~~~

原文章由 HoneySeeSee 於 07-7-4 23:07 發表

八卦問句 ....

你仔仔的名是否有個 '霆' ?
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

醒目開學勳章

BK 轉咗新版好難用

醒目開學勳章

原文章由 wanmui 於 07-7-5 09:31 發表
我會出讓已訂的書(all textbook, reader)。有興趣可給message 我

wanmui 找到心水school了?
早知唔定書等壓你價迫你平讓D書

係呀,邊個要書就俾個message我啦!

原文章由 春卷 於 07-7-6 14:34 發表

wanmui 找到心水school了?

醒目開學勳章

原文章由 msbmum 於 07-7-1 23:58 發表
我都係15/16左好耐覺得好難決擇, 始終扣門成功個間官校都係好熱門, 出名及好受歡迎的, 好處重有就係6年吾駛錢痳 (慳番成廿萬), 之不過就同屋企就遠d, 同埋課程可能未有KTS禁高 (但係個仔又可能讀得舒服D)。 我而 ...

不會後悔的吧,我去完家長會更加喜歡KTS。因個人感覺
1)老師同校工都好nice and helpful
2)很認同校長的理念,eg.分行坐上課會較尊心,而在傳统教育中加入活動元素,....不是死sell活動教學又不是死谷。
3)程度高而功課不過量。
4)有很多課外活動。
5)教學語言,兩文三語用齊,普通話教中文、英文教常識、廣東話教數,都幾好咁。
個人而言,compare其它學校,KTS幾balance,很多學校各有些優點,KTS都有,只是沒有中學和樂器堂而矣。(純以各學校提供的資料來說),希望及相信我們不會選錯。

原文章由 春卷 於 07-7-6 14:34 發表
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

家長會介紹得幾清楚。之前有些地方我想再說。

>2)很認同校長的理念,eg.分行坐上課會較尊心,而在傳统教育中加入活動元素,....不是死sell活動教學又不是死谷。

之前我說上堂紀律嚴,應該改成: 上堂秩序要求高。由此,上堂教學效率便高,學生便可專心學習。

Right, KTS 是在傳統教學中加入活動元素,不是活動教學但又不是死谷。

:)

原文章由 春卷 於 07-7-6 15:08 發表

不會後悔的吧,我去完家長會更加喜歡KTS。因個人感覺
1)老師同校工都好nice and helpful
2)很認同校長的理念,eg.分行坐上課會較尊心,而在傳统教育中加入活動元素,....不是死sell活動教學 ...
命運就是這樣的敲門。

Ben 兄,

你仔仔都算  '文武全才' 喎 !!!

可否分享教子心得?

這六年教仔生涯,  有無試過因學業起衝突 ?

你個仔中唔中意打機, 睇電視 ....

由幼稚園轉小學, 好似好大轉變, 另一個里程碑.....

[ 本文章最後由 HoneySeeSee 於 07-7-7 10:30 編輯 ]

好問題,搬到以下主題作答。

Feb18 九龍塘小學開放日
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=537798&pid=17687389&page=37&extra=page%3D52#pid17687389
命運就是這樣的敲門。

醒目開學勳章

有關預備班:
原來是中、英、數一星期。
唔知洗唔洗穿校服呢?同埋有無功課做?

We didn't need to wear school uniform to preparation class last year.

原文章由 春卷 於 07-7-8 11:20 發表
有關預備班:
原來是中、英、數一星期。
唔知洗唔洗穿校服呢?同埋有無功課做?

According to my son, they should have some classwork but no homework.

原文章由 CyrusMom 於 07-7-8 12:04 發表
We didn't need to wear school uniform to preparation class last year.

hi Ben 及 各媽媽,

我想問問你仔仔開學後,平日有沒有上課外活動課?
我仔仔在平日有三樣課外活動,我驚開學後佢會好辛苦 ,想再重新幫佢安排時間.

Hi ivyko,

課外活動就梗係有啦, 我都係開學後 re-schedule 左個時間表好幾次

一開學你就會收到好多通告有關課外活動, 一至四你可以自己選擇是否參加, 不過星期五係一定要參加, 所以如果你而家嘅課外活動係星期五下午, 你就最好幫佢安排定另一個時間, 你都可以等睇左學校其他課外活動通告先改, 可能有d你想參加, 咁咪唔洗改完又改囉..

原文章由 ivyko 於 07-7-8 16:08 發表

我仔仔在平日有三樣課外活動,我驚開學後佢會好辛苦 ,想再重新幫佢安排時間.

First ,  Congratulations!!

Honeyseesee

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
QUOTE:

Ben2003 寫道:
比賽打完了。

問誰領風騷?

Answer:

2006-07 年度全港小學劍擊比賽
男子高級組冠軍

My son.  :

請不要介意,將原文搬回此.

<<<<絕多數的男仔都會鐘意打機, 睇電視 .... 我囝囝亦鐘意....

... 我的是 ... 囡囡 ..... 唉 !!!!

<<<<K1 to P3 我囝囝每日都會打下機(陪我 ),睇下電視。

... 我囡囡都是打下機(陪她爸爸 ),睇下電視...
現在打機已很有水準.... 這個中意打機, 睇電視 .... 的問題我是否應該問你太太才對? (不如你幫我問她,好嗎?)

Honeyseesee

原文章由 Ben2003 於 07-7-8 01:54 發表
好問題,搬到以下主題作答。

Feb18 九龍塘小學開放日
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=537798&pid=17687389&page=37&extra=page%3D52#pid17687389

教子心得一路分享緊。:

由幼稚園轉小學,真係好大轉變。

>你個仔中唔中意打機, 睇電視 ....

絕多數的男仔都會鐘意打機, 睇電視 .... 我囝囝亦鐘意....

K1 to P3 我囝囝每日都會打下機(陪我 ),睇下電視。P4 and after 問始多羽毛球和劍擊訓練,就比較小睇電視,機就照打,不過唔會多過半個鐘,亦唔會日日,因冇咁多時間......

比較打得多係考試週 ,因為冇訓練和功課,仲緊有幾個同學一齊約埋玩 on line game 添,佢地仲係勁成績個批添~~~

看來,用打機和成績掛勾的家長,不少.....

>這六年教仔生涯,  有無試過因學業起衝突 ?

衝突   ....

我給囝囝的自由度很大,他有很大的選擇權,打或不打機....

Ivyko,

個人意見
>我仔仔在平日有三樣課外活動,我驚開學後佢會好辛苦
-唔係你覺得佢辛唔辛苦,而係佢嘅能力+你有幾多時間陪佢癲..
佢唔得嘅...唔講你都drop佢,係咪?
所以.開學后....其實完咗上學期,你就好清楚佢有幾多時間淨.

原文章由 ivyko 於 07-7-8 16:08 發表

Everyone,

Remember to pay the school fee today 11/7 ah!!
‹ 上一主題|下一主題