用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟幼稚園 SJK學費及雜費?
樓主: emiapril
go

SJK學費及雜費? [複製鏈接]

回覆 20# BabyHilary 的文章

感謝BabyHilary, SamMom意見。
初時冧住試下apply,跟住又冧收左先算,最後收左又要鬥爭讀唔讀......其實一切都是不確定能入SJP。
所以我都覺得你們的一心一意很難得。

emiapril,

我唔夠sammom咁堅定架,
因為SJCP係津校, 即使好幸運考到SJK,
又解決哂冇學劵, 遠, 交通費貴, 要轉校種種問題,
讀上去都唔sure升到SJCP.
呢樣都唔係最重要, 因為我之前唸SJK學生好叻,
即使上唔到SJCP都唔難考到好嘅直資同私立backup,
然後再敲SJCP門。
點知原來唔係, 要敲門就唔可以考直資同某d私立,
要一心等到7月, 萬一敲唔到就唔知點算...
anyway都係考左先, 真係咁幸運收先再唸啦!

你呢? 同老公唸法係咪一致?

原帖由 emiapril 於 10-1-29 23:15 發表
感謝BabyHilary, SamMom意見。
初時冧住試下apply,跟住又冧收左先算,最後收左又要鬥爭讀唔讀......其實一切都是不確定能入SJP。
所以我都覺得你們的一心一意很難得。 ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

回覆 22# BabyHilary 的文章

始終媽咪都會比daddy緊張。我都唔例外。
宜家都未in, 收唔收都未知,所以佢未表態,收左先算啦!

emiapril,

我2月1日上午攞表, 3月17日下午面試, 你呢?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

回覆 24# BabyHilary 的文章

我是第一天10點左右排隊的。in 都系同你一日,下午两点。
我的serial number is 138。你呢,如果差不多應該可以見到面。

我2月1日11:20攞表, 3月16日10:30面試

我早過妳排隊但面試時間同妳一樣呀,
到時有機會見下面﹗

原帖由 emiapril 於 10-2-5 21:18 發表
我是第一天10點左右排隊的。in 都系同你一日,下午两点。
我的serial number is 138。你呢,如果差不多應該可以見到面。

hi 仔仔錫錫你,

妳比我同emiapril遲攞表,
但面試時間比我地早1日wor...

btw, 妳地覺唔覺張form好似問緊小學自行分配嘅分數, 爸爸係咪old boys, 哥哥係咪sjp學生或畢業生,
小朋友係咪catholics, 係咪首名子女......
之前都聽過有家長話SJK會揀自行分配高分嘅小朋友,
因為收多d高分或者住net 12嘅學生,
咁須要第3輪敲門嘅比例會相對少d...
唔知係咪真有其事?

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-2-5 22:41 發表
我2月1日11:20攞表, 3月16日10:30面試

回覆 28# BabyHilary 的文章

我就系因為派位時唔多分,又唔系12net,所以先apply SJK 增加機會炸!
如果照你禁講咪連入SJK機會都好渺茫

傳聞部份學位已hold比有返教會(同ST JOSEPH 有聯繫)d 家長, 實際放出比街外人只有around 30%

想請問係指幼稚園定小學?

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-2-9 23:43 發表
傳聞部份學位已hold比有返教會(同ST JOSEPH 有聯繫)d 家長, 實際放出比街外人只有around 30%

我好早就去攞application form, 但點解我仔in 17號既?

我都係呀, 9:15am去到, 前後排左1hr左右,
17號下午面試......

原帖由 DaisyC 於 10-2-10 21:25 發表
我好早就去攞application form, 但點解我仔in 17號既?

都係聽返黎, 唔知真唔真架﹗
"仔仔錫錫你"話大部份學位hold比同教會有關係嘅人,
得30%公開收生...如果係機會就更渺茫﹗
我同仔仔係catholic, 不過唔識st jo church嘅人,
算啦...既然入到SJK又唔一定上到SJP,
即管碰碰運氣, 我會順應天主安排﹗

原帖由 emiapril 於 10-2-9 21:18 發表
我就系因為派位時唔多分,又唔系12net,所以先apply SJK 增加機會炸!
如果照你禁講咪連入SJK機會都好渺茫

原帖由 BabyHilary 於 10-2-11 17:40 發表
都係聽返黎, 唔知真唔真架﹗
"仔仔錫錫你"話大部份學位hold比同教會有關係嘅人,
得30%公開收生...如果係機會就更渺茫﹗
我同仔仔係catholic, 不過唔識st jo church嘅人,
算啦...既然入到SJK又唔一定上到SJP,
即管碰碰運 ...

你係catholic 都好過我地咩都唔係, 重要係細仔 . 如果你係返開果d 大church (eg. st teresa's) 都有好大幫助.

我同你都差唔多咋, 我得15分, 但st jo小學15分又有咩用?  唯有靠運氣啦.....

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-2-11 23:18 發表

你係catholic 都好過我地咩都唔係, 重要係細仔 . 如果你係返開果d 大church (eg. st teresa's) 都有好大幫助.

回覆 36# DaisyC 的文章

As you said: GOD Bless!
‹ 上一主題|下一主題