用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋幼稚園 將軍澳天主教聖安德肋幼稚園
樓主: hazelwoo
go

將軍澳天主教聖安德肋幼稚園 [複製鏈接]

Re: 將軍澳天主教聖安德肋幼稚園

hinhinmom,wing530

平均每月$1000,真的嗎???

Wing530,
hinhinmonyg離線,你就上線,真是服你兩個

vibianyeung,
o甘點解你唔同樂怡下學期轉校??

係呀, 一年真係平成萬蚊呀!!
以前讀deborah:
校車一年$2,400
什費一年$4,500-5,000
學費雖然同st andrew's差唔多, $2,090/月, (but x 12期)

宜家st andrew's:
唔駛坐sch bus
什費一年$1,500-1,600
學費$1,980/月, 交10期~
茶點$80/月

其實我都係覺得$係其次, 最緊要係個小朋友讀得開心~right??

hinhinmom

嘩, sorry,我唔記得雜費,原來$4,500-5,000...
點轉,樂怡如出年讀,又要Repeart,因為她是2003年1月出生 大女,而且都無學校會特別安排..如果唔係我都唔德寶啦!,,
你話點呢!!!!    

hi 各位天主教聖安德肋幼稚園既媽咪,

今晚真係好開心呀! 竟然俾我見到有呢個topic, 其實我個仔仔都係聖安德肋讀o架, 不過係k3, 我本人就真係覺聖安德肋真係好好, 校長與老師都好nice, 而且最重要係仔仔讀得好開心,相對k1來說真的很不同。

barryalice,
hi,你好, 你仔巳K3, 真好,K1有什麼不同, 講出來分享下!

醒目開學勳章

>mandytso
我仔仔K2A呀~   

全日班未落實架, 只係出通告問下意見咋, 你之前有無收過呢張通告呀?

之前, 我就無參觀過st.andrew既, 因為佢地未攪掂前, 我要係deborah交留位費lu, 所以, 就係deborah讀喇, 直至今年10月, 我先發現deborah有好多問題, 係我不能接受既, 所以, 我先臨急轉過黎既, 而且, 又對私校失信心喎, 另外, 我覺得教會學校會好d, 所以咪過黎呢邊囉~

>pycy
唔洗客氣!     

>vibianyeung,
哈哈... 我邊似專家呀! 吹下水就得!!      我講既野, 梗係忠於事實啦, 全部都係我所見既, 絕無半點跨大呀!

係囉, 平時有時間, 咪同樂怡玩下flash card, 真係有幫助架, 我就好懶喇, 無同anson讀架! 學校既評估真係有問題喎, 會唔會當時評估時, 樂怡緊張呢? 又或者, 抽flash card時, 剛巧果個字唔識呢? anson係nc時, 都試過架, 書本既字佢識哂架, 但係衰左係flash card果度呀!

下學期, 我覺得照讀喇, 除非你唔想讀n1啦, 無理由轉校架, 唔符合經濟原則呀!      

評估既野, 唔好咁執著呀, 大人小朋友都辛苦, n1都係比佢享受下校園生活, 而且, 你都打算轉過黎, 樂怡係deborah既評估, 更加無所謂啦~ (我個人覺得咋)     

醒目開學勳章

barryalice,

你好呀~     

你仔仔k3, 可唔可以講下而家既進度呀? 寫緊咩字呀? 同埋, 出年小一, 係咪已選了小學呀? 介唔介意講比大家聽, 一齊分享下呀, 我真係好有興趣想知呀!      

hi vibianyeung,

其實不同係因為k1時仔仔在自己屋苑樓下的幼稚園讀, 每天都會問今天需唔需要返學,而且發覺小朋友學寫字時是由嬸嬸(做清潔o個d)教小朋友寫字, 因學校收生不足(15人一班),沒有任何助教,故分組活動時老師分身不暇,只好叫嬸嬸幫忙, 這是我不能忍受的。

醒目開學勳章

barryalice,

下~ 咁又過份d喎, 邊有可能係"姐姐"教架~      咁之前係邊間讀架?

wing530
好用心聽同給意見,由我第一次上來遇到你,問你意見到現在,你都好有好warm的感覺給我,不膚顯我...

真的多謝你!!

hi wing530,

你好! 當然唔介意分享o下喇........k3而家既進度係多左d worksheet做, 而且仲要有時做o下閱報(即將報紙上小朋友認為有趣或有新聞價值的剪下來並加上小朋友個人感想), 另已開始計加數、配詞等, 而現在已寫很多生字, 如最近是小烏、班馬、青蛙、家庭、祖父母, 還有英文生字等。

hi wing530,

另出年小一已於九月首輪選了自己心儀既小學, 而家等
二十一號睇o下派唔派到, 如果唔得就要參加出年大抽獎喇。

煜明幼稚園lor
wing530 寫道:
barryalice,

下~ 咁又過份d喎, 邊有可能係"姐姐"教架~      咁之前係邊間讀架?

醒目開學勳章

>vibianyeung,
你唔好客氣啦, 我都係講出我既意見, 可以比你一個既參考, 得唔得, 最主要都係睇自己既~

你話我有warm既感覺呀! 多謝你對我既信任呀, 你咁講, 我都好開心呀, 希望比到你一個中肯既意見啦~      

>barryalice,
多謝你既分享呀! 因為之前聽d人講, 話st.andrew既課程好淺, 而且相對於deborah, 有一段距離, 呢方面我唔擔心呀, 我只希望可以跟到出面一般既幼稚園課程, 衍接到小學就ok啦~

醒目開學勳章

barryalice,

你心儀既小學, 可唔可以講呀? 因為明年到我喇, 我想知多d呀!    另外, 希望你仔仔成功啦! 咁你會唔會上返st.andrew's既小學呀? 唔知掂唔掂既呢?     

下, 乜煜明幼稚園咁架, 我又真係無聽過咁喎!    

你仔仔有無參加"小蜜蜂"呀? 我同hinhinmom既仔仔都有join呀, 佢地都話好開心呀!!   

妳好呀!我想問德寶係唔係好多問題呀?我幫囝囝報

wing530,

唔駛客氣喇! 其實我o地為人父母都只係希望可以俾到最好既o野給予小朋友, 某程度上st.andrew可能真係相對與一些名牌幼稚園既課程較為淺(或者佢無外藉老師喇), 但我最欣賞st.andrew佢o地會帶小朋友出去戶外參觀,如商場、超市、圖書館、聖堂及髮廊等地,讓小朋友可以探討以及了解社會上種種既知識,重有佢o地課程內會有一段時間屬於分組做project, 舊年佢o地教小朋友做小厨師整cookie, 帶一些生既食物回學校煮餸等, 這些都能領小朋友可以多思考以及知道合作是可以好快完成的。

>barryalice,
多謝你既分享呀! 因為之前聽d人講, 話st.andrew既課程好淺, 而且相對於deborah, 有一段距離, 呢方面我唔擔心呀, 我只希望可以跟到出面一般既幼稚園課程, 衍接到小學就ok啦~

wing530,

心儀既小學係馮晴, 因為我會著重學校派中學位方面既個往成績, 雖然知道馮晴好多功課以及返學時間比較長(好似係返7:45a.m.至3:45p.m.),但佢o地派位方面頭三間可達80%以上, 而且佢o地在教統局內所給予既評分相當高的。

而st.andrew既小學我個人就唔會選擇,因為係地點問題我唔係咁放心小朋友搭校車,而且唔係我自己湊(同你一樣只可以送小朋友返學後就要返工),仲有一點學校本身實在太新了,故派中學位方面未能穩定, 不過以上只屬我個人意見。

我仔仔都有join"Happy Bee"呀, 佢話有好多o野學喎而且仲好開心。   

大家好,好高興係呢到搵到呢個topic.因為聖安德肋幼稚園都算幾新,唔係咁多人講.

間學校都收咗我個仔讀出年幼兒班,不過係下午.佢依家返緊pre-nursery全日.我唔知佢適唔適應.請問大家知唔知聖安德肋係咪真係有機會轉全日呢.同埋調景嶺間同名小學會否有入讀優先呢.

我其實都唔係好熟將軍澳區既學校,真係要請大家多多指教.另外我想問一吓德寶係咪真係唔係咁好呢?德寶學費除咗比較貴之外,我見到d小朋友都比較smart(純屬個人覺得),所以都考慮緊比個仔讀德寶定係聖安德肋.

小玲,
以下純粹個人意見~
我仔仔由pre-nusery2歲就入左德寶, 其實之前我都係唔熟tko區o既學校, 入德寶都係因為聽bk 媽咪o既口碑, 我仲知課程比較深......

阿仔今年讀k2 (仲係細仔), 而且德寶o既課程比我預期o既深好多好多, 同埋佢o既教學係小活動多功課, 同埋邊個小朋友o係學校最快做完就有得玩, 我個人就覺得唔係o甘好!

其實o甘樣都唔係令我同阿仔轉校o既原因, 德寶唔係一間新o既學校, 都做左好幾年啦, 點解一d疾病o既意識都無??早前學校有幾個小朋友o係唔同o既時間患上肺炎, 家長要求校方出通告將事實告知家長, 點知校長o既回應就係怕令家長恐慌!!!! 要有家長報告衛生署, 衛生署要求學校做野先action, 令我唔放心將我個小朋友放o係佢地度!!

我都同wing530一樣, 對私校有d失去信心勒.......

你覺得deborah o既學生smart d呀??! 點解o甘覺得o既?? 我本人就覺得出入st andrew's o既學生開心好多勒~  

我都唔知調景嶺間同名小學會否有的優先入讀, 但st andrew's o既老師話如果st andrew's o既學生想入返tko區o既天主教小學, 都會容易d~

‹ 上一主題|下一主題