用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
樓主: retriever
go

華仁小學: 「未來新生」的安排 [複製鏈接]

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

其實樓主咁鍾意間學校但又咁唔能忍受學校嘅lT水平,加上自己又係lT專業人士,不如你自己入做啦!

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-7+17:05+編

原帖由 retriever 於 15-09-07 發表

相信定會有版友跟我持不同意見, 因為神校特別多人維護...
(1)你話「報左名都唔記得」,你有乜權利要求被你報名的學校去提醒你?

(2)你話唔明學校有哂家長的電郵,點解唔早D通知你,我估計你想「早D通知」,因為你「報左名都唔記得」,既然「你唔記得」,即係「你覺得唔重要」,既然「你覺得唔重要」,你唔去,有何損失?(這校是津貼小學啊!)

(3)你話唔想講學校「唔小心」公開家長的email address,既然「唔小心」,而你又沒有"重大"損失,你認為「原諒」在聖經𥚃、在任何教育機構裡、甚至在文明社會𥚃,有何意義?

回覆:retriever 的帖子

會呀!呢個都係我擔心的。原本揀華小都係因為耶穌會。而家聽完佢個簡介會,都好似好催谷咁,令我有啲猶豫。

都唔知新校長黎之前係咪咁的,還是新校長來了,都要課程都改得較為「積極」?

引用:耶穌會早年的神長關懷學生,出名給予學生自

原帖由 retriever 於 15-09-10 發表
耶穌會早年的神長關懷學生,出名給予學生自由空間,讓孩子在錯誤中成長…

不知道會不會因近年外藉神父退出 ...
會呀!呢個都係我擔心的。原本揀華小都係因為耶穌會。而家聽完佢個簡介會,都好似好催谷咁,令我有啲猶豫。 都唔知新校長黎之前係咪咁的,還是新校長來了,都要課程都改得較為「積極」?

引用:其實樓主咁鍾意間學校但又咁唔能忍受學校嘅

原帖由 MiiL 於 15-09-12 發表
其實樓主咁鍾意間學校但又咁唔能忍受學校嘅lT水平,加上自己又係lT專業人士,不如你自己入做啦!

...
大公司IT專才, 唔可以屆就小學做IT助理, 人工好奀

回覆:雲牛 的帖子

咁可以做家教會義工家長,應該唔會屈就吧!

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

唔滿意學校安排埋應唔會報讀,又何來可以做義工家長呢? (這只是個人見解)

karen55407  佢話咗愛之深,恨之切嘛!  發表於 15-9-12 14:25

回覆:jcaling 的帖子

唔明點解你感覺趕盡殺絕,好奇怪!

如果你有睇我既回應,我只指係指出一些幫口家長話資源差異問題,其實係全無關係。

回覆:4eyesDad 的帖子

如果你有看我其他回應,簡單講電子報名電子回覆,跟人身報名收receipt 係同一概念,無要求多左,也是電子報名程序的norm

整體感覺報名安排離地

評論報名安排,跟“原諒”不“原諒”談不上

回覆:retriever 的帖子

樓主講到好似報完名,系統沒有任何confirmation,但我見供報結果,是有報名編號的,那不就已是confirmation,而且有之前的家長話有請家長再去網上查閱結果。在校網最新消息同樣有結果公佈的提醒。仲可以用家長電話同電郵查詢,相信是方便沒有抄
下編號的家長,而相信本來收集的電郵是作這個用途。對我這個普通的家長,我覺得好貼心了!
樓主對於自動回覆確認電郵認真執著!佩服!

回覆:wingszew 的帖子

記憶所及,報名當時並沒有產生報名編號(要靠記憶,正因為當時沒什麼電郵acknowledgement 或者確認信息。)

版友似乎仍然不明白,電子程序跟實體程序的差異,因而需要提供的輔助/補救措施…

引用:記憶所及,報名當時並沒有產生報名編號(要

原帖由 retriever 於 15-09-13 發表
記憶所及,報名當時並沒有產生報名編號(要靠記憶,正因為當時沒什麼電郵acknowledgement 或者確認信息。

...
即刻有編號的。自己要記低然後29 號上网check.算啦樓主,唔好再咁執着啦。錯過左就算啦。

回覆:iamiris 的帖子

無論如何,顧客永遠是對的!

回覆 martharita 的帖子

請問哪些方面, 讓你覺得很催谷?
有無課外活動或者學術以外的其他學習經歷?

martharita 發表於 15-9-12 09:28
會呀!呢個都係我擔心的。原本揀華小都係因為耶穌會。而家聽完佢個簡介會,都好似好催谷咁,令我有啲猶豫。 ...
似乎你唔知當初任命呢位新校長既目的喎

當初任命呢位新校長既目的, 就係希望改善華小學生既學術成績.
因為中學部認為過去由華小升直升上去既學生, 有太多未達佢地心目中標準, 所以希望新校長可以改善得到.

一般較快見到成效而又最簡單可推行既方法, 就係"谷"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔好意思, 插句咀...
請問你說的理由的消息來源是什麼?

據我所知, 當年換校長的客觀理由是, 華小前校長以健康理由提早退休, 而陳校長在九華遇到不少'阻力', 包括譽論和校友的壓力....

回覆 jlbb1 的帖子

一直談到的, 是安排離地. 只係有版友幫口話資源問題(包括IT), 我解釋下其實無關資源, 因為果D 野係小兒科...
唔係什麼IT 專業知識, 好似有版友話, 有些做法甚至係行政IT 通識

引用:回覆+jlbb1+的帖子 一直談到的,+是安排離

原帖由 retriever 於 15-09-14 發表
回覆 jlbb1 的帖子

一直談到的, 是安排離地. 只係有版友幫口話資源問題(包括IT), 我解釋下其實無關資源,  ...
茶杯裡的風暴?

‹ 上一主題|下一主題