用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

請問各位家長有冇好的普通話老師介紹, 阿仔是09-10 小一新生, 因怕阿仔的普通話程度未能應付中文課程, 想開始做準備, THANK YOU!

popocat,
我覺得香兒的普通話班還不錯, 不過招生和開學的時間有限定, 可能你會覺得趕不及了.

醒目開學勳章 王國長老

Please check PM
原帖由 popocat 於 08-12-6 12:43 AM 發表
請問各位家長有冇好的普通話老師介紹, 阿仔是09-10 小一新生, 因怕阿仔的普通話程度未能應付中文課程, 想開始做準備, THANK YOU!

TomDog & Charlotte_mom,

Thank you for your advice.

hello, 各位早晨, 我想請教大家, 關於清洗校褸問題, 我見件校褸個標籤話只可乾洗, 咁第一次我係拎出去洗衣舖乾洗, 我想問大家如唔拎出去洗, 自己可以點洗呀? thank you

原帖由 KooKoo 於 08-12-9 10:10 發表
hello, 各位早晨, 我想請教大家, 關於清洗校褸問題, 我見件校褸個標籤話只可乾洗, 咁第一次我係拎出去洗衣舖乾洗, 我想問大家如唔拎出去洗, 自己可以點洗呀? thank you ...

我仔幾件校褸都未洗過喎, 最多天氣回暖時, 晒下太陽算數了.    
一年穿一兩個月到, 兩年換一件. 加埋佢又唔見左一件, 而今年換季到而家, 都未著過校褸.

唔知你敢唔敢risk, 我女女讀幼稚園時, 我都係就咁放入洗衣機洗(凍水/fing乾), 應該有變形/縮水, 不過佢好少著, 加上件褸買大左, 所以唔多覺.

原帖由 savoy 於 08-12-9 12:30 發表

我仔幾件校褸都未洗過喎, 最多天氣回暖時, 晒下太陽算數了.    
一年穿一兩個月到, 兩年換一件. 加埋佢又唔見左一件, 而今年換季到而家, 都未著過校褸. ...

savoy & tomdog, thank you , 我就係接佢時見到件校褸係地下, 都不知有幾多人踩過, 諗起唔知點去清洗, 又唔想下下拎出去洗, 又幾 下, 之前佢都有放係袋內, 昨日提漏一次, 佢就失手喇

今日收到3份通告, 其中1份係牙科保健, 話要當日帶埋本牙科保健手冊, 你地有冇呢本呀? 同埋可陪佢, 但要自己去個中心度先再搵佢地, 你地又會唔會去呀?

Kookoo,

這幾天工作好忙, 冇時間發言。我問過有小朋友的同事,她說小一係未有牙科保健手冊的, 到時才派。個通告應該係提比小三的同學帶牙科保健手冊, 不是小一。

我不會請假去陪仔仔了, 一來我想比佢試下自己去面對牙醫, 二來應該好多同學都冇家長陪的了, 我不想他太倚賴我,有老師係度問題不大的。 另外,牙醫會詳細寫哂小朋友牙有什麼問題要跟進的, 若有問題我都會再帶仔仔睇私家, 因為政府要排期等一段時間, 而我公司又有家人的牙醫保險, 所以唔好浪費公司的福利!

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-11 17:50 發表
今日收到3份通告, 其中1份係牙科保健, 話要當日帶埋本牙科保健手冊, 你地有冇呢本呀? 同埋可陪佢, 但要自己去個中心度先再搵佢地, 你地又會唔會去呀? ...

醒目開學勳章 王國長老

哈哈哈, 佢地成班一齊去, 不知幾happy, 可能嫌我地阻住佢玩tim呀

原帖由 iwff 於 08-12-11 18:39 發表
Kookoo,

這幾天工作好忙, 冇時間發言。我問過有小朋友的同事,她說小一係未有牙科保健手冊的, 到時才派。個通告應該係提比小三的同學帶牙科保健手冊, 不是小一。

我不會請假去陪仔仔了, 一來我想比佢試下自己去面對 ...

iwff & charlotte_mom, 你地提意好好 , 我差啲就想攞假, 都係留番下次去健康院先陪

Kookoo,

我昨晚同仔仔講我唔會陪你去睇牙醫了, 老師會陪你的。我問佢驚唔驚, 佢話大個仔了唔會驚的, 仲問返我有蛀牙點算, 我話牙醫會幫你, 媽媽會再帶你去睇牙醫的。
我仔仔前幾日係學校唔見了學生証, 等了兩日都唔見找得返。 我叫佢去校務處取回補領表, 我見到佢自己去取表, 自己填埋表格問我取了十元, 第二日自己去了校務處交表, 跟手即刻用張收據繼續借書(已幾日冇借書了), 我覺得佢真係大個仔了好多, 好安慰。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-12 09:42 發表

iwff & charlotte_mom, 你地提意好好 , 我差啲就想攞假, 都係留番下次去健康院先陪

原帖由 iwff 於 08-12-12 10:09 發表
Kookoo,

我昨晚同仔仔講我唔會陪你去睇牙醫了, 老師會陪你的。我問佢驚唔驚, 佢話大個仔了唔會驚的, 仲問返我有蛀牙點算, 我話牙醫會幫你, 媽媽會再帶你去睇牙醫的。
我仔仔前幾日係學校唔見了學生証:bashf ...

iwff, 你仔仔真係 , 我仔有次唔見左個食物盒, 係補習社度搵唔到, 我叫佢諗清楚啲去過邊度, 有可能就留係個度, 佢係諗到啦, 咁我叫佢第二日去校務處問, 點知幾日佢都冇去問, 卒之有1日有個同學仔(唔知邊班), 幫佢攞上班房交畀班主任, 咁先攞返個盒, 唔見個盒係小事, 如好似你仔仔咁, 唔知佢又會唔會識去攞form補領, 昨日留左本手冊係補習, 今日唔知佢點, 好似之前留起左啲家課紙, 今日就咁畀張佢帶返去寫, 諗諗下, 下次都係唔畀, 等佢急下都好

Kookoo,

其實開學至今成日都擔心阿仔漏東西係學校, 唔見野等, 終於全部都發生哂, 我都學識放手比佢學負責任的了, 做阿媽的我唔擔心得咁多了。 到Student led conference 我地可以問多些老師的意見了, 仔仔話佢都要係度一起聽的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-12 13:19 發表

iwff, 你仔仔真係 , 我仔有次唔見左個食物盒, 係補習社度搵唔到, 我叫佢諗清楚啲去過邊度, 有可能就留係個度, 佢係諗到啦, 咁我叫佢第二日去校務處問, 點知幾日佢都冇去問, 卒之有1日有個同學仔(唔知邊班),  ...

原帖由 iwff 於 08-12-12 13:56 發表
Kookoo,

其實開學至今成日都擔心阿仔漏東西係學校, 唔見野等, 終於全部都發生哂, 我都學識放手比佢學負責任的了, 做阿媽的我唔擔心得咁多了。 到Student led conference 我地可以問多些老師的意見了, 仔仔 ...

iwff, 你仔仔識咁講, 佢都要去聽, 我仔只問過佢要唔要返, 我地話梗係要一齊返啦

Hi all,
呢排搬office, 都無時間上黎,你地咁快傾左咁多頁

iwff,
你仔好叻, 自己解決問題
老公今晚會返學校聽講座, 我就負責湊仔

Kookoo,
旅行我有影相, 下星期send比你丫
下次再食tea, 20/12我改左9:00-9:30返學校

原帖由 YipYip 於 08-12-12 17:38 發表
Hi all,

iwff,

Kookoo,
下次再食tea, 20/12我改左9:00-9:30返學校 ...

yipyip, 相唔趕架, 不過都thank you你先, 咦...見家長個時間即係我跟住架, 到時見

YipYip,

我今晚去不到聽講座, 麻煩你老公聽完回來講下比我地知呀!

20/12我同你的時間一樣喎, 唔知有冇機會見到面呢?

iwff

原帖由 YipYip 於 08-12-12 17:38 發表
Hi all,

iwff,

Kookoo,
下次再食tea, 20/12我改左9:00-9:30返學校 ...

醒目開學勳章 王國長老

講開失物, 你地有機會都要去見識下校務處門口果堆野......我上次去見到十幾廿件褸埋堆一齊啦, 有d仲有名tim, 尋晚返去, 就見到n咁多個水樽同埋食物盒食物袋
其實好多小朋友都好甩漏呢! 我估學校要處理呢d失物, 有時都幾頭痛
‹ 上一主題|下一主題