用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅分享站
樓主: Longman
go

德雅分享站 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 德雅分享站

Yukyuk 寫道:
Dear Longman,

您都好厲害, 15號已經知道批左!  

如果真是8:00上學, 4:15放學的話; 我估計校方會安排一些課外活動/功課輔導在下午時段進行.  (作為家長就可以放心了!)

Yukyuk

P.S.
教統局批准了, 德小將於06-07年度開始改為全日制小學.為了更完善規畫上課安排, 現學校與家長教師會共同磋商,
有關詳情將於六月中旬發佈, 敬請垂注!

yuk yuk:

long time no chat, how are u ?

我月頭巳搬屋了,真的估唔到搬屋原來可以咁忙
你先生工作怎樣,是否決定搬屋呢?

8/6 巳在德雅付了學費餘數及雜費,當天校務處職員說還未有今年九月份之時間表,她們說要留待31/8才有資料。當天亦問過德雅校車部,它們亦有校車經我的屋苑,相信如果你真的會搬新屋好大可能會與你女女同一架校車,因為我見到我地條路線是相同的

不過校車部只留了我的資料,它們說稍後才與我聯絡,會5會如果唔夠人搭就唔開條路線呢?我亦問過校車部,如果放學後我女女要留在學校參加活動的話有無特別校車安排,他們說因今年才轉全日,校車亦未清楚校方會否有課外活動安排給學生,故此校車方面暫時未有特別接送安排。希望一切順利喇!

evita:
你身體近來怎樣,記得多加休息,有空請check pm..

醒目開學勳章

long time no chat, how are u ? (近排心情非常好! 昨天去了hk Disneyland, 玩到顛左, 實在太投入, 差點忘記了自己是兩女之母, 多謝關心!         )

妳去左未呀? 記住做足準備呀! 我覺得自己挽回好多童真返來呀! 好開心呀!!!!!!!!!

(搬屋是一件非常煩惱的事, 好多親戚朋友都覺得是這樣! 我記得老公和一個朋友曾經為"完成搬屋一事"而感到自豪!唔知妳們有沒有此感覺呢!)

(我蝦子餅工作有調動, 可以不用搬屋了! 都算是好事來的)

8/6 巳在德雅付了學費餘數及雜費,當天校務處職員說還未有今年九月份之時間表,她們說要留待31/8才有資料。當天亦問過德雅校車部,它們亦有校車經我的屋苑,相信如果你真的會搬新屋好大可能會與你女女同一架校車,因為我見到我地條路線是相同的

不過校車部只留了我的資料,它們說稍後才與我聯絡,會5會如果唔夠人搭就唔開條路線呢?

(好似暫時最遠的站是青龍頭?! 妳不是住青龍頭嗎? )

[quote]
Yukyuk 寫道:

long time no chat, how are u ? (近排心情非常好! 昨天去了hk Disneyland, 玩到顛左, 實在太投入, 差點忘記了自己是兩女之母, 多謝關心!         )

妳去左未呀? 記住做足準備呀! 我覺得自己挽回好多童真返來呀! 好開心呀!!!!!!!!!

你就好喇,去disneyland玩咁鬼happy,我現時每日的工作就是執屋再執屋,不過比我想像中好了好多,我以為要執成個月添呀。我有朋友在disneyland做,舊年佢地未開時有幸被朋友邀請成家免費試玩,可能免費關係,記得舊年好多人,玩親乜野遊戲都排好耐,聽聞現有優惠,好似買一張票直至暑假底都可多次進出,是嗎?可能今年如有時間都會再去。

(搬屋是一件非常煩惱的事, 好多親戚朋友都覺得是這樣! 我記得老公和一個朋友曾經為"完成搬屋一事"而感到自豪!唔知妳們有沒有此感覺呢!)

我無自豪感,初時見到搬入新屋的幾十箱物品摺到高一高,真的有種慾哭無淚的感覺,現在由幾十箱變成現在得返幾箱就有一種解脫感

我們黃金之約咪幻滅

不過校車部只留了我的資料,它們說稍後才與我聯絡,會5會如果唔夠人搭就唔開條路線呢?

係呀,我新屋係青龍頭,不過我註冊當日見到條路線好似入埋屯門嫁喎

醒目開學勳章

你就好喇,去disneyland玩咁鬼happy,我現時每日的工作就是執屋再執屋,不過比我想像中好了好多,我以為要執成個月添呀。我有朋友在disneyland做,舊年佢地未開時有幸被朋友邀請成家免費試玩,可能免費關係,記得舊年好多人,玩親乜野遊戲都排好耐,聽聞現有優惠,好似買一張票直至暑假底都可多次進出,是嗎?可能今年如有時間都會再去。

妳有朋友在disneyland做,聽講現在每位員工可邀請三位親友來玩, (要谷人流) 咁即是要人數唔要錢, 我估如果9月28日前交唔足數, 該公司的CEO又要BYE BYE 啦! 老實講, LION KING SHOW 同 煙花表演是我喜歡的 /color]

我無自豪感,初時見到搬入新屋的幾十箱物品摺到高一高,真的有種慾哭無淚的感覺,現在由幾十箱變成現在得返幾箱就有一種解脫感

我們黃金之約咪幻滅  。(  未必! 7月8-9日 我會去黃金渡假, 8號晚 bbq, 9號 早上會去hotel 食brunch.  得閒過來la!

係呀,我新屋係青龍頭,不過我註冊當日見到條路線好似入埋屯門嫁喎!。

最新消息, 本來囡囡是6:50a.m.上車, 由於9月開始轉全日的關係, 推遲了10min, 7:00a.m. 先上車, 放學時間就未公佈.  等我明天問下先!。

[/quote]

我過來報到先!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

歡迎 carrai  

希望將來有多些德雅家長在此分享!

pls check pm...

carrai & yukyuk:

你地小朋友會帶飯還是在學校訂飯 for lunch? 學校好似未比飯商資料我地 可能德雅今年才轉全日,好多野都未ready 還是我這位新家長過份緊張

畢竟升小係人生另一階段,望各位多多包函

我會帶飯 試試    
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

睇黎都是我兩是德雅家長?   啊!不是,還有pm給我們那位。

昨天成日唔係屋企,噤遲才覆對不起!

點解我要選德雅?其實我是叩門入,理由是...很復習..重之我上年找個d在香港島,現在唔搬屋,雖然果間學校都有校車經過,但我想試試九龍這邊的小學,不過,我親自send左封信加文件去德望,第二日打來,我果時很開心,但原來只問我囡囡上年有冇新申請,我說沒有,她便說要見waiting list完果班才考慮見我囡囡,但機會就.....    我都有send多封信,但亦冇回音。德雅校長要求接見我囡囡和家長,但她亦有問點解我們噤遲先申請   

幸好,我囡囡很喜歡這間學校,比起香港那間德雅比較小,但囡囡好識諗,她說喜歡德雅,或許是校長同她果日說得很開心吧!

感謝天父的安排!

我住藍田要搭校車,學校說我囡囡7:00上校車。 冬天  

係喎!點解妳冇書單既?我今天會去德雅,她昨天打電話來說要我們交雜費,所以今日返學校和取書單。

31/8家長須陪同子女返學,我們見面呀!好嗎?!

醒目開學勳章

歡迎 carrai 加入!

感謝天父的安排!(有同感wor!)

我住藍田要搭校車,學校說我囡囡7:00上校車。

我囡囡上學年是6:50上校車, (相對來說,我們要6:45出門口, 德小之校車在上學時段比較準時, 為免拖累大家的快樂時光, 都係準時d好!)   

{囡囡話早會之前是第一節小息, 可以在禮堂同同學仔social 一下 }   

9月份開始, 囡囡都是7:00上校車 (馬鞍山線), 多了十分鐘來看報紙.

講開香港區,我都有段故....

記得舊年年頭為了大囡升小,我巳一早在香港區四圍搵樓(因個人覺得女仔來說香港區 net 12 較多選擇),足足睇了幾個月樓都無間岩 (鬼叫自己錢彈少,根本買唔起,買得起果d成4x年樓,舊得可憐)最後老公話,比我地用幾百萬買得起香港區樓又唔代表一定抽得入心儀的學校,而且d樓又貴又舊又細,d女又住得唔舒服。既然係咁倒不如買間大小小而自己又effort 得起的平樓,將差額留待比小朋友讀私校好過。所以最後我都無搬去香港區

咁Q~~我由細到嫁都係住

yukyuk:

你會訂飯盒 or 自備飯盒?

carrai:

眼見人家買書最少都九折,點解我地得95折咁少?

醒目開學勳章

Longman,

如果屋企有好的安排, 首選"自備飯盒":好處是份量及口味都可以控制.

Longman 寫道:
yukyuk:

你會訂飯盒 or 自備飯盒?

carrai:

眼見人家買書最少都九折,點解我地得95折咁少?

Longman,

我地倆公婆都是這樣想的,起碼現在我三個公主淨學費加埋都成萬錢,我們都是決擇張d錢放在三個小朋友身上好d。

我都是肥c9一名呀!我生左三個啊!唔會瘦得去邊,唔會笑!   

[size=large]眼見人家買書最少都九折,點解我地得95折咁少?

係喎!你真精明喇!點解得5%噤少     你知唔知邊到買有九折   
除了萬邦果張另有一張係tak nga supplementary book list,果個家長有冇比你呀?

你會唔會整愛心飯盒比囡囡呀!

carrai & yukyuk:

從另一個forum發現有一間位於西營盤的書局可預先fax張書單比佢執書,然後自取的,forum 如下 click here <---

carrai 不如你fax 比書商睇下d書齊5齊,我星期二返公司先可以fax 比佢地,如果齊又有九折以上我唸我會幫佢地買,如果你都想經佢地買,我可以幫你前往西營盤取書然後車去藍田比你,你咪唔駛過海取書咁辛苦。而且我日日都會

evita:

[size=x-large]坐月時記得好好補下,多些休息

得閒上黎傾下計同埋send d baby 相比我地睇下

[從另一個forum發現有一間位於西營盤的書局可預先fax張書單比佢執書,然後自取的,forum 如下 click here <---

carrai 不如你fax 比書商睇下d書齊5齊,我星期二返公司先可以fax 比佢地,如果齊又有九折以上我唸我會幫佢地買,如果你都想經佢地買,我可以幫你前往西營盤取書然後車去藍田比你,你咪唔駛過海取書咁辛苦。而且我日日都會

醒目開學勳章

多謝,真係好介紹!

國光書局

西營盤西邊街20號地下. Tel: 25479019

午膳方面:

可能返學頭一個月會整愛心飯盒,但天氣咁熱我驚d飯容易變壞 :-|

{我要好早起床預備,以前曾經請過一個印尼女傭,(可能是宗教問題)她喜歡五時起床煮飯吃的,真是佩服!}

原來德雅自小一巳有 phonics 學,真 但見到佢地用 longman express 二年級的英文書就有d

{Phonics  是考試範圍,不過不是太難(小朋友沒有太多雜念,是沒問題的)!

yukyuk:
我好驚德雅英文科好深呀,事關我自己英文麻麻地 請問你囡囡在功課上要否家長時常協助才可完成呢?

用二年級書都不用怕的,通常會以Dictation 來積累英文生字 (VOCAB)及 STRUTURE.}

重點是:(又稱"校本課程")全年英文科會有100張(工作紙),分四段時間教授, 各25張:-

(1)上學期測驗 (2)上學期考試 (3)下學期測驗 (4)下學期考試.

{應該冇問題的, 老師會教授的!(如果專心聽講,學得好!可以平過將來要找天王天后做tutor.}

[/quote]

Yukyuk 寫道:

{應該冇問題的, 老師會教授的!(如果專心聽講,學得好!可以平過將來要找天王天后做tutor.}

haha....原來大家都好識計數。無法喇,鬼叫我地三個都要為自己小公主

yukyuk:

你會5會在西營盤買書丫?駛5駛幫你取?
‹ 上一主題|下一主題