用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 升 P.3 啦, 埋位啦~
樓主: ballball411
go

瑪利諾修院(小學部) 升 P.3 啦, 埋位啦~ [複製鏈接]

要自己去library 拎工作紙架, 唔知點解唔跟書派, 要另外去取..真煩擾啊??
我囡P.3  本Reading Record 無變, 好彩..

我囡話佢最近好少去School library, 因為太長龍.. 無晒時間, 排隊排到打鐘都輪唔到佢, 搞到無晒mood .. @@

原帖由 ballball411 於 11-10-13 17:51 發表
我地今年d CLB 有星星要做 worksheet 個d, 仲麻煩, 要自己去library 拎紙架, 以前係埋本 reading record 度架哄

又會咁奇怪 P3 同 P2 本record 唔一樣......我個囡又無話好長龍喎, 不過佢都係一星期去1,2 次咁大把......

ballball,

您啱呀....  我真係後知後覺...

原來今年 CLB 張工作紙, 是要自己去圖書館取的...
我昨晚幫阿囡執書包, 我想拎走佢本CLB, 但阿囡話要去圖書館取工作紙時, 要show 本CLB, 我先知咋...
原來Reading Record 內嘅工作紙, 已經無晒CLB 嗰D啦..

睇完D CLB 係畫個"tick"咋, 但阿囡話MISS 無講???..
我地照舊寫返"完成日期", 費時第日又話要寫, 就煩啦...

原帖由 ballball411 於 11-10-20 17:07 發表
又會咁奇怪 P3 同 P2 本record 唔一樣......我個囡又無話好長龍喎, 不過佢都係一星期去1,2 次咁大把......

咁你應該將個書名寫埋落 record度就穩陣d, 因為我囡話係 Miss Tse 講要咁樣

我囡本record, CLB 張LIST 有印晒書名, 我囡唔使自己再寫, 只係以前寫日期嗰個column 就多個"tick", 個位好闊.. 所以都無注意已經變動咗???

另, MAGAZINES 嗰頁, 今年好似要填嘢, 我問阿囡..
我囡話MISS 咩都無講??? ....

原帖由 ballball411 於 11-10-21 22:40 發表
咁你應該將個書名寫埋落 record度就穩陣d, 因為我囡話係 Miss Tse 講要咁樣

CLB list 係有書名架, 係日期改左做tick, 睇完 CLB 除在剔, 要另外再寫係個reading record 度, 即係平時自己睇完個d書寫個度

Only class library book with star should do the read record. The form is form library!!

I just learnt it!!

原帖由 mmak 於 11-10-21 10:42 發表
ballball,

您啱呀....  我真係後知後覺...

原來今年 CLB 張工作紙, 是要自己去圖書館取的...
我昨晚幫阿囡執書包, 我想拎走佢本CLB, 但阿囡話要去圖書館取工作紙時, 要show 本CLB, 我先知咋...
原來Reading Recor ...

係咩???...

一向reading record 張list, 係唔可以將CLB 填上的???

因為要計算睇咗幾多本書, 攞reward...

我要問吓阿囡先知, 好亂???

原帖由 ballball411 於 11-10-22 20:07 發表
CLB list 係有書名架, 係日期改左做tick, 睇完 CLB 除在剔, 要另外再寫係個reading record 度, 即係平時自己睇完個d書寫個度

可以鬆口氣啦, 主科已經考左2科...... 希望黎緊Maths 穩穩定定就好啦.....

回復 1# ballball411 的帖子

我都係咁話, 今日放學後成日都無溫過書, 等佢放鬆下, 明天再繼續, 其實十月到而家, 每個星期都好忙咁, 真辛苦!

大家繼續努力, 加油呀!

回復 1# clarachel 的帖子

totally agree

回復 1# Hayley04 的帖子

大家覺唔覺P2好似辛苦了很多, 英文唔係dictation, 就係 reading quiz, 再唔係又 reading task, 每個星期日想去玩都唔敢玩呢! 點算好?!

reading 平時叫佢每日都讀下, 咁就唔駛點溫, 平時老師都教得幾好, 好似今次個snowball 佢地識背, 所以都無咩點溫, reading最緊要明個故事同識串字, 其他都要靠佢自己.........好似今次個reading 有一題問, 如果你係個 lady , 你會點多謝佢地? 咁呢d都無得溫, 好靠佢地自己, 所以要多睇書

我覺得SCIENCE卷好似比常識卷深,唔知大家有無同感?
好多題目的問法同WS及WORKBOOK的都唔同...

um.....我又唔係好覺喎..... 佢用既字雖然唔係一樣,但係都同意思, 我諗學校都係想知d囡囡係唔係真明白.....
不過有條yes/no , 我覺得對佢地都幾難, 就係問soya milk 係唔係 diary product......我個囡就係錯呢條

回復 1# ballball411 的帖子

呢條在功課時做過, 我個女果時做錯咗寫咗係'diary product', 應該係'bean', 所以考試先識答, 始終係第一次考science, 唔知點出題, 所以係會難dd, 希望小朋友下次會考好d啦!

so far so good la... work harder....

原帖由 clarachel 於 11-11-19 23:17 發表
大家覺唔覺P2好似辛苦了很多, 英文唔係dictation, 就係 reading quiz, 再唔係又 reading task, 每個星期日想去玩都唔敢玩呢! 點算好?!

係咩??? 咁下次要溫下d wb 同ws 先得...... 今次我都無同佢溫過 wb, ws , 淨係溫本書咋

原帖由 clarachel 於 11-12-5 11:12 發表
呢條在功課時做過, 我個女果時做錯咗寫咗係'diary product', 應該係'bean', 所以考試先識答, 始終係第一次考science, 唔知點出題, 所以係會難dd, 希望小朋友下次會考好d啦! ...

就黎又放聖誕啦, 原來諗住考完試先放假就可以玩得開心d, 點知咁快又派左quzi 既範圍, 一返學就要 quzi,真係好upset ><
‹ 上一主題|下一主題