用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟幼稚園 St Jo Interview
樓主: Vinchoy
go

St Jo Interview [複製鏈接]

sjk叩門位真係好少, esp小學縮班, 我想叩門位唔知有無5個?  今年我囝囝學校有家長15分入到軒小, 不過04出生率同06年差好遠, 但我個人覺得如果sjk升小touch wood派唔到sj primary, sjk考其他學校點都有優勢, 到時再叩門得唔得?

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-3-24 15:07 發表

都係問d機本問題, 名, 幾歲...etc  只係我要求低, 唔需要佢答得好答得啱, 只要有自信夠大聲回答人就ok, 答錯都無咩所謂!!

老實講, sjk 係好學校不過如果唔係叩門優先, 我真係唔會同阿仔轉kg, 而且我老公係軒小舊 ...

sjk考其他學校點都有優勢, 到時再叩門得唔得?>>>

理論上可以, 但要留意所有直資同部份私立小學要求接受學位嘅學生簽署放棄第2階段(大抽獎), 但如果放棄呢個階段, 即係唔合叩門資格(大部份名校只會接受第1階段揀佢地, 第2階段亦填佢地第1志願, 但無奈2個階段都fail嘅學生叩門)

原帖由 DaisyC 於 10-3-26 07:21 發表
sjk叩門位真係好少, esp小學縮班, 我想叩門位唔知有無5個?  今年我囝囝學校有家長15分入到軒小, 不過04出生率同06年差好遠, 但我個人覺得如果sjk升小touch wood派唔到sj primary, sjk考其他學校點都有優勢, 到時再叩 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

就係 sjp 小學縮班, 叩門位少好多, 加上我唔係教徒又唔係住net 12, 博叩門入sjp風險真係好大, 機會率近零; 相反軒小我有20分, 唔敢話入硬, 不過比入sjp 機會真係大好多好多....

為表叩門誠意要我自行分配選sjp 放棄軒小我又做唔出, 唔選sjp 去叩門又更加接近"零"
anyway, 收左先算.

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-3-26 11:32 發表
就係 sjp 小學縮班, 叩門位少好多, 加上我唔係教徒又唔係住net 12, 博叩門入sjp風險真係好大, 機會率近零; 相反軒小我有20分, 唔敢話入硬, 不過比入sjp 機會真係大好多好多....

為表叩門誠意要我自行分配選sjp 放 ...

我個仔而家讀SJK的K2, 明年就要面對此考驗, 佢係教徒但系細仔得15分, 第一round 無行, 好在住Net 12所以可以等第二round 同叩門, 其它直資私校要放棄大抽獎就唔報....

所以可以話係"姑"注一擇, 我諗住下學期家長日厚著面問老師有多小個sjk 的小朋友可要叩門入到SJPS, 到時再update 大家!!!

SamMom,

好多謝妳願意同我地分享,
期待妳到時再update我地叩門位數目!
另外妳知唔知今年係咪真係最後1年收生?
同埋比參加大抽獎嘅私立天主教小學有咩選擇?
我淨係知彩石理聖若瑟英文小學同埋聖類斯咋﹗

原帖由 SamMom 於 10-3-26 14:16 發表

我個仔而家讀SJK的K2, 明年就要面對此考驗, 佢係教徒但系細仔得15分, 第一round 無行, 好在住Net 12所以可以等第二round 同叩門, 其它直資私校要放棄大抽獎就唔報....

所以可以話係"姑"注一擇, 我諗住下學期家長 ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

SamMon,

之前睇forum話叩門位只係比kinder考頭2-3內的學生, 咁係唔係學校評估會真係有名次?  咁即是如果考唔到頭幾名就無叩門機會, 只有靠大抽獎?  

另外問kinder功課多唔多呢?  係咪k2已經有默書?

醒目開學勳章

仲有一個月
‹ 上一主題|下一主題