用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站 [複製鏈接]

Re: 今年9月入讀優才書院小一的家長請入來分享!

meimeilam

忘記了問, 需要準備多少張學生相片, 是否一定要穿校服, Size 有無規定等.

各位媽咪:

剛才還想起要買scissor 和 膠水及漿糊筆.

謝謝
Farm

醒目開學勳章

1. 如果我冇記錯, 應該要6張有穿校服嘅相, 至於 size 係一般學生相嘅 size

2. scissor 和 膠水及漿糊筆. 當然係必須品

醒目開學勳章

2. 課室冇筆刨供應, 我都係買個好普通嘅比佢帶返學校

3. 功課袋 - 普通文具店有得買, 質地有 D 似尼龍料

meimeilam

Thanks a lot.  等我帶阿仔剪個靚頭去影靚相先.

Farm  

醒目開學勳章

:tongue:  

多謝各位家長的祝賀!

今天已到優才註冊,交了學費,訂了課本,填了搭校車的form.校服就要親自到校服供應購買,各買2套可以嗎?關於午膳問題學校有何宣佈?還有其他收費嗎?關於訂課本,常識幾時才知要買那本?校車有由校方提供的持平快綫是什麼呢?抱歉有太多問題了,多謝大家的回應

跳跳虎:

1. 校服買2套就夠了, 因為遲些還要買運動服, 聽講話如果早操不是編在上體育堂那兩日, 就要一星期穿三日運動服.  另外, 你可在校服供應商處買白色外套

2. 學校每年會從新選擇飯盒供應商, 黎主任說家教會還在進行, 遲些相信會公佈

3. 我都唔知另外d書幾時買, 不過, 6月3日訂d書就7月12-15日回學校拿.  我訂書時還訂了包書膠套, 你有無呀?

4. 我無問甚麼是特平快線, 我直接找校巴張先生的.  不如你打電話回學校問問啦.  或者 dabbycheung, gitmee, meimeilam 知唔知呀?

Farm

4. 我無問甚麼是特平快線, 我直接找校巴張先生的.  不如你打電話回學校問問啦.  或者 dabbycheung, gitmee, meimeilam 知唔知呀?

Farm

我都唔係太清楚。我上年問過學校呢個問題,咁佢問我住邊?我話大埔,學校就話唔啱你,之後好似話剩係啱D住附近例如KTO果D學生.

farm,dabbycheung:
多謝回覆!

farm,
你們只訂了校服仍未訂運動服?幾時才需要訂運動服?咁我去校服供應商處應否買運動服?我訂書時沒有叫我訂包書膠套,唔知有冇得後補?抑或自行出去買呢?

跳跳虎:

個日校服商話遲些才安排訂運動服, 日期就唔知道 .  至於包書膠套, 你試下打去學校問有無得後補, 不過在文具店都有, 你可以收到書後去配.

Farm

跳跳虎
恭喜晒,心願達成! 星期日如見到你再同你分享.
有可能我個囡會同你個仔仔一班添. 到時可以大家
互相昭應呢. Ha Ha........      

順便講埋個日我去金倫換校服Size, D職員話運動服改校章,
所以遲D先有.

醒目開學勳章

話樣比你地知, 我個仔基本上日日都著運動服返學。 :  

Farm,
多謝回覆!

sillycara,meimeilam:
日日著運動服返學都得咁你地買咗套校服及黑皮鞋咪浪費了。

ikiiki,
多謝!我仔仔發燒咗幾日,星期日未必會學游水,可能見你唔到。如果大家仔女同一班就好喇

咁即係我暫時買校服先,唔使買運動服住。

醒目開學勳章

係呀! 其實亞仔個班差不多大半班都係日日著運動服返學, 如果有特別日子, 例如 : 散學禮, 映班相, 校際音樂節比賽, 校際普通話節比賽等等, 佢先著校服。所以佢套校服及黑皮鞋就好耐都冇掂過。   :  

meimeilam,

我想問下,下星期考試,係唔係唔可以著運動服返學呀?

醒目開學勳章

唔係呀! 亞仔次次考親試都係著運動服返學。   :  

醒目開學勳章

daddycheung,

我想問吓你個小朋友係男定係女呀?  我個仔件冬季校褸由一年班到而家三年班著埋都唔夠三次, 原來同 D 家長傾開計, 佢地 D 仔仔個個都唔鍾意著校褸。
‹ 上一主題|下一主題