用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站 [複製鏈接]

Re: 今年9月入讀優才書院小一的家長請入來分享!

meimeilam,

謝謝!
我想問清楚,優等生獎係唔係即全級頭3名?因為我個仔只係數學全級頭一,二名,但其他科就成績普通,咁呢個獎,佢係唔係一定無份?

醒目開學勳章

係呀, 優等生獎即係全級頭3名, 而每一科都會有, 包括埋音樂, 體育, 美術, 普通話, 如果你個仔只係數學全級頭一,二名, 都可以上台攞獎。你記得到時帶定個相機同個仔影相呀!

meimeilam,

好野!   
唔該晒!

Hi DabbyCheung

Thanks for your update.

Farm
dabbycheung 寫道:
Farm,

學校剛派了通告,學費仍然維持不變,每月$2,200.(G1-G2)

但2007-2008年度小一入學申請寫明,學費$2400(G1-G2),$2600(G3-G4),$2800(G5-G6).

咁代表係咪出年加學費?
該用戶已被刪除

ikiiki,
pls check pm!

happyallthetime73,

中文由小二開始用普通話教授, 除英文科和普通話科外, 其他科目均用廣東話教授, 但2006-07年度高年級的增益課會改由外籍老師任教, 低年級則不清楚。

課後興趣班或資優班均需自己安排接送。
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)
該用戶已被刪除

happyallthetime73

大部分學生都很活潑,但不至於沒有紀律。

也許我應該先問,你心目中良好紀律的準則是什麼?
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

醒目開學勳章 貢獻勳章

講真,有d學生的紀律真係 ...... ma ma 地 !

我都係聽我個朋友講,以下一些例例子看看您認為啦 ~~

(1) 喜歡推撞,有數次白車送院紀錄
(2) 沒大沒小,話就退好師生關係,實際沒禮貌到極點
(3) 小息成堆人撞入staff room當玩,但老師沒理會
(4) 很多學生藉故上課期間入sick room休息,然後在sick room 玩和聊天至小息或午飯時間,然後再入sickroom抖返陣等放學。期間老師又不問不聞,在staffroom的老師聽到sickroom有笑聲也不出去看。(我個friend見沒有人出去看也留在staffroom工作)
(5) 有些情緒真係好有問題的。

不過,優才係一間很有教育理念的學校,我個朋友話學生質素很視乎家長是否有協助和支持,不是個個都smart,但紀律 (特別上外藉老師話),就真係 ~~~ :-|  :-|
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心
該用戶已被刪除

也許個別學生的紀律還有改善的空間,但說句公道話,我也踫過不少有禮貌又有愛心的同學。

smiile,

你講的學生紀律問題,我無意見。但坦白講,每間學校都唔會全部學生也是乖的。
但我有一個疑問,之前睇過你對優才的所有評價,你和你朋友對此校的評價也是極高的。但不明白,你說到學生的紀律問題時,像是變了另一人? (還記得你之前說過,此校的中學部學生像是乖些)
我不是說只可以說學校的好說話,而是因最近有家長開始對優才有興趣,但他們看了你的說話,可能誤以為這校是一問題學校。所以希望你除了就優才學生的紀律問題外,也發表一下,你對此校的其他意見(無論好的壞的),可讓他們對此校重新評估。

優才學生的紀律問題,小學部學生我無意見,但中學部學生的紀律是很嚴的。
其實學校在上學期,已趕走了一個品行差的學生出校。而且學校對學生的品格有一定的要求,因每個學期學校也會有一份各學生的詳細評估,這份評估是由所以有份教的老師比分的,而且他們的要求極高,甚少學生能在各項評估拿滿分的。
雖然我說的只是中學部情況,但優才中小學部是同一個校長,所以情況應該不會相差太遠。

Hi gitmee,

多謝你之前報料關於EPGY, 我小朋友剛剛考完EPGY個aptitude test, 佢地收佢Grade 1 但是provisional accepted.  

請問你小朋友讀Grade幾呀? 番幾點呀!

我聽佢地個講座話會有每次大約有2小時的功課, 請問你小朋友要做幾耐?我見佢地d classroom 都幾細, 請問大約有幾多位小朋友一班? 還有, 你有冇用過佢地個virtual classroom?

我又想俾佢讀, 但又驚佢辛苦, 都唔知會唔會太早俾佢讀, 因為佢真係仲係一個BB.     

唔好意思咁多問題!

謝謝!

sonma

sonma,

Please check PM.

gitmee

各位優才家長:

唔經唔覺已有十幾位優才G1-G7的家長在這裡分享經驗了, 大家努力呀    

Farm
該用戶已被刪除

醒目開學勳章 貢獻勳章

Welcome   
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心
‹ 上一主題|下一主題