用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 2B2家長請進
樓主: happy5
go

2B2家長請進 [複製鏈接]

Re: 2B2家長請進

麟媽媽 寫道:
happy5,

你放心喎,學校都有好多教育性既outing,
可能旅行是旅行,比佢地癲吓跑餐飽!
你地知唔知小息都唔準跑架?
我仔比人寫過手冊架!話佢小息係操場跑,
呢樣我都理解,撞到同學事少,撞倒連神父就…..
我地總不能說因為咁而制住D 仔唔準跑,
呢樣咪又係危機處理,我諗無家長想撞倒呢位長者。
舊年我仔參觀過消防局,都有去過動植物公園,.
仲去過海洋公園生態教育遊 (呢個好似PTA攪),
下星期19 號又去咩教育俓,學校收左$10 車錢,
可能小一太細個,難控制,升左小2-3多D 架喇。
我仔幼稚園時都好多outing 架,但一定要家長跟埋囉,
家長唔跟埋去,幼稚園都唔敢拉大隊去啦,責任好大架,
始終小學唔同幼稚園,唔係吓吓都可以親子遊,
小朋友大個D 獨立D,先可以應付到任何突發事件,係咪?

[quote]
happy5 寫道:

我就希望阿仔學校旅行可以活一點.除了玩,還可以令小朋友見識多一點,就例如阿仔幼稚園時都會去樵坑自然教育徑一樣.
[/quote]

唉!.......總之,大家諗法好唔同囉!  

大家對返5日學有何意見?你估有沒有可能吖拿? 大家比吓意見吖!

好似除了全日制學校才會番5日,
一般半日制是番5日半...喵喵
如果星期六是用來上課外活動都不錯.

另外, 你所指的 "你估有沒有可能吖拿?", 是指什麼,
我知道一定有可能, 因香港很多全日制學校都是番5日的.

我是指華仁妀返5日學有沒有可能呀,因為覺得星期六都頗浪費時間,其實好似唔教到好多野,倒不如給老師和同學自由多一天.老師可以休息一天,而同學可以彈性運用時間參加課外活動或補習

st.Jo及軒尼詩官小都係半日製,而佢地可以返5日學噃 :wink:

非常贊成!星期六不用上課,其實每天返多半小時,應該不會影響小朋友學習!

happy5 :
今次我有跟佢地去旅行,維修工程在10月9日開始,老師都好唔開心,但就我所見大部份同學都玩得好開心,行石"春"路,四維跑,十幾人迫住玩slide,做晒係學校禁止做的事.當日比較曬,好多同學都有排隊玩飲水機.一大班同學一起玩,地點并不重要.
幼稚園outing係多過小學好多,因為幼稚園係令小孩喜歡學習,而小學係一定要小孩在指定時間內學習.即各位家長都要重新學習.

jackjackma 寫道:
happy5 :
今次我有跟佢地去旅行,維修工程在10月9日開始,老師都好唔開心,但就我所見大部份同學都玩得好開心,行石"春"路,四維跑,十幾人迫住玩slide,做晒係學校禁止做的事.當日比較曬,好多同學都有排隊玩飲水機.一大班同學一起玩,地點并不重要.
幼稚園outing係多過小學好多,因為幼稚園係令小孩喜歡學習,而小學係一定要小孩在指定時間內學習.即各位家長都要重新學習.

各位公子回家後的功課識唔識做?係小小唔識定多數唔識?邊科唔識做多? 大家交流吓吖!  

大家能否登入各班級網頁?

D大少放學自己做功課都尚算OK,但中文作句或重
組及從中國語文簡詞語做作業就認真麻麻哋啦!
因為唔多用腦且筆劃多就做得差!
英文同數學都OK,但有careless mistakes,尚待進步!
還要每温習各科,日日唔同,總知好似自己讀書都無咁慘。
最煩就係寫唔齊家課册就死得,因為無得follow。
所以每日3時后要打电話回家問有無抄齊,如果無就立即
call 同學抄返,但無mud 同學的telephone!
所以要日鵝晚鵝佢抄家課册,其實已和 Ms Lam 通個电
話反映,希望加強這方面,而她有叫同學左右交換check,
才準放學,但我大少係第一組出去坐校車,有時都無法啦!
我哋係fulltime 老師,好多時自己教無倚賴香港D teacher,無愛心和耐性,唔知点解佢地會簡做Miss !

Michael 媽媽

Michael88 寫道:
D大少放學自己做功課都尚算OK,但中文作句或重
組及從中國語文簡詞語做作業就認真麻麻哋啦!
因為唔多用腦且筆劃多就做得差!
英文同數學都OK,但有careless mistakes,尚待進步!
還要每温習各科,日日唔同,總知好似自己讀書都無咁慘。
最煩就係寫唔齊家課册就死得,因為無得follow。
所以每日3時后要打电話回家問有無抄齊,如果無就立即
call 同學抄返,但無mud 同學的telephone!
所以要日鵝晚鵝佢抄家課册,其實已和 Ms Lam 通個电
話反映,希望加強這方面,而她有叫同學左右交換check,
才準放學,但我大少係第一組出去坐校車,有時都無法啦!
我哋係fulltime 老師,好多時自己教無倚賴香港D teacher,無愛心和耐性,唔知点解佢地會簡做Miss !

Michael 媽媽

對於跟功課方面,我都覺得吃力及有點無奈.而家課冊方面,你或許諗諗自行設計過給你位公子填的版面,例如已印好各科功課,他只填寫page no.便已ok.有時很難怪d仔寫家課冊亂晒龍,因為趕住走嘛.一句講晒....靠自己啦!!! :cry:

剛剛上到自己班網頁啦! 不過唔係好多野睇住 :-|

happy5,

點樣先入到自己班個網頁呀? 我打番班級同學號, 但是入唔到喎!

easiness,

你先打班別(2b1)然後打密碼(2b1xxx)便可!

Dear 麟媽媽,
The same situation applies to my son, 迪恆. I told Miss Lee that he was too self-confident. Miss Lee told me that he was usually the first to finish the exam papers, however, he didn't use the time spared to check and re-check his answers. Almost all the faults were careless mistakes, despite I told 迪恆 to check his answers word by word!
Besides, I personally teach 迪恆 a lot of extra-curricular knowledge. For example, he can recite the multiplication table (1-9) in less than 1.5 minutes; he knows the various forms of verbs of about 100 words. I teach him English grammer at home.
He can recite all the text from his 中文課本,常識 and 倫宗金句. Nevertheless, he has no initiative to do his assignments unless I warn him the consequences if he does not comply. I firmly believe that if the child is too lazy to learn, the parents need to exert some force or menace and to explain to him that the knowledge he acquires will be his treasure in future.

Michael's Dad

happy5,

唔好意思, 我照你所講, 打左班級同埋密碼, 但是都入唔到去呀?   點算呀?

easiness 寫道:
happy5,

唔好意思, 我照你所講, 打左班級同埋密碼, 但是都入唔到去呀?   點算呀?

請check pm.

happy5,

Pls check PM! 唔該你呀!

easiness,

唔怪之得你入唔到網頁啦,你仔都無把密碼給你.我班的密碼係2b2+3個英文字母,是老師比的.或者你問吓你班家長知唔知!

happy5,

原來個密碼係老師俾架!!!  我個仔無同我提過呀! 係咪衹有你地呢班先有? 等我打俾班主任問清楚先! 唔該晒你呀! 我個仔咩都唔講, 攪到我好.....
‹ 上一主題|下一主題