用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 小一新生預備班
樓主: bbiloveu
go

小一新生預備班 [複製鏈接]

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 09:02 發表
我諗起碼都要每樣兩套, 不過佢d size, 真係睇完 = 冇睇 ...唔知咩野係 26cm .. 28cm ...

不過原來你地住蔣軍澳的校車費真係好貴 ....每個都都要千幾蚊 ....

佢地仲有午飯資料未有通知我地, 唔知係唔係要等到20/8  ...

我個女著26cm, 121cm高, 50lbs., 但會同佢一起去買, 以防萬一

各位新家長,

我都建議兩款各買兩套校服 , 因為可以替換. 我係帶仔仔直接去金綸買的 , 可以試到合身為止。另外午飯的餐單冇咁快有的, 要開學後才會派給家長選擇的, 現在是是$17.5一餐, 但未知會否再投標。餐不是一個大問題。

iwff

嘩, 你個女咁高geh ?? 我個女得110cm  .... 3x lbs jar ~

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-18 09:37 發表

我個女著26cm, 121cm高, 50lbs.

iwff,

唔該晒呀 ~~

封信咁講, 係唔係即係唔會有小棟樑呀 ?

原帖由 iwff 於 11-5-18 09:42 發表
各位新家長,

我都建議兩款各買兩套校服 , 因為可以替換. 我係帶仔仔直接去金綸買的 , 可以試到合身為止。另外午飯的餐單冇咁快有的, 要開學後才會派給家長選擇的, 現在是是$17.5一餐, 但未知會否再投標。餐不是一個 ...

回覆 24# mimi1102 的文章

可能因為我個女鍾意食同飲milk.

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 09:45 發表
iwff,

唔該晒呀 ~~

封信咁講, 係唔係即係唔會有小樑呀 ?

同學校check 咗, 無小棟樑

醒目開學勳章

但Charletto Mom 講佢2個小朋友都是穿運動服的時間多
對黑鞋只有影相才用到

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 09:02 發表
我諗起碼都要每樣兩套, 不過佢d size, 真係睇完 = 冇睇 ...唔知咩野係 26cm .. 28cm ...

不過原來你地住蔣軍澳的校車費真係好貴 ....每個都都要千幾蚊 ....

佢地仲有午飯資料未有通知我地, 唔知係唔係要等到20/8  ...

Thanks~

仲想問....兩款係咪即係平時既校服+運動服?
佢地係上運動課時先換衫, 定係有運動課果日就可以直頭著運動服呢?
咁一個星期會有幾多日運動課?

原帖由 iwff 於 11-5-18 09:42 發表
各位新家長,

我都建議兩款各買兩套校服 , 因為可以替換. 我係帶仔仔直接去金綸買的 , 可以試到合身為止。另外午飯的餐單冇咁快有的, 要開學後才會派給家長選擇的, 現在是是$17.5一餐, 但未知會否再投標。餐不是一個 ...

校服果張form 係咪要 5/28 填好交比學校?
定係8/20 先決定買咩size 呢?

各位家長,

我打左電話去港同, 因為今年學校有工程, confirm 左真係唔會有小棟樑之類的小一預備班, 只係得番 20/8 一日的迎生日.

我諗住7月會再參加港同的小一簡介會, 因為小女除左interview 之外, 都未正式參觀過港同, 想趁機比我小女認識多d 港同.

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-18 09:48 發表
可能因為我個女鍾意食同飲milk.

醒目開學勳章

我個囡都是得111,18kg jar

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-18 09:37 發表

我個女著26cm, 121cm高, 50lbs., 但會同佢一起去買, 以防萬一

唔該晒你呀!!

你咁安排都幾好wor, 我諗我只會8/20 帶佢去迎新會 jar~

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 10:01 發表
各位家長,

我打左電話去港同, 因為今年學校有工程, confirm 左真係唔會有小棟樑之類的小一預備班, 只係得番 20/8 一日的迎生日.

我諗住7月會再參加港同的小一簡介會, 因為小女除左interview 之外, 都未正式參觀過 ...

佢地過一個暑假會高好多架 :)

原帖由 ziyi 於 11-5-18 10:02 發表
我個囡都是得111,18kg jar

jdepp,

以我理解, 係咁樣呀 ~

原帖由 jdepp 於 11-5-18 10:00 發表
校服果張form 係咪要 5/28 填好交比學校?
定係8/20 先決定買咩size 呢?

咁係咪平時都可以著波鞋? 無運動課都可以著波鞋? 但就要著返正常校服? 係咪咁呢?

原帖由 ziyi 於 11-5-18 09:58 發表
但Charletto Mom 講佢2個小朋友都是穿運動服的時間多
對黑鞋只有影相才用到

thanks mimi1102,

有d 緊張喇!! 好快升小一, yeah!!

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 10:07 發表
jdepp,

以我理解, 係咁樣呀 ~

aiya ~ 我鍾意套平時校服多d 呀 ~ 原來成日都要著運動服架 ??    

原帖由 jdepp 於 11-5-18 09:58 發表
Thanks~

仲想問....兩款係咪即係平時既校服+運動服?
佢地係上運動課時先換衫, 定係有運動課果日就可以直頭著運動服呢?
咁一個星期會有幾多日運動課?

...

係呀 ~ 我好期待呀 ~

原帖由 jdepp 於 11-5-18 10:08 發表
thanks mimi1102,

有d 緊張喇!! 好快升小一, yeah!!

醒目開學勳章

雖然學校通告5/28說唔好帶小朋友
但我囡囡沒有人帶,我想我都是要犯規帶埋佢去啦

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 10:10 發表

學校無小楝樑, 咁不如 summer 搵一日約出黎玩下, 等小朋友有d 認識先, 到返學時可以唔使咁緊張, 好無呀?

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 10:10 發表
‹ 上一主題|下一主題