用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

YUMMY,

我個仔話音樂老師問边位想出來唱歌他就舉手唱咗
IQ博士.

ha ha! 佢咁勇敢既.

原帖由 shan2468 於 09-9-3 22:39 發表
YUMMY,

我個仔話音樂老師問边位想出來唱歌他就舉手唱咗
IQ博士.

各位媽咪, 我老人家要瞓啦, 明日再傾啦!

我參加咗下星期(小一午膳家長義工)你哋有無呀?

醒目開學勳章

原帖由 pig03 於 09-9-3 21:59 發表
heiheikeikei、sac.wen
日後真係要靠你地有經驗的家長多多指教呀。
有兩個問題請教:
1. 飯墊係咪一星期至拎返屋企洗一次的?
2. 我送仔仔返學,未打鐘前我係咪可以行埋佢個位的?我想 8 下佢柜筒可以放乜,又唔知入唔 ...

等我又盡下綿力先

1. yes! 加1句, 你地帶左餐具未? 餐具係每日都拎返屋企洗架.
2. 當然可以啦, 只要聽到上堂鐘自動自覺即走係冇問題架, 好多媽咪都會幫佢地清理櫃桶架!

多口搭句, 最好比個細手抽袋佢地, 小息時可一起袋埋食物盒水樽出去/洗手間, 唔使返轉頭攞, 慳時間嘛.

我想問圍裙和手袖套有無指定規格?有公仔圖案可唔可以?

得意媽
thanks

唔好意思,剛剛睇完通告又發現一個問題,請問美術欣賞報告係咪隨你鍾意幾時做就幾時做,總之做左就交俾老師呀?通常一年要做幾多份的?

醒目開學勳章

原帖由 shan2468 於 09-9-3 23:10 發表
我想問圍裙和手袖套有無指定規格?有公仔圖案可唔可以?

冇! 公仔圖案可以!
自己要識著, 圍裙"頸繩"家長可預較定適當的長度.

小囡係咁著既.........先將腰繩於肚前綁好, 然後將條圍裙above turn, 再套上頸繩就行.

醒目開學勳章

原帖由 pig03 於 09-9-3 23:25 發表
得意媽
thanks

唔好意思,剛剛睇完通告又發現一個問題,請問美術欣賞報告係咪隨你鍾意幾時做就幾時做,總之做左就交俾老師呀?通常一年要做幾多份的? ...

今年同舊年有d 出入,
舊年: 1年只做1次, 5月8日前交便行, 一定要交.
今年:  可做n次, 有小禮品, 有得簽全人手冊(此手冊老師應該已解釋), 自由參與.

舊年仲有個"藝術表演欣賞報告", 按相同通告比較, 今年好像沒有了. (唔肯定日後會否有類似報告要做架)

好多通告,真係睇到頭都大晒!又有好多嘢要記住幫阿仔安排下個禮拜正式上堂嘅事宜,真係好忙。不過有咗各媽咪嘅提點,而家就清楚好多啦,唔該晒!

妳哋有冇幫阿仔阿女報音樂綜合班同游水呀?我兩樣都報晒,睇吓阿仔有冇興趣。

有冇媽咪知星期二、三、四學挍有冇d咩小一補課班或者興趣班要上架 (我知音樂綜合班係星期一上,同埋星期五一定放學後要留校)。

吓 你咁快????
仲有個運動綜合班嚟緊喎~~~
哇 你仔仔會好忙呀~~~~

原帖由 MumTang 於 09-9-4 08:33 發表
好多通告,真係睇到頭都大晒!又有好多嘢要記住幫阿仔安排下個禮拜正式上堂嘅事宜,真係好忙。不過有咗各媽咪嘅提點,而家就清楚好多啦,唔該晒!

妳哋有冇幫阿仔阿女報音樂綜合班同游水呀?我兩樣都報晒,睇吓阿仔有冇興趣 ...

* * * 溫馨提示 * * *

如果方便的話 可否於個人編緝的 "來自"加上小朋友班別 以便大家交流意見及求救用~

得意媽 真係唔該晒~~~~
原帖由 得意媽 於 09-9-3 23:38 發表

今年同舊年有d 出入,
舊年: 1年只做1次, 5月8日前交便行, 一定要交.
今年:  可做n次, 有小禮品, 有得簽全人手冊(此手冊老師應該已解釋), 自由參與.

舊年仲有個"藝術表演欣賞報告", 按相同通告比較, 今年好像沒有 ...

因入了form報讀明年P1,但忘了submit profile,有咩辦法呢?可否在interview後補。你們有否沒profile都收呢?謝謝!

MumTan,

仲有個運動綜合班, 如果時間無改, 係逢星期二 & 星期六3:00-5:00

原帖由 MumTang 於 09-9-4 08:33 發表

妳哋有冇幫阿仔阿女報音樂綜合班同游水呀?我兩樣都報晒,睇吓阿仔有冇興趣 ...

wing_BB,

我記得當時我預備左個透明folder放阿女d cert, 佢interview 時交比老師.

原帖由 wing_BB 於 09-9-4 10:24 發表
因入了form報讀明年P1,但忘了submit profile,有咩辦法呢?可否在interview後補。你們有否沒profile都收呢?謝謝!

大家好, 我仔仔都係讀1c班.

想同大家請教一下:  

1.  畫袋是不是很大個有公仔的但很難對摺的那種?  還是用好似環保袋軟軟的那種可以嗎?(是去學畫畫時學校送的)

2. 什麼是箱頭膠水?  是一般膠水嗎?

3. 運動綜合班是不是好似音樂一樣, 看看他那樣運動他是ok?

謝謝大家.

1. 我之前買個畫袋, 都幾重, 用過幾次後轉左環保袋黎做畫袋.
2. 普通膠水
3. 我個大仔都有玩田徑班, 嘜野項目都玩d

原帖由 zita0618 於 09-9-4 12:45 發表
大家好, 我仔仔都係讀1c班.

想同大家請教一下:  

1.  畫袋是不是很大個有公仔的但很難對摺的那種?  還是用好似環保袋軟軟的那種可以嗎?(是去學畫畫時學校送的)

2. 什麼是箱頭膠水?  是一般膠水嗎?

3.  ...

Can we apply both of the  運動綜合班and 音樂綜合班 at the same time? In the notice, it put 運動綜合班 /  音樂綜合班, seems has to choose either 1.

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-4 09:58 發表
* * * 溫馨提示 * * *

如果方便的話 可否於個人編緝的 "來自"加上小朋友班別 以便大家交流意見及求救用~

Done. Thanks for your suggestion.
‹ 上一主題|下一主題