用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅分享站
樓主: Longman
go

德雅分享站 [複製鏈接]

Re: 德雅分享站

我都聽其他德雅家長講過德雅最出色的是它們的worksheets..

醒目開學勳章

Longman 寫道:
[quote]
Yukyuk 寫道:

{應該冇問題的, 老師會教授的!(如果專心聽講,學得好!可以平過將來要找天王天后做tutor.}

haha....原來大家都好識計數。無法喇,鬼叫我地三個都要為自己小公主

yukyuk:

你會5會在西營盤買書丫?駛5駛幫你取?[/quote]

真是好多謝您的關心! 5駛客氣了! (因為我已經為囡囡買了! 現在只剩餘三本下學期用的書未到手! 有d可惜!)

yukyuk:

嘩,你咁快就買晒書喇

你會5會同囡囡包書?有d人話驚包左書果書包會重左?

carrai:

頭先fax左去國光書局,佢地話

英文科:
Longman express 英文書2A & 2B 同埋 Listening 2A & 2B & 全部 story books (item 5-9) ----- 暫時未有貨,看看七月中後有無

中文科:
因為(目標為本課程)係舊版,相信好多書商都無貨,可能要萬邦書局先有存貨

音樂科:
朗文音樂係新書 ---- 暫時未有貨

其他的書及補充作業應該有齊。

頭先亦致電萬邦書局 Tel 2393 3772佢地話好多書暫時都未有,起碼要七月底八月頭先會齊d,但佢地話如果係門市買都會有9折的。

醒目開學勳章

Longman,

其實, 我只不過是跟學校訂購新學年課本.  一點兒辛苦都沒有.

包書膠有厚有薄, 我都係選擇薄薄的書套 (跟學校買的), 坊間都有得買的!  不用太擔心!

校車落車位置正正是德小之門口, 不用行好多路的!

雨傘都可以不用攜帶的.  (褓姆會協助所有學生的)

Longman 寫道:
yukyuk:

嘩,你咁快就買晒書喇

你會5會同囡囡包書?有d人話驚包左書果書包會重左?

yukyuk:

你就好喇,暑假就有新書睇,我女成日問我幾時有新書?萬邦又話起碼八月中先齊書丫

醒目開學勳章

今屆小六學生升中派位結果如下:-

2005-2006年度
升中派位結果

獲派學生人數
英文中學 91.1%
中文中學 8.9%
Band 1 中學  62.5%
Band 2 中學  37.5%
首志願人數 75%
首三志願人數 87%

Longman 寫道:
yukyuk:

你就好喇,暑假就有新書睇,我女成日問我幾時有新書?萬邦又話起碼八月中先齊書丫

暑假有冇嘢學呀?  

- 您可以放假期間帶囡囡去公共圖書館借多些有趣味圖書 (中/英)

各位德雅家長:

學校今早update 左d上課及午膳安排的資料,大家睇睇喇!

click here <---

[quote]
Yukyuk 寫道:

2005-2006年度
升中派位結果

獲派學生人數
英文中學 91.1%
中文中學 8.9%
首志願人數 75%
首三志願人數 87%

[quote]

我頭先就係想上網睇睇德雅今年的升中派位info.但我從網頁中找不到反而找到上學安排事宜。你的升中資料好靈通喔!

看來今年升中成績好好 恭喜晒今年升中的小朋友    

Longman 寫道:
carrai:

頭先fax左去國光書局,佢地話

英文科:
Longman express 英文書2A & 2B 同埋 Listening 2A & 2B & 全部 story books (item 5-9) ----- 暫時未有貨,看看七月中後有無

中文科:
因為(目標為本課程)係舊版,相信好多書商都無貨,可能要萬邦書局先有存貨

音樂科:
朗文音樂係新書 ---- 暫時未有貨

其他的書及補充作業應該有齊。

頭先亦致電萬邦書局 Tel 2393 3772佢地話好多書暫時都未有,起碼要七月底八月頭先會齊d,但佢地話如果係門市買都會有9折的。

oh!那樣我不用麻煩妳了,不想妳走幾轉,我或許八月三十日好似Yukyuk 噤係在學校買啦!不過好似好遲噤    謝謝!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

Longman 寫道:
[quote]
Yukyuk 寫道:

2005-2006年度
升中派位結果

獲派學生人數
英文中學 91.1%
中文中學 8.9%
首志願人數 75%
首三志願人數 87%

[quote]

我頭先就係想上網睇睇德雅今年的升中派位info.但我從網頁中找不到反而找到上學安排事宜。你的升中資料好靈通喔!

看來今年升中成績好好 恭喜晒今年升中的小朋友    

更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

我明天會去一下萬邦書局, 希望買到多d書啦  

美亞媽媽:

買完記得上來報料喎, thanks  

剛收到校車姨姨電話,話我女要早上06:55上車,至於放學就大約一小時後到達屋企。

因我的朋友話以前德雅半日制時,放學後學生是可以留校參加課外活動,唔知現在轉了全日制放學後仲有無課外活動呢?

我都有問過校車姨姨如放學後有課外活動她們會否作特別校車安排?但她們說要看看課外活動之時間,配合得到會有校車安排,如果配合唔到就要家長自行接送。

美亞媽媽 寫道:
我明天會去一下萬邦書局, 希望買到多d書啦  

買到書未呀?

Yukyuk
我想問數學科會唔會教d英文數架?

醒目開學勳章

Carrai,

唔會教英數wor!  不過, 數學程度都唔普通!  其實,一個小六生的英文程度達標的話,根本就不愁應付不到他日升英中後的科目.  

以我所知, 有德小之小六生在自行選校時段, 她們已考了KET試(劍橋初中英文試), 實在可喜可賀!

carrai 寫道:
Yukyuk
我想問數學科會唔會教d英文數架?

尚欠英文課本A,B 冊, 英文LISTENING B冊,
音樂書, 普通話書. (尚未有貨, 要等到8月中買就好D.)

同BIBLE書一本 (這本因冇貨關係.)

o..ic thank you Yukyuk

醒目開學勳章

Dear all,

Please click here! Last year F.1 allocation result (reference only)

Regards,

Yukyuk
‹ 上一主題|下一主題