用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋幼稚園 天主教聖安德肋幼稚園07 年入讀K1的請進 ...
樓主: PINK2007
go

天主教聖安德肋幼稚園07 年入讀K1的請進 [複製鏈接]

返左一個星期學, 整體感覺都唔錯! 不過尋日食通粉, 老師同我講話呀仔食左好少, 唔多願自己"畢", 我問呀仔仲乜唔自己"畢"o黎食~ 佢話驚整污jo件衫wor~

你地係咪個個都係跟女司機架車? 有冇人係搭男司機架車架?

noknokma,
你囝囝係咪姐姐湊放學o家? 係咪搭地鐵O家? 有日放學我同呀仔見到一個又係叫"noknok" 又係好高GA 同學仔, 唔知係咪你個仔呢? 仲同佢傾左幾句

PINK2007,
我都有JOIN 家長義工

Sophyland,
hi~ nice to meet u, 我係wing_wing 呀~ 唔知仲記唔記得我? 我個仔好似同你個仔同班~

ec2004  & 各位,

係呀,朝早我會同姐姐一齊帶佢搭地鐵(將軍澳站),落到月台,我搭另一邊去返工,姐姐湊佢放學都係搭地鐵架,我買左張八達通比諾諾,用thomas既batch卦住o係佢條頸,如果咁多位見到諾諾,麻煩幫幫手留意下姐姐照顧得佢好唔好丫,如果見到d咩唔多妥,記得通知聲呀 唔該!

原文章由 ec2004 於 07-9-8 09:06 硐表
返左一個星期學, 整體感覺都唔錯! 不過尋日食通粉, 老師同我講話呀仔食左好少, 唔多願自己"畢", 我問呀仔仲乜唔自己"畢"o黎食~ 佢話驚整污jo件衫wor~ ops:" />

你地係咪個個都係跟女司機架車? 有冇人係搭男司機架車 ...

[ 本文章最後由 noknokma 於 07-9-9 13:31 編輯 ]

返左一個星期學,阿囝其實好開心,不過有一日佢遲到,我問佢有冇同老師講﹕sorry, I'm late,佢話老師係講呢種話(廣東話),我講左對唔住,但老師話唔比我上堂,真係笑死我!(因為呢句唔係班主任講架)
   你地有冇打電話比老師問小朋友返學情況呢﹖我係佢第一日自己返學問過吓老師,都ok!

wing_wing,你轉左名呀!你都係a班嗎﹖返學係咪好好玩呢﹖今個星期要做功課,好開心阿囝已經唱到同背到兒歌同歌曲。:

醒目開學勳章

hi sophyland,

好彩我個囝都唱到個兩首兒歌, 我幾驚佢上堂係度發夢! 不過都係我收到個兒歌file, 唱出黎, 佢至跟住唱比我聽!!

原文章由 Funny 於 07-9-10 10:08 硐表

好彩我個囝都唱到個兩首兒歌, 我幾驚佢上堂係度發夢! 不過都係我收到個兒歌file, 唱出黎, 佢至跟住唱比我聽!!

大家好!
請問幾時可以報讀k1 呀? 我見妳地都覺得lee間學校幾好, 我都想試下報讀.
我本身巳報咗德宝n1.但都未覆.

原文章由 shirleymo 於 07-9-10 14:26 硐表

大家好!
請問幾時可以報讀k1 呀? 我見妳地都覺得lee間學校幾好, 我都想試下報讀.
我本身巳報咗德宝n1.但都未覆.

係個囡囡幾多歲呀?
德寶的n1隨時報隨即有,佢地有插班的,我的囡囡上年都係9月報即刻番得:

Dear All & Funny :

妳地就好啦 ! 我阿囡剩係識嗡兩句乍:cry: , 不過前兩天阿囡仲發燒+傷風添, 我唔知係咪學校冷氣太勁, 唔記得幫佢穿外套???? 不過總結阿囡都返得好開心

另外有媽咪問n1, 其實只要over 2歲, o個間學校有n1就報得, 其實我覺得n1比playgroup 仲好啦 !! (PLAYGROUP MAY BE 1-2
TIME /WEEK, BUT N1 is 5 days / week), 不過如果st andrew有全日班就好啦, 我可以慳返唔使請姐姐:

pinkpink

原文章由 Funny 於 07-9-10 10:08 硐表

sophyland,
之前用開個名login 唔到(唔記得左password)......
係呀~ 我個仔係讀a班o家! 今日放學時我見我個仔咁o岩坐係你個仔隔離.

pink2007,
呢個零星期開始轉天氣, 涼涼地, 真係好易病.
不過呢, 學校d 冷氣又真係冇之前咁凍! 佢地校細左好多個冷氣呀!

[ 本文章最後由 ec2004 於 07-9-11 16:46 編輯 ]

ec2004﹕
           今日佢地坐係一齊呀!你認得我個仔 ,多謝你呀!
我只係部左佢第一日,唔知當時我地有冇見過呢﹖我個仔個頭髮係最易認架喇!

不過我個葆姆話我知老師唔係成日話佢知阿囝情況,所以我有時間會問下老師,但又唔想成日打比佢地,一來忙啦、二來唔想比老師覺得我係問題媽媽(但我係好多問題問架!)

sophyland,
我都係有一次冇意中望到你個仔名牌個名,覺得佢個名似曾相識先認得佢咋~佢個樣唔同左好多~

Hello 各位,

我囝囝係讀K1A,今日收到李老師電話,話家長下星期五可以參加生日會,你地小朋友有冇都係9月、10月生日,又會去參加生日會?

原文章由 PINK2007 於 07-9-10 23:53 硐表
Dear All & Funny :

妳地就好啦 ! 我阿囡剩係識嗡兩句乍:cry: , 不過前兩天阿囡仲發燒+傷風添, 我唔知係咪學校冷氣太勁, 唔記得幫佢穿外套???? 不過總結阿囡都返得好開心

另外有媽咪問n1, 其實只要over 2歲, o個間 ...

PinkPink,
仲記唔記得我, 我係住唐明的c3616, 好耐無見。
想請問聖安德肋有n1?你覺得樂緻好定聖安德肋好呀?有有website呀?唔該!
Chun Chun was born on May 25, 2006. 05/25/2006 - 3.65kgs, 53cm 06/28/2006 - 4.91kgs 08/05/2006 - 6.42kgs, 62.5cm 10/14/2006 - 7.57kgs, 70cm 11/24/2006 - 8.41kgs

C3616 :

妳好 ! 我本來唔記得, 但依家諗諗下記得啦 !!! LONG TIME NO
SEE !

我都唔記得左妳囝囝幾大??? 其實樂緻同 ST ANDREW 我都唔知點對比??? 因為環境, 設施就一定 ST ANDREW好, 不過因為我住得近樂緻, 經常接囡囡放學, 同老師接觸多, 所以就好鐘意羅, 如果我唔係之前 APPLY左 ST ANDREW,又比我轉到AM, 可能K1都會係樂緻讀, 不過我阿囡依家返 ST ANDREW 都OK, 起碼坐車無'紐計,程度我諗N1 & K1間間差不多啦 !

今個WEEK(15-16 Sep), PARK CENTRAL 有幼稚園展覽, 來看看吧

pinkpink

原文章由 PINK2007 於 07-9-13 18:16 硐表
C3616 :

妳好 ! 我本來唔記得, 但依家諗諗下記得啦 !!! LONG TIME NO
SEE !

我都唔記得左妳囝囝幾大??? 其實樂緻同 ST ANDREW 我都唔知點對比??? 因為環境, 設施就一定 ST ANDREW好, 不過因為我住得近樂緻, 經常 ...

我个仔而家15个月,所以唸返一年樂緻定睇吓心儀的幼稚园有冇n1囉,等佢K1唔使轉環境嘛!
你今年种会不会攪Christmas party 呀?我實參加姐
Chun Chun was born on May 25, 2006. 05/25/2006 - 3.65kgs, 53cm 06/28/2006 - 4.91kgs 08/05/2006 - 6.42kgs, 62.5cm 10/14/2006 - 7.57kgs, 70cm 11/24/2006 - 8.41kgs

有點奇怪﹖

各位自己帶放學的家長﹕

今日葆姆去湊阿仔放學時發現左一件事,於是問左阿囝,再話我知,佢話老師比佢睇電視,本來我本人覺睇電視都唔緊要,但係阿囝同葆姆都好一致咁話今日老師比睇﹕超人狄加,我知道後唔係好開心,我個囝咁大個都係睇過一次小小超人片(日本),之後我發現佢會學超人打交,所以佢到依家都只係知道超人咩,但唔係咁清楚,不過返學睇我會覺得好大件事,因為意識不良,係咪學校冇其他vcd,我聽日一定會打電話問老師,問清楚發生咩一回事!

唔佑你地有冇見到,可唔可以話我知﹖thank!

原文章由 sophyland 於 07-9-13 23:34 硐表
各位自己帶放學的家長﹕

今日葆姆去湊阿仔放學時發現左一件事,於是問左阿囝,再話我知,佢話老師比佢睇電視,本來我本人覺睇電視都唔緊要,但係阿囝同葆姆都好一致咁話今日老師比睇﹕超人狄加,我知道後唔係好開心,我個囝咁大個 ...

你意思是指放學時在學校? 定係上課時間

醒目開學勳章

我知佢地朝早返入課室係有電視睇, 我曾經問過阿囝係咪播卡通片, 佢話唔係, 係播"車"! 我仲估可能係睇"thomas"!!  不過我個囝講野唔係好叻, 所以唔可以作準!! 但個時好似未夠9點, 會唔會係因為未夠鐘上堂, 所以睇下電視先?

[ 本文章最後由 Funny 於 07-9-14 09:49 編輯 ]

sophyland :

Hello ! 我阿囡講野唔係好叻, 所以都唔識同我講睇左乜野節目 :cry: , 不過我諗唔使緊張的,可能是上課前睇, 不過我諗起我都無乜禁止我阿囡唔睇乜野節目添, 有時d男女kiss, 佢會笑笑口話baba mama 錫錫, 當然太過o個d 我先唔比佢睇啦

pinkpink

原文章由 sophyland 於 07-9-13 23:34 硐表
各位自己帶放學的家長﹕

今日葆姆去湊阿仔放學時發現左一件事,於是問左阿囝,再話我知,佢話老師比佢睇電視,本來我本人覺睇電視都唔緊要,但係阿囝同葆姆都好一致咁話今日老師比睇﹕超人狄加,我知道後唔係好開心,我個囝咁大個 ...

c3616 :

Hello ! 其實好多幼稚園都未必有n1架, 當時我係因為姐姐走,我又未請到人, 臨時臨急入左樂緻, o個時囡囡2歲4月, 我係估唔到進步好多(說話同介片)如果妳有姐姐湊,可以'簡, half day, 不過n1好似 over 2ages先收,過完年先讀都ok (around 2-3月),不過我知am 好full 妳可以問下 (個人意見)

pinkpink

原文章由 c3616 於 07-9-13 21:10 硐表

我个仔而家15个月,所以唸返一年樂緻定睇吓心儀的幼稚园有冇n1囉,等佢K1唔使轉環境嘛!
你今年种会不会攪Christmas party 呀?我實參加姐

原文章由 PINK2007 於 07-9-14 12:44 硐表
c3616 :

Hello ! 其實好多幼稚園都未必有n1架, 當時我係因為姐姐走,我又未請到人, 臨時臨急入左樂緻, o個時囡囡2歲4月, 我係估唔到進步好多(說話同介片)如果妳有姐姐湊,可以'簡, half day, 不過n1好似 over 2ages先 ...

pinkpink,

多謝你的意見, 另外聽日我会去將中的教育展, 希望攞多啲料啦!
‹ 上一主題|下一主題