用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅分享站 (07/08 年度)
樓主: Yukyuk
go

德雅分享站 (07/08 年度) [複製鏈接]

各位德雅家長您們好,

今日終於復課了,原本想考完試過一個輕鬆的 easter holiday,現在卻變了溫習假期,但為了小朋友健康無法啦!希望復課後流感不會擴散開去,各位小朋友身體健康!

我自從生完三女後,生活真的十分緊張及繁忙。

請問你們小朋友有無講學校洗手間好 dirty 呢?我大女成日話女洗手間好 dirty 所以佢成日都唔去洗手間 ,我想請問你們小朋友有無講過此情況?

[ 本文章最後由 Longman 於 08-3-31 11:24 編輯 ]

Hi Longman

Please check p.m.

各位德雅家長:
我的女兒明年會讀德雅小一,不知這所學校怎樣? 程度深嗎?校風如何?老師好不好?算不算是名校?請分享.

醒目開學勳章

Hi Longman,

CONGRATULATON TO YOU & YOUR FAMILY!

祝您 身體健康
       美麗動人
       靚過做女果陣!

祝三位公主 精靈活潑 人見人愛 學業猛進
祝您全家 笑口常開 生氣勃勃!

今早, 我已經將此事致電給關小姐(書記), 她聽到有低年級生為怕行入所謂"DIRTY"廁所而選擇不去的事有點錯愕, 關主任會通知校方及立即跟進事件, 如有最新發展,我會第一時間通知您!

P.S. 我問過大女她也有同感, 但她都會照去, 最多取多一張TISSUE "錬"住個鼻 (其實前幾年大女有種怪癖, 汽車香精/煙/檀香/香水/濃烈芝士/藥水味的食物, 都有作嘔.  如果要作短暫停留, 唯一方法就是用TISSUE 當MASK用, 快快辦完要辦的事!)

有前日(5/4/08)星期六 早上八時正, 大女要上長笛班, 我也曾光顧了地下女洗手間, 只是燈光較暗, 廁格內沒有TISSUE, 沒有異味及可以用清新來形容!

不過, 我估人流多就很難估計, 要實地視察才可作判斷。  

BEST REGARDS,

YUKYUK

原文章由 Longman 於 08-3-31 11:22 發表
各位德雅家長您們好,

今日終於復課了,原本想考完試過一個輕鬆的 easter holiday,現在卻變了溫習假期,但為了小朋友健康無法啦!希望復課後流感不會擴散開去,各位小朋友身體健康!

...

[ 本文章最後由 Yukyuk 於 08-4-14 17:52 編輯 ]

Hi Suzannelee,

我細女而家都係讀緊P1, 大女係德小畢業, 而家係九龍城一間英中讀緊, 成績都唔錯, 係班都前十名, 其實係德小畢業, 上到中學, 小朋友係無咁辛苦, 尤其是上到英文中學,

德小英文科係教高一級, 功課都多, 但相對我大女的時候, 功課已經少好多了, 校風幾好, 老師對對學生都很好

名校?? 都不算是什麼出名既名校, 但好多人都識呢間學校, 話晒都幾十年歷史

jessicaching

原文章由 suzannelee 於 08-4-6 14:26 發表
各位德雅家長:
我的女兒明年會讀德雅小一,不知這所學校怎樣? 程度深嗎?校風如何?老師好不好?算不算是名校?請分享.

Dear Jessica,
我想請問妳德小的升中派位好不好?我報名時見到學校張貼出上一年有90幾%的學生升上英中,是真的嗎?是否大部分畢業生也升上德中?間中學好似都係band one.

真係派得幾好, 祇要我們識得選擇

我唔知係咪90%, 當年我女個班差不多都派到自己理想的學校

又唔係個個都升德中, 有些同學都想選一些較高的學校, 有英華, 聖母玫瑰, 上智

當初如果我識選擇, 我女都會入到上智, 我當時怕佢兩次自行選校都入唔到就麻煩, 所以第二間選擇左一間聖家, 但又畀佢入到, 唔洗去到統一派位, 都已經收左佢, 如果當時我夠膽, 第二間選擇漏空, 統一派位再選上智, 都應該ok, 因為我女其他同學, 成績無她
咁好, 都入到去, 不過聽講上智係好緊張, 不過還有這麼多年, 到時都唔知變成點啦

原文章由 suzannelee 於 08-4-8 20:57 發表
Dear Jessica,
我想請問妳德小的升中派位好不好?我報名時見到學校張貼出上一年有90幾%的學生升上英中,是真的嗎?是否大部分畢業生也升上德中?間中學好似都係band one. ...

Longman,

哇! 好耐無見您上嚟啦!  恭喜您! 祝細女快高長大、聰明仱俐仲
錫晒媽咪....

細女有几大呀? 易湊嗎? 我都係三個, 所以明白真係好忙, 新年後個鐘點無做, 我仲忙, 成日忙到二、三點瞓, 六點几又起身, 好累!

原文章由 Longman 於 08-3-31 11:22 發表
各位德雅家長您們好,

...

講起學校洗手間, 廁格太細同暗, 水龍頭亦應更換, 因為洗手後,
仲要掂番個水龍頭, 實在太唔衛生。至於臭同濕, 我個女間學校
D 廁所都一樣, 剛清洁完就好乾淨, 但小憩或午反後半段, 又濕
又臭, 攪到我個女成日忍足一日唔去。

德雅班級結構

07-08年度德雅班級結構如下:

一年級  2班
二年級  2班
三年級  2班
四年級  2班
五年級  4班
六年級  5班

共17班,比上一個年度又少一班,德雅小學是否愈來愈不受歡迎啊?還有,一至四年級各級只有2班,德雅小學會否有殺校危機?

在班數愈來愈少的情況下,老師會否人心惶惶?小女已經考進德雅P1。

醒目開學勳章

HI YCDad,

殺校是指以公共行政手段,強行逼一間學校結束。如果仍有在學學生未畢業,他們需要全部強行或自行轉到其它學校上學,而該被殺學校的教職員需要轉到其它學校任職或者遣散,校董會要解散。
殺校的原因是一年級學生收生不足,若果堅持開班,不合成本效益。殺校就是引入商業經濟自由市場競爭的原則,適者生存。

德雅小學是私校wor, 不是津貼小學, 應該不能用公共行政手段, 強行逼學校結束, 因為我們都是自已俾錢gar!

至於大多數被殺的小學的共通點, 主要是整體學生之學業成績/升中派位不理想, 令至吸引不到家長而已。

有選擇之下, 寧願選擇跨區,教學方法較理想之學校。

不過, 您可以直接致電校長/副校長詢問一下, 班級結構的問題!

rgds,

yukyuk

原文章由 YCDad 於 08-5-11 02:13 發表
07-08年度德雅班級結構如下:

一年級  2班
二年級  2班
三年級  2班
四年級  2班
五年級  4班
六年級  5班

共17班,比上一個年度又少一班,德雅小學是否愈來愈不受歡迎啊?還有,一至四年級各級只有2班,德雅小學會否有殺校危 ...

謝謝 yuk yuk.

又,聖母玫瑰書院是否已經不是德雅小學的聯繫中學?聽聞德雅中學水準每下愈況,是否熟實?本人並不是要踐踏德雅,只希望為女兒選一間適合她的學校。假如統一派位沒有獲派心儀小學,好大機會入讀德雅。

醒目開學勳章

hi YCDad,

聖母玫瑰書院再不是德小之聯繫中學有待証實!  

不過, 德中之所以令人覺得下每下愈況之感, 有可能是中一統一派位的關係吧!  (無論如何, 在德中時, 只要入得精英班, 就應該冇問題的!)

我還有一個細女, 我都希望佢會在此接受教育!

*p.s. 時代不同了, 以前好少daddy上來, 看您的著緊程度就知您真係一個好愛錫囡囡的好爸爸!  

regards,

yukyuk

原文章由 YCDad 於 08-5-13 15:46 發表
謝謝 yuk yuk.

又,聖母玫瑰書院是否已經不是德雅小學的聯繫中學?聽聞德雅中學水準每下愈況,是否熟實?本人並不是要踐踏德雅,只希望為女兒選一間適合她的學校。假如統一派位沒有獲派心儀小學,好大機會入讀德雅。 ...

再一次多謝 yuk yuk,我承認我重緊張過我太太。

與德雅相比,妳會如何評價聖方濟各英文小學,和嘉諾撒聖家學校(九龍塘)?

醒目開學勳章

YCDad,

不想在此評價其他學校, 好似不是太好!

您可以留意各學校幾方面:-

1) 師生比例

大班教學的壞處 - 老師會辛苦, 因為他/她們要兼顧較多行政工作, 又要帶課外活動, 人得一個, 時間得咁多, 改錯簿時有出現, 間接影響教學質素, 不容勿視!

2) 教學方法及程度

是否跟大圍一樣 - 好難分高低, 要靠額外補習才會好; above average - 升中後應付中學課程較好 (尤其是英中的學習生活)

3) 校風

子女到高小至中學, 朋輩影響較為明顯!

原文章由 YCDad 於 08-5-13 18:04 發表
再一次多謝 yuk yuk,我承認我重緊張過我太太。

與德雅相比,妳會如何評價聖方濟各英文小學,和嘉諾撒聖家學校(九龍塘)?

醒目開學勳章

DEAR ALL,

明天是最後一課考試, 有冇特別節目呀?

我囡囡約了同校車的書友仔去玩, 希望唔好雷暴警告啦!

學校派了"暑期課外活動"通告, 囡囡在下學期學長笛學得好開心, 想繼續, 我幫佢報了B班, 有冇家長都會俾小朋友參加, 老師好有心機教, 非常好.  (到時我會接送她)

REGARDS,

YUKYUK

醒目開學勳章

Dear all,

今年升中派位結果出了!

http://tnps.plj-network.com/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=150

回覆 #6 YCDad 的文章

共實本身德小的校舍係比較細, 以往他們是半日制的, 所以可以收到很多學生, 想當年一年級有五班之多, 但近兩年, 因為學校較為全日制, 學校的範圍都需求大了, 所以收生人數相對小, 我女今年讀P2, 考小一個年排隊排到出去外面, 所以我唔認為係學校的質數有問題

瑪利諾修院學校有幾多個入咗呢?
原帖由 Yukyuk 於 08-7-14 15:24 發表
Dear all,

今年升中派位結果出了!

http://tnps.plj-network.com/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=150

‹ 上一主題|下一主題