用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: chichima33
go

真光小學 [複製鏈接]

Re: 真光小學

Mrs Lee

We won't get to know the new class until Sept 1st because my girl takes 保母車 not the school bus.
My girl was in 1D, so our girls didn't meet yet?! Anyway, it's nice to meeting you here.   

saumei,

帶相機啦  

其他跟回條做就便是了。
saumei 寫道:
各位真光家長:

小一生會在8月21日試返一天學,唔知要帶些什麼?
明天會更好..... 活著便是完全冇可比的精彩啊 !

skyma,

oic... nice to meet u ))))

MrsLee
skyma 寫道:
Mrs Lee

We won't get to know the new class until Sept 1st because my girl takes 保母車 not the school bus.
My girl was in 1D, so our girls didn't meet yet?! Anyway, it's nice to meeting you here.   

請問各位家長知唔知有冇保母車由薄扶林去學校呢 ? 我問過教務主任, 佢話要自己搵. 雖然校車公司肯加個頭站俾個囡上車, 但係實在太早仲要行條斜路, 打風落雨都會幾麻煩. 如果各位家長有相識嘅保母車司機, 請報料 !

感激萬分 !

真係好高興有這麼多家長在這裹, 大家也很重視呢, 我的小朋友也會在9月讀真光小一.

[quote]
chanyeung 寫道:
請問各位家長知唔知有冇保母車由薄扶林去學校呢 ? 我問過教務主任, 佢話要自己搵. 雖然校車公司肯加個頭站俾個囡上車, 但係實在太早仲要行條斜路, 打風落雨都會幾麻煩. 如果各位家長有相識

it is so excited that having the chance to know more and more parents here.  nice to meet you all!

i'm a bit worry that my gal will show her anxiety on 8/21  :-|

我也很高興見到這裏熱鬧得多了。我一直覺得真光的家長普遍是比較低調的一群!在此歡迎新加入真光這個大家庭的一年級家長,你們請放心,我相你們的小朋友很快會適應小一生活,當年我跟你們的心情一樣,非常擔心,由其我女兒是細女,適應力也不强,事事也無故擔憂,但老師真的很好,幫她不少。所以你們盡可放心好了。
fannyyu 寫道:
it is so excited that having the chance to know more and more parents here.  nice to meet you all!

i'm a bit worry that my gal will show her anxiety on 8/21  :-|

對啊, 對新家長來說, 擔心的是適應力, 校車安排, 帶飯還是送飯.... 等

遲 D, 就是課外活動, 測驗考試....

再遲 D, 就是升學問題, 朋輩問題.....     

有排玩.... 生命從此又一次不平凡      
我係壽味! 願主耶穌的恩惠.慈愛常與眾人同在.

其實我一早預咗要搭住校車先, 不過想試吓有冇同住薄扶林道嘅校友. 多謝MrsLee嘅意見, 希望開咗學之後會有好消息啦.

好高興認識大家, 我得閒會keep住上嚟同大家chit chat吓.[quote]
MrsLee 寫道:
[quote]
chanyeung 寫道:
請問各位家長知唔知有冇保母車由薄扶林去學校呢 ? 我問過教務主任, 佢話要自己搵. 雖然校車公司肯加個頭站俾個囡上車, 但係實在太早仲要行條斜路, 打風落雨都會幾麻煩. 如果各位家長有相識

saumei - you have pointed out all my struggling ar!  it's a start for the 6years journey (but, it's an adventure one) !

Hi fannyyu,
冇問題啦,大家決定左讀真光,相信已有一定的保證了!彼此加油吧.
現在尚欠運動服未買,打算8/21到學校時買埋.
你呢,重有沒有事項未做?

hi saumei,
everything well set except the school bus arrangement!  see you on the 21st!  hope we can have a chance to meet   :

see U / fannyyu

我個女唔係讀真光幼稚園, 但係想報真光小學, 唔知難唔難?
通常幾多個先會收一個?

聽講唔難而且唔會睇任何証書。試下啦 !

請問午飯時問幾耐? 幾點至幾點? 如果想自己送飯, 如何交給小朋友呢?

Thanks

12:30 開飯....學生可到百靈堂處取飯 (家人送飯在此等小朋友) 然後返回課室食。食完可把吉盒還給在百靈堂等候的家人,不過減少了玩耍時間,可考慮由小朋友帶吉盒回家。

12:55 嚮鐘 ... 食完的學生可以出課室玩,未食完者可繼續食,1:30 上堂了。

如果想小朋友食多些食快些,最好只帶2塊梳打餅做茶點

bleu 寫道:
請問午飯時問幾耐? 幾點至幾點? 如果想自己送飯, 如何交給小朋友呢?

Thanks

MrsLee,
講開茶點, 是否真的祗可以帶梳打餅?
我打算開頭都係在校訂飯盒, 冬天就會試下自己帶飯;
真係唔想減少佢玩耍的時間.

是的 !! 飲用則只可清水

不如夏天帶飯,如果冬天帶...隔咁耐...d飯只是暖咋 ! 又或者隔一個月帶丫 !

saumei 寫道:
MrsLee,
講開茶點, 是否真的祗可以帶梳打餅?
我打算開頭都係在校訂飯盒, 冬天就會試下自己帶飯;
真係唔想減少佢玩耍的時間.

Mrs. Lee,
though i have no question today, but, i have to say that you are an angel to us as a new parent of True Light HK.
all the best!
fannyyu
‹ 上一主題|下一主題