用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 ...
樓主: kimami
go

海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 [複製鏈接]

Re: 海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見

[quote]
parent2004 寫道:
[quote]
oilichan007 寫道:
其實現今家長聽見校長咁講以中文為之主,係人都驚啦!但本人眼見校方在英文科甚淺,課外練習不多,工作紙少,其他小學都在英文科做很多工夫啦!人

版主

今日開始有英文"每日一編"la,但好似唔易做,所以今晚先番去慢慢睇.

英文每日一篇的確好難.我個仔讀三年級, 覺得好難應付. 可能我個仔英文學得慢, 現在程度我覺得ok. 但我都想個仔英文好

今日小一開家長會開成點呀~ 我要返工無去到呀。有冇家長可以報料?係唔係唔去都ok?

版主

[/quote]882 寫道:
今日小一開家長會開成點呀~ 我要返工無去到呀。有冇家長可以報料?係唔係唔去都ok?[/quote]

都冇咩特別嘢講,都係講番8月30日講要注意啲嘢,例如校服要整潔,水樽最好有帶篡等.
仲有校長話唔好用太多時間做功課,一/二年級約30-45分鐘應該做完,如做耐就要搵吓點解,要訓練佢自己執書包,功課盡量唔好改佢,等老師知道小朋友是否真係明白上堂講咩.
反而分開係每班同班主任就可以知多啲,唔知你係邊班,所以講唔到俾你聽.
另完後同今年家教會個會長傾計,問幾年級會有精英班,佢話其實呢間學校係冇精英班,但會排級名次,到五年級時會同家長講,等家長知道自己子女係brand幾,而一至四年級就唔會講.

下星期測試喇, 有冇做準備呀?  

lovely媽咪, 你有冇加入家教會呀? 雖然都好似冇乜用, BUT至少講下野囉, 好過乜都唔講, 佢地更加以為自己好好咁.

版主

J1MAMA 寫道:
lovely媽咪, 你有冇加入家教會呀? 雖然都好似冇乜用, BUT至少講下野囉, 好過乜都唔講, 佢地更加以為自己好好咁.

其實個個都要入架啦,佢叫你交會費的時候都冇得俾你選入定唔入
你有冇參加一年級家長組呀,可以俾大家一個交流的機會,有唔明的地方又可以提出.
下星期測驗,都冇咩特別準備,問老師個形式會係好似平時做習作咁,如你小朋友平時做習作都ok就唔駛咁緊張la.

有呀.
我聽人講, 一年級係 "開口卷", 應該冇問題.

[/quote]
其實個個都要入架啦,佢叫你交會費的時候都冇得俾你選入定唔入
你有冇參加一年級家長組呀,可以俾大家一個交流的機會,有唔明的地方又可以提出.
下星期測驗,都冇咩特別準備,問老師個形式會係好似平時做習作咁,如你小朋友平時做習作都ok就唔駛咁緊張la.
[/quote]

請問有邊位家長知道呢間學校有無得打"流感"針嫁

我有個朋友話我知"荃灣官小"有得打, 重只係$50蚊咋(連D屋企人都可以報名打添播, 價錢都係一樣添)

之後又有另外一個朋友話我知"基慧"都有得打"流感"針喎, 不過今次o黎間就貴o左D要成$90蚊喇(係要打兩針o既), 比起"荃灣官小"貴成$40蚊, 不過呢個價錢比起出面D私家醫生度打都重叫做平喇

希望o黎間學校有得打喇, 如果唔係就要出去D私家醫生度打"貴"針嫁喇

各位媽咪,
今日派左測驗成績表喎, 地仔女D成績理想嗎
我個仔D成績就不過不失咁喇只係英文科欠理想o者又係我最擔心既一科o黎唔知各位媽咪妳地又最擔心妳地D仔女邊一科呢又點樣去幫妳地D小朋友呢係度一齊分享下喇

版主

我仔仔都係英文差啲,其他都ok,仲有中文寫作未派,未知好唔好.我發現我仔仔多數錯係因為唔識睇題目同唔小心,唔知你地係咪呢?
啲題目都ok,唔算深亦唔算太淺,但中文科第一part就有啲問題,左右配對,我仔仔就差唔多錯哂,佢話老師一次過讀哂1-7同A-G,佢根本唔記得,再睇就唔識睇la,所以唔識做

Lovely媽咪,
我個仔咩有係, 過情況又唔係太嚴重, 唯有平時做功課時多D叫佢睇同讀D題目囉, 等佢多D練習多去D理解, 希望咁對佢有幫助喇

版主

噚日派中文寫作同常識又唔錯woo,都有8x分,最好笑係佢係中文閱讀唔識寫啲寫係中文寫作到識寫,問佢點解,佢話"係呀,我玩吓我自己嗎"

各位小一媽咪,

擒日有冇去"秋季"旅行呢, 妳哋對今次旅行有乜感受呢
我只係覺得我個玩得好開心囉, 我同我老公就好似係個既跟班囉, 個公園都無野玩既.....

請問有冇咪知道星期一(21/11)打乜防疫針呢, 整係知道之前10月尾要打"德國麻疹"針, 不過問過仔佢無打過針喎, 所以就有d疑惑, 到底今次打乜針呢, 希望有咪解答到既問題喇

黃譚智媛指打流感針向有風險
11月 20日 星期日
【orisun.com專訊】對於有護士接受政府免費流感針注射後出現併發症,醫管局行政總裁黃譚智媛回應指,要待美國食物及藥物管理局完成研究後,才能確定原因。她說,注射流感針一向有風險,但每種流感針的風險不同,醫護人員會向市民解釋打針的好處及風險。

今次打針淨係關小一同小六事,乙類通告28號有講.
一時間搵唔番張通告,可以上佢哋網站睇番.
kimami 寫道:
請問有冇咪知道星期一(21/11)打乜防疫針呢, 整係知道之前10月尾要打"德國麻疹"針, 不過問過仔佢無打過針喎, 所以就有d疑惑, 到底今次打乜針呢, 希望有咪解答到既問題喇

parent2004,
多謝妳既回應, 妳講果個針我只係知會係10月廿幾號打個喎, 點解會到依家先打架

版主

唔係woo,我一直都係睇到張通告話11月21日打針,係唔知咩混合針(唔記得個名),噚日都有返去幫手,大部份小朋友都好叻,只有1E班有3個小朋友因為太驚所以冇打,因一開始有一個喊就個個都喊.
‹ 上一主題|下一主題