用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學小一面試
樓主: licca
go

英華小學小一面試 [複製鏈接]

mcheung,
我都入來反下先  我都有留意這段news,真係比我想像中多人去考.

原文章由 mcheung 於 07-9-19 12:09 硐表
Quote from 19/9 apple daily

直資名小學只設一輪面試
【本報訊】明年小一學生入學報名正進行中,將於明年轉為直資小學
的深水埗英華小學,收到 1,709 名男童報讀,人數直迫港島資名校聖保羅男女中學附屬小學。有些直資 ...

確係比像中多人, that's why競爭好大 !!

原文章由 pelie 於 07-9-19 12:48 硐表
mcheung,
我都入來反下先  我都有留意這段news,真係比我想像中多人去考.

咪煩住la.........confirm左interview date先算

原文章由 miffy 於 07-9-19 15:35 硐表
我尋晚又訓得唔好, 就黎痴線 侒侒下星期六 29/9,學校要考數學試, 我最怕同英華interview撞到正, 我諗緊死喇, 如果改日期, 英華覺得乜你咁煩, 改來改去, 唔考試又唔得, 唔去interview又唔得, 就算一日走兩場都死喇 ...

我尋晚又訓得唔好, 就黎痴線 侒侒下星期六 29/9,學校要考數學試, 我最怕同英華interview撞到正, 我諗緊死喇, 如果改日期, 英華覺得乜你咁煩, 改來改去, 唔考試又唔得, 唔去interview又唔得, 就算一日走兩場都死喇 ...

剛開學就要考試 ?仲要係星期六??
你唔好咁多憂慮啦,即使唔好彩真係撞,試下改期囉,斷估聽電話的老師唔會得閒到mark低話"此家長好煩,曾致電改時間"掛
放鬆,放鬆呀!

冷靜點....唔好想咁多住, 都未知幾時係interview時間, 就想這麼多! 這還只是開始....那來等到佢上小學/中學/大學呀?! 你看看這兩天有沒有收到信啦, 最多我同你調轉啦

原文章由 mcheung 於 07-9-19 12:52 硐表
確係比像中多人, that's why競爭好大 !!

所以你話, 已身為英華家長的我們, 應否鄧我校高興還是鄧我們更加要委一把汗呢?

原文章由 miffy 於 07-9-19 16:03 硐表
elsamouse

係學校d課外course, 暑假時讀, 類似學林數。

jamma

真係有排煩o架, 唔係咩叫"長憂九十九"

撞正都好大機會, 唔係下個星期就十月個星期, 2份1咋。 ...

miffy,

我都未收到信, 放鬆d......
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

站在英華家長立場, 一定為我校高興, 如此受歡迎!!

但站在申請者家長, 就一把汗、憂心.........& etc

原文章由 JAMmama 於 07-9-19 16:06 硐表

所以你話, 已身為英華家長的我們, 應否鄧我校高興還是鄧我們更加要委一把汗呢?

學校話仲陸陸續續寄梗信出來,實在太多人申請了,今日報紙話英華收左成1700人的申請,又係爭崩頭.

即是10個收1個

Quote from 19/9 Apple Daily

英華
1,709
11.4

原文章由 barry326 於 07-9-19 18:01 硐表
即是10個收1個

[ 本文章最後由 mcheung 於 07-9-19 18:12 編輯 ]

Thanks for clarification.

原文章由 mcheung 於 07-9-19 18:11 硐表
Quote from 19/9 Apple Daily

學校:英華小學
學額: 150 個
報讀人數: 1,709
每一學額競爭人數: 11.4
入次輪面試人數: 300

hi mcheung,

謝謝你的報料.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 miffy 於 07-9-19 16:30 硐表
helen

我而家希望唔好next week, 因為如果next week, group interview是29/9, 我希望是最後一week。

你心唔心急?? 我都明白其實林校長見咁多小孩都好辛苦, 咁多人亦要排先後次序, 但我地作為家長, 在默默等待, 都 ...

miffy,

今晚我仍未收到信, 我唔心急......無論入唔入到, 希望個仔見識下.

希望你最後一week見啦!

[ 本文章最後由 helenjoe 於 07-9-19 19:08 編輯 ]
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

我都未收到,但我忽然想起我好似唔記得貼郵票係個回郵信封,我要快啲打電話去問下。如果因為咁無得in就惨啦

請問各位己in 或收咗信的朋友,你吔住邊區?

原文章由 d2343130 於 07-9-19 12:03 硐表
fcbttkw:

hello, 我個仔除咗會唔理人(十問九唔應,又或者唔理問咩都話唔知)....佢係唔肯入房見人的, 佢之前見石門的王錦輝,嬸嬸帶佢由hall去班房, 佢走咗唔夠5mins就要嬸嬸帶番黎搵我啦...你死未, 好彩解釋完比佢聽 ...

fcbttkw,

你都有去石門玩呀, 我個仔都喺衰咗呀,不過,石門是我仔的首次學習 in 的訓練場, 因此無所謂.

fcbttkw & d2343139,

你哋啲仔只係唔理人, 我仔?點只唔啋人, 近期更進一步"繞my對手,令側塊面:tongue: 自己行咗去", 問你死味 ,不過學fcbttkw講玩開就失控, 你話我仔點 in 學校,

小蜜蜂818:

去石門果個係我, 唔知fcbttkw有無報, 但我都係當呢間學校係比個仔試下, 無期望過!(當然收到reject信, 只係仲好厚顏甘覺得個仔係得的....如果佢以平時和我們相處的情形, 我覺得佢實得, 奈何~~~)

家長個個都想小朋友可有正常表現係面試中, 但小朋友又點會知面試對我地家長及佢地自己都好關鍵, 迫又唔恰當, 苦口婆心同佢地講令佢地覺又煩又"浸", 比著你都唔鍾意比人成日"我"住啦....

之前去男拔簡介會, mr.chang都有叫d家長唔好去小一面試班, 因copy & pasta反而令小朋友唔識轉...只係死跟standard answer!!!!甘又可苦, 面試無得讀的, 只可以keep下題目準備下同要睇小朋友自己的反應, 因佢地未必明為咩要見老師(點解讀小學要見老師? 我都會講下比個仔知原因, 佢明唔明就隨佢啦!!)  遇著對老師唔合眼緣, 真係彩佢都傻.....呢d就叫要隨緣....

每個小朋友都有佢的特質, 呢學校唔認同佢的特質唔緊要, 總有一間會認同及"開發"佢的天資.....只係我地想為佢地做到最好而肉緊佢地係自己認為係好的學校中的面試表現......

放大小朋友的優點, 縮小佢的缺點, 小朋友就有進步, 呢d係英華posted出來過往報章訪問林校長的其中一則.....好感動有間唔係只為教學而做好的學校仲而教小朋友的心....唔知仲有無邊間學校係甘樣呢???

sorry, 口痕又吹了一堆話....

原文章由 小蜜蜂818 於 07-9-19 23:43 硐表

fcbttkw,

你都有去石門玩呀, 我個仔都喺衰咗呀,不過,石門是我仔的首次學習 in 的訓練場, 因此無所謂.

fcbttkw & d2343139,

你哋啲仔只係唔理人, 我仔?點只唔啋人, 近期更進一步"繞my對手,令側塊面:tongue: 自 ...

[ 本文章最後由 d2343130 於 07-9-20 10:08 編輯 ]
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空
‹ 上一主題|下一主題