用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 嘉諾撒聖芳濟各小學小一
樓主: carsychan
go

嘉諾撒聖芳濟各小學小一 [複製鏈接]

本星期六(十月二十日)的藝術課程是暫停,毋須上課.

因為校曆表有清楚註明,所以學校不會再發通告提醒家長(寫手冊只是老師提醒同學),而下輪毋須上藝術課程的日子為十一月三日(四至六年級旅行),以及十一月十日(一至三年級旅行).

為免忘記,較佳的做法就是將手冊底部的校曆表影印,然後貼在雪櫃門前,便可以經常留意到.

另一個做法就是將所有資料輸入電腦的日程表,然後覆印至電話日程表內,便可透過電腦或電話翻查一星期內的學校事項.

原文章由 snowbb 於 07-10-16 13:18 硐表
請問有沒有家長知道這個星期六, 是不是不用上藝術課程? 我見手冊係咁寫, 不過又唔覺有通告提醒.  知道的話, 可否告知?

謝謝!

唉~~ sfcssfcc,

首先多謝你既意見,但唔知你係唔係在職媽媽, 我地
放工後每日只係見得個寶貝幾個鐘,而呢幾個鐘時間根本
唔夠用, 淨係佢用係功課,食飯,沖涼咁就已經成晚了。
我都好想每日慢慢坐低陪佢溫習, 耐何生活迫人。

要編排時間給她溫習,相信各位都會有此安排,但試
問有得幾多個小朋友係無皇管既情況下能如家長要求般
乖乖坐定定非常專心溫習 ? 自問小女已是一位懂事的乖
孩子,更不是石頭。總會有懶惰的時候,我可以理解 。

假若真真正正受到一次教訓,在於小女而言,定必會
帶來正面的影響。有時只係想上嚟大家互相呻吓咁啫,
如果唔係人好快會癲

原文章由 sfcssfcc 於 07-10-16 12:42 硐表
這個策略並不很好,因為小學一年級的學生並未懂得分配時間,又怎能自行安排溫習.或許由家長分配好時間後,安排小朋友坐於書桌前,提醒溫習的重要,然後由小朋友自己開始溫習,父母則陪坐(陪讀),直至時間結束後才可以離開,看看情況有否 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 07-10-16 15:33 硐表

我都好想每日慢慢坐低陪佢溫習, 耐 ...

我其實不是不幫她溫習,我也知道她只得小學一年級,要她懂得溫自己溫習是天方夜譚:(.
我只是要她主動攞本書出來,請我協助她溫書罷了.
因為以往我叫她溫默書,她都抱有一種應酬我的心態,亞媽由要她做這做那,好似是為我讀咁.
其實,我已經為她分析了讀書是為她自己.我還出埋天主是公平的,她要負出才有好結果.又說,之前辛苦會有好成積;如果之前輕鬆/懶,之後要做改正一樣咁辛苦.
希望她今日被我教訓完,會有所覺悟,今晚會開始溫書啦,只剩五日咋!

原文章由 emiluihk 於 07-10-15 17:21 硐表
唉~~ 又係中默既時候
大家唔好太介意分數吧
因我發現佢地有個共通點
就算寫左佢地都未必清楚該字點讀,點寫,點用
所以,係我既立場係針對解決佢呢類問題並非在
乎默書得到幾多分

不過,我個文盲仲未知死呀, 仲係懶懶 ...

emiluihk:小女今日默完書,有10個字唔識:cry: (因為課文太長,我們沒有替她全課默),終於「壯烈犧牲」(死味!)真失敗。如果老師能告訴我們讀默那一段,我們替女兒溫習也較容易。總結一句:傷心+失望。

大家都是在職人士,因此十分明白箇中情況.

由於小女是上午班,因此時間上較為好用,下班後已完成大部分功課.晚飯後便是溫習時間.

回憶她們低年級時,尤其是下午班時段,當然不能自動自覺地做功課和溫習.因此,早上的電話聯絡便顯得十分重要.我會在任何機會情況下致電回家,問問女兒的溫習進展,如溫到第幾課,甚至乎自己做一些預習,將重點記下來,以便在電話中向女兒覆述或提問.

例如中文默書的默字,我會問由那兩個字組成,以加深女兒印象.同樣,英文字亦可如此做.

還有一點,就是要求女兒做(八寶紙),由自己將一些認為較深和困難的字寫下來,則在溫習時可以事半功倍,而待我們看後亦會給予獎勵,如貼紙,使小朋友有成功感,這亦是對一年級學生培養自我溫習的方法.

當然,不是每位家長方便談電話,也不是每位小朋友為貼紙而自行做八寶紙,而每位小朋友資質不同,成效亦各異,但只要盡力,相信總有一點成績.

原文章由 emiluihk 於 07-10-16 15:33 硐表

我都好想每日慢慢坐低陪佢溫習, 耐 ...

認同一年級小朋友不容易懂得自我溫習,但對於應酬或敷衍的表現,只是成年人的目光看法而已.由於她們仍停留在被人照顧的環境中,因此必須有推動力才顯得積極,為此,父母必須讓她們有成功感.

有一項方法稱為(自證預言),就是預言自己可做到的事,這方法看來複雜,但做起來卻有一定方法可行,而目標就是讓小朋友明白到,只要有心去做,總有達到的時間.

賞善罰惡也是另一個有效方法.做對了,獎賞早前承諾的禮物;做錯了,亦必須予以真正的懲罰.

但總結一句,任何事都知易行難,正如女兒本是中等質素的人,必須付出較別人多的努力,才有機會向前邁出一步.但若素質好的人,稍作溫習,便已達到前列位置了,我們又怎能比較.

原文章由 vanyau 於 07-10-16 15:52 硐表

我其實不是不幫她溫習,我也知道她只得小學一年級,要她懂得溫自己溫習是天方夜譚:(.
我只是要她主動攞本書出來,請我協助她溫書罷了.
因為以往我叫她溫默書,她都抱有一種應酬我的心態,亞媽由要她做這做那,好似是為我讀咁.
其 ...

學校現時中英文默書各佔一個星期,較以前一星期內都有中英文默書已好了很多,已使不少前學生的家長十分羨慕呢!

善用假期,盡量全課本默一次,以取得錯字或掌握不足的字,以便平日溫習以外,特別要專注溫習所用.

原文章由 wongwm 於 07-10-16 19:40 硐表

emiluihk:小女今日默完書,有10個字唔識:cry: (因為課文太長,我們沒有替她全課默),終於「壯烈犧牲」(死味!)真失敗。如果老師能告訴我們讀默那一段,我們替女兒溫習也較容易。總結一句:傷心+失望。 ...

原文章由 wongwm 於 07-10-16 19:40 硐表

emiluihk:小女今日默完書,有10個字唔識:cry: (因為課文太長,我們沒有替她全課默),終於「壯烈犧牲」(死味!)真失敗。如果老師能告訴我們讀默那一段,我們替女兒溫習也較容易。總結一句:傷心+失望。 ...

我們仲死, 忘記幫我女溫書, 今日返工前寫低D字, 叫她自己抄寫, 點知她只係寫了很少, 今日默書睇怕凍過水:cry:

(自證預言)~~ 我讚成這種方法, hehe 我女由細到大就被
我訓練 e.g. 我唔凍我唔凍 , 之後佢真係覺得無咁凍
不過 ... 又舉個例, 我女做中文真的做得好慢, 有次做中補時
佢比平時快左幾分鐘,我讚佢係時間方便有進步, then 下次佢
真係又做快多幾分鐘 ... hehe 我係咪好簡單呢, 咁少野都已
經好好開心了 。

原文章由 sfcssfcc 於 07-10-16 22:04 硐表
認同一年級小朋友不容易懂得自我溫習,但對於應酬或敷衍的表現,只是成年人的目光看法而已.由於她們仍停留在被人照顧的環境中,因此必須有推動力才顯得積極,為此,父母必須讓她們有成功感.

有一項方法稱為(自證預言),就是預言自己 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

我絶對贊成這做法
相比起以前,一星期又默中文又默英文
每個星期的日子好像爲默書而過的,
根本無法真正體驗生活及吸收學過的
現在這樣安排還可以讓我們訓練她們
的自覺性添 ...
聽聞某間學校家長會時有家長反對這
做法,要求校方改回每星期默兩樣
如果我在場,我一定會問佢係咪傻架,
佢個小朋友係人定係默書機器 ?

原文章由 sfcssfcc 於 07-10-16 22:09 硐表
學校現時中英文默書各佔一個星期,較以前一星期內都有中英文默書已好了很多,已使不少前學生的家長十分羨慕呢!

善用假期,盡量全課本默一次,以取得錯字或掌握不足的字,以便平日溫習以外,特別要專注溫習所用.

...

原文章由 emiluihk 於 07-10-17 13:47 硐表
我絶對贊成這做法
相比起以前,一星期又默中文又默英文
每個星期的日子好像爲默書而過的,
根本無法真正體驗生活及吸收學過的
現在這樣安排還可以讓我們訓練她們
的自覺性添 ...
聽聞某間學校家長會時有家長反對這
做 ...

原來我哋間學校已經很好了,今日在街上遇到囡囡k3時同學仔的媽媽,講開她的學校每日平均有8份功課(中英數各2份),每星期逢二三四都要默書.我當堂嚇咗一跳,咁離譜.
諗諗吓我哋學校真的有人情味和懂得為小朋友著想.

vanyau,
請問你女女的同學仔讀邊間小學呀?

還有, 請問聖方濟各平時 dictation 的分數會算在成績表內嗎?

原文章由 vanyau 於 07-10-17 16:43 硐表

原來我哋間學校已經很好了,今日在街上遇到囡囡k3時同學仔的媽媽,講開她的學校每日平均有8份功課(中英數各2份),每星期逢二三四都要默書.我當堂嚇咗一跳,咁離譜.
諗諗吓我哋學校真的有人情味和懂得為小朋友著想. ...

大件事!呢兩日無功課做,老師係想小朋友有多一點時間温習,我個女見無功課簡直係大解放,一啲温習嘅心都無,叫佢温習唔係話肚餓就話眼瞓,尋晚趁我遲放工仲瞓咗覺添 ,點算?

今個weekend一定要地獄式特訓 ,希望成功。大家都要加油。

請問大家祈禱時係咪要買條唸珠鍊,阿女一時話要攞兩蚊,一時又話要攞五蚊,講到一舊舊,老師又無寫手冊,究竟係乜?

leetyy,

我女早2日都買左條唸珠番嚟, 話2蚊, 佢地話唸經時要.

原文章由 leetyy 於 07-10-18 15:41 硐表
請問大家祈禱時係咪要買條唸珠鍊,阿女一時話要攞兩蚊,一時又話要攞五蚊,講到一舊舊,老師又無寫手冊,究竟係乜?

leetyy,

係呀 啊女話係玫瑰日用喎, 用嚟祈禱時用架
我見我女最近口裡經常唸著聖母經,先唸廣東話,
到而家成日用普通話唸.. 加上大家都有 , 都值得
嘉許既, 因真係自發性去記得老師既吩咐麻

加上佢地自己去買野 :cry: 好似個女已經大個
了 ... 唔知幾時會飛走咁   我唔捨個女喔

原文章由 leetyy 於 07-10-18 15:41 硐表

原文章由 emiluihk 於 07-10-18 18:03 硐表
leetyy,

....加上佢地自己去買野 :cry: 好似個女已經大個
了 ... 唔知幾時會飛走咁   我唔捨個女喔

我時時都同亞女講...我吾想你快高長大,想塞返你落我個肚到,做返BB....

原文章由 snoopy008 於 07-10-17 17:45 硐表
vanyau,
請問你女女的同學仔讀邊間小學呀?

還有, 請問聖方濟各平時 dictation 的分數會算在成績表內嗎?

是東涌的某校.

tinyee,

錯10個字應該都有60分丫, 未算唔合格丫,
定抑或你set 左個要求比佢呀 ! 今次範圍真係大左d 架
唔好比女太大壓力喎, 話晒都係啱啱開始啫, 會嚇怕佢架。

我反而唔會話女既分數低導致我唔開心, 我反而會話比
佢知係因為佢唔自覺溫習 (因我叫她自己每日用15分鐘
看看默書範圍,當然佢仲未做到la) 而且唔會如你所說跟
貼d ,因為反而咁做佢仲變得依賴添 。

我要再具體d 叫她每日抽15分鐘打開課本寫五個生字方
程式比我 , 短短實行了數天, 見佢對中文字既記憶快左d
囉 , 都叫有少少進展咁la,但照估計佢應該趕唔切測驗之
前記晒所有字 ...hehe 因為我唔係嗰d 好著緊分數既媽
媽, 真正吸收,愉快學習先係我既宗旨 。

原文章由 tinyee 於 07-10-19 12:02 硐表

Cathy-Tse,

多謝你, 我女結果錯了10個字, 第一次默書不合格:cry:   跟少一次就死火, 唯有以後跟貼些, 我們這些上班媽咪真是大壓力呀. 周身不得閒. 顧得這樣, 顧不到那樣... ...

hihi

dication - need to cal in yr normal marks in yr report

Hiloue
y

原文章由 vanyau 於 07-10-19 21:30 硐表

是東涌的某校.
‹ 上一主題|下一主題