用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
樓主: JackyBaBa
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

請問又大家點睇聖三一, GT and LMC呢?

How do you choose?

We need to make confirmation on this Friday.

Hope we can view your sharing.

原帖由 bchi 於 09-11-19 11:38 發表

太太,

你去返講聖三一的topic 問會清楚d . 我地都唔係揀聖三一, 真係唔地除啊.

你講果間係咪土瓜灣果間呀 ? 係咪一條龍果間呀? 係0既話, 唔洗煩喇, 聽講入到聖三一, 又係開心過中六十彩咁架. ...

醒目開學勳章

Sorry, I don't know much about other two, I just know LMC.

原帖由 MauChai 於 09-11-23 22:12 發表

We need to make confirmation on this Friday.

Hope we can view your sharing.

Thanks for response.

Previously, we did give up the offer from TKO PLK LHT.

We think GT has more track record, appreciate school teaching principle/supports and GT seems to be our first choice at this moment.

However, we also want to know more opinions from other parents for reference. Thanks again for your prompt reply.

原帖由 Whitepine 於 09-11-23 22:28 發表
Sorry, I don't know much about other two, I just know LMC.

真係 don't worry , 好大機會 ge . 因為好多家長都考幾間學校 , 而 LMC 都唔係首選 , 若 TSL 收左 , 佢都唔會揀 LMC la . 所以真係好有機會

原帖由 Whitepine 於 09-11-23 21:35 發表
上次inteview,我同太太係見文校長,佢好nice,好好人,對學校都好有承擔。所以我都覺得LMC幾好。

我記得我交form時,聽到幾位同學仔談話,他們全英語,而且口音純正、清楚,我留下好深的印象,所以我覺得阿仔如果讀到LMC,應該唔錯。

...

原帖由 bchi 於 09-11-23 14:34 發表
jackybaba 阿仔係咪成功左tsl 呢 ?  佢今日未蒲頭啊

Hi bchi,

Sorry, 啱啱同老婆呀仔忙咗一日番泥,攪掂埋呀仔瞓覺,而家先可以番泥睇睇post,
今日攞咗假同佢地一齊睇埋自行分配放榜,都預咗呢round
唔得嫁啦, 睇埋tsl, waiting list, 要等電話啦,結果同佢地出街shopping玩左一日,
呀仔呢幾個月要佢周圍interview左撲右撲, 而家暫時當係term break,中場休息透下氣, 大家都需要休息下....
經過今日一整日同老婆相量比較,佢初步都同意我睇法,lmc係一間適合呀仔既學校,hardware係次要, software先至係最重要同埋靈魂所在, 我相信呀仔六年後出去考中學,人地係睇佢語文能力同埋成績得唔得,而唔係睇佢讀間學校有幾大同幾靚裝修,講左好耐我老婆都同意我講法.....

我而家都係同你地一樣,疊埋心水register定lmc先, 等到下一round六月時,最後睇埋tsl 點,到時真係好有可能大家最後都係lmc見面lo......haha  

未有結果既家長繼續努力呀, Goodluck!

原帖由 MauChai 於 09-11-23 22:12 發表

我之前都係呢個兩難局面,人生交叉點,
如果我既話會咁揀,純粹個人意見,唔知幫唔幫到你.....

1/.LMC ,你係得呢到問, 我就緊係buy lmc啦, 英文直資, 優質校網...
2/. 聖三一 , 英文私校,校網一樣...
3/.GT , 一條龍中文直資, 未有成績表, 但校網就......都係要等佢有成績表先至比到意見...

我都同意先註冊先 , 到下年六月時再看情況 . 因我都有唸過是否再去扣 TSL ,但到時一定更困難 , 因可能得 10 個 8 個位 ,  may be 有幾百人爭 ...... 不過大家都估唔到下年既情況 , 見步行步 la

原帖由 JackyBaBa 於 09-11-24 02:20 發表

Hi bchi,

Sorry, 啱啱同老婆呀仔忙咗一日番泥,攪掂埋呀仔瞓覺,而家先可以番泥睇睇post,
今日攞咗假同佢地一齊睇埋自行分配放榜,都預咗呢round
唔得嫁啦, 睇埋tsl, waiting list, 要等電話啦,結果同佢地出街shoppi ...

WHITEpine,

學校的收生程序係要sat 先註冊..... 唔知你fri 得唔得呢... 不過唔緊要, 你問下先, 問左冇壞.

bbmama,

你知唔知呀, 我尋日直頭同鍾校長同miss tang 傾計呀. miss tang 係k1 時教過阿仔, 佢真係一位超有愛心的老師, 佢都知我現在兩難, 咁佢地當然唔會幫你揀喇, 佢叫我最緊要係個小朋友讀得開心, 佢話印象中文校長係一位好進取的人, 佢個目標係好想做到同tsl 一樣.  
喂喂, 原來保記都有一位best student 唔收呀, 原來我地入到非必然架.

jacky爸爸,

我仲以為你入左名校即刻唔入黎同我地傾計添. kekekekeek
你27 號一睇左tsl 的waiting, 仲可以決定去唔去lmc 註冊, 連個天都幫埋你啦

mauchai,

我唔識gt 啊.
lmc 就雙語環境. 六年. 校長同所有老師都超有愛心, nice.  但校舍舊, 位置都在舊區, 睇你點睇.
聖三一, 一條龍煩小樣. 私校... 一定貴過lmc.

就用尋日校長同老師 的建議, 你又好似我咁想.
覺得自己小朋友在邊度讀會開心d,  邊度讀會學到你預期中想佢學果d 野.
將每一學校的 利與弊list 晒出黎再同老公商量.

醒目開學勳章

我問左LMC,星期六佢地先登記waiting list的學生,時間9:00 a.m.- 1:00 p.m.。我同佢講,我地兩公婆星期六都要番工,如果有位的話,係唔係可以星期五4:00 p.m. 後可以登記呢? 佢地話都可以的,不過都係要等電話。

所以我決定請下午假,去學校附近等電話,一有位立刻去登記。

原帖由 bchi 於 09-11-24 09:56 發表
WHITEpine,

學校的收生程序係要sat 先註冊..... 唔知你fri 得唔得呢... 不過唔緊要, 你問下先, 問左冇壞.

bbmama,

你知唔知呀, 我尋日直頭同鍾校長同miss tang 傾計呀. miss tang 係k1 時教過阿仔, 佢真係一位超 ...

原帖由 Whitepine 於 09-11-24 10:39 AM 發表
我問左LMC,星期六佢地先登記waiting list的學生,時間9:00 a.m.- 1:00 p.m.。我同佢講,我地兩公婆星期六都要番工,如果有位的話,係唔係可以星期五4:00 p.m. 後可以登記呢? 佢地話都可以的,不過都係要等電話。

所以我決定請 ...

爸爸,

你有冇順便同佢講埋,  " 咁我星期五請定下午, 在學校門口等電話, 一接到電話就入去註冊"  
講埋,  有誠意分x 10000000 呀  keeeee

我想問, tsl 果邊咪有一位混血兒鬼仔考英法組呢, 佢入唔入到呀, 唔怪得佢爸爸呢排小出聲, 原來比另一班家長話啊... sigh.....

hi bchi ,

你是否指譚歐陽有小朋友係 best student 都入唔到 TSL  .如果係 , 我個女都係 K 2 是 best student ......... 佢連 second in 都無

原帖由 bchi 於 09-11-24 09:56 發表
WHITEpine,

bbmama,

你知唔知呀, 我尋日直頭同鍾校長同miss tang 傾計呀. miss tang 係k1 時教過阿仔, 佢真係一位超 ...

原帖由 1125bbmama 於 09-11-24 11:11 AM 發表
hi bchi ,

你是否指譚歐陽有小朋友係 best student 都入唔到 TSL  .如果係 , 我個女都係 K 2 是 best student ......... 佢連 second in 都無

我指lmc 啊.  
車...我個仔有best in maths... tsl 都係冇2nd in wuwuwuuwuwuwuw

oh ! 你個意思係話 LMC 都唔一定收保記既學生 . 係 ar , 我都知有小朋友係  waiting list

原帖由 bchi 於 09-11-24 11:21 發表

我指lmc 啊.  
車...我個仔有best in maths... tsl 都係冇2nd in wuwuwuuwuwuwuw

醒目開學勳章

我又無講得禁清楚。

果個混血鬼仔爸爸唔知點解無講入唔入到,平時他"洗版"式的回應的。我同太太都覺得好奇怪。但佢又時不時答兩句...但又唔講tsl有無收佢個仔喎???

原帖由 bchi 於 09-11-24 11:02 發表

爸爸,

你有冇順便同佢講埋,  " 咁我星期五請定下午, 在學校門口等電話, 一接到電話就入去註冊"  
講埋,  有誠意分x 10000000 呀  keeeee

我想問, tsl 果邊咪有一位混血兒鬼仔考英法組呢, 佢入唔入到呀, 唔怪得 ...

原帖由 1125bbmama 於 09-11-24 01:22 PM 發表
oh ! 你個意思係話 LMC 都唔一定收保記既學生 . 係 ar , 我都知有小朋友係  waiting list

係啊, 我就係咁意思喇.

喂喂, 咁多位, 我地in lmc 果日, 其實大家有冇見到面呢 ? 我係in 11:30am 架, 你地呢 ?

原帖由 Whitepine 於 09-11-24 02:04 PM 發表
我又無講得禁清楚。

果個混血鬼仔爸爸唔知點解無講入唔入到,平時他"洗版"式的回應的。我同太太都覺得好奇怪。但佢又時不時答兩句...但又唔講tsl有無收佢個仔喎???

...

係囉.. 我就係睇來睇佢, 佢都冇提啊. 我好想知, 到底tsl 係咪鍾意收鬼仔. 定係都有鬼仔waiting or 冇offer

醒目開學勳章

我下午in,我應該見唔到你啦!

原帖由 bchi 於 09-11-24 14:07 發表

喂喂, 咁多位, 我地in lmc 果日, 其實大家有冇見到面呢 ? 我係in 11:30am 架, 你地呢 ?

原帖由 bchi 於 09-11-24 14:07 發表

我1230 in, 唔知有冇見到呢?
你地講果個混血老豆係咪用"f"字頭網名嫁,kekeke

醒目開學勳章

Yes, "bingo".

But, I really hope his son gets in.

原帖由 JackyBaBa 於 09-11-24 16:45 發表

我1230 in, 唔知有冇見到呢?
你地講果個混血老豆係咪用"f"字頭網名嫁,kekeke

‹ 上一主題|下一主題