用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 申請 2011-2012 小一
go

申請 2011-2012 小一 [複製鏈接]

hello 大家好,

我打算今年幫仔仔申請出年入讀小一, 好似好難考咁, 但係都要試下啦, 因為好憧憬仔仔可以入一間咁開心又學到野既學校~

我想早d 作準備 (唔好笑我咁緊張), 因為 target 既學校真係唔多, 而港同係唯一最想入既 (因為家住hk 區)~

我見佢地個web 仲未講今年簡佈會幾時, 想問下有經驗既mami....

1. 佢地既入學申請表填中文定英文比較好呢?

2. 要唔要附加 profile? 如果要, 應該點做呢??

可唔可以比d idea 我呀? please~
   0    0    0    0

amyamy,

學校已係網上公佈左小一入學的資料了, 如下:

http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?id=10&l=cht&page=2

1.  我記得入學申請表我係填中文的, 始終學校係中文小學,所以填中文沒有問題的。

2.  我交表格時係連埋仔仔的個人資料交的。內容只是簡單介紹仔仔的個人資料(貼上一張學生相), 附上幼稚園成績, 一些課外活動證書。我個人覺得夠哂精簡, 沒有家庭照片。因為我之前已知道學校重視小朋友面試的表現, 幾靚的資料夾都不重要。家長又不用面試, 所以之前要鼓勵小朋友面試時要主動及不怕羞, 夠膽答問題(答案是否正確並不重要), 最好培養小朋友喜歡閱讀, 因為學校非常鼓勵小朋友睇書的。

Good luck.

iwff

原帖由 amyamy 於 10-5-7 14:20 發表
hello 大家好,

我打算今年幫仔仔申請出年入讀小一, 好似好難考咁, 但係都要試下啦, 因為好憧憬仔仔可以入一間咁開心又學到野既學校~

我想早d 作準備 (唔好笑我咁緊張), 因為 target 既學校真係唔多, 而港同係唯一 ...

好多謝你既回答....網上公佈既係舊年既簡佈會 (for 2010-2011年入小一的), 未公佈2011-2012 先入讀小一既資料呀, 可能我太心急, hehe

原帖由 iwff 於 10-5-7 16:57 發表
amyamy,

學校已係網上公佈左小一入學的資料了, 如下:

http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?id=10&l=cht&page=2

1.  我記得入學申請表我係填中文的, 始終學校係中文小學,所以填中文沒有問題的。

2.  我交表格 ...

係喎連我都睇錯左, 但應該都好快會公佈2011-2012年的入學資料, 到時再傾。

iwff

原帖由 amyamy 於 10-5-7 17:45 發表
好多謝你既回答....網上公佈既係舊年既簡佈會 (for 2010-2011年入小一的), 未公佈2011-2012 先入讀小一既資料呀, 可能我太心急, hehe

我好想個仔入讀呢一類活動教學既學校(當然都好難先會考到入去), 好希望佢可以開開心心咁讀書, 但係有一個疑問, 入左港同, 直上中學, 咁跟住入大學會唔會好難呢?  

如果出國留學, 咁係中小學得到既基礎, 足唔足夠考認可既公開試而被外國好學校收呢?

想問下大家有無諗呢方面既出路, 我唔係要挑剔學校呀, 相反真係好認同學校既教學理念, 只係好想知出路問題, 希望有人可以分享下你地既諗法, 謝謝!!

小學簡介會現在接受網上報名,到時你可以問吓老師囉!不過你D問題相信老師都唔知點答你。

原帖由 amyamy 於 10-5-8 23:18 發表
我好想個仔入讀呢一類活動教學既學校(當然都好難先會考到入去), 好希望佢可以開開心心咁讀書, 但係有一個疑問, 入左港同, 直上中學, 咁跟住入大學會唔會好難呢?  

如果出國留學, 咁係中小學得到既基礎, 足唔足夠考 ...

活動教學既學校 not equals to easy; hard working is necessary.

Everyone needs to have good results in IB, HKDSE, GSCE or other public or internal examinations to get in a good university.

醒目開學勳章 王國長老

今次黎真架喇, 今年有上網登記tim
第一場:2010年7月3日 (星期六) 下午2時30分至4時30分
第二場:2010年8月21日(星期六) 下午2時30分至4時30分
第三場:2010年8月27日(星期五) 晚上7時正至9時正

http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?l=cht&id=93

我都好認同"活動教學既學校 not equals to easy", 一間做得好既活動教學既學校, 佢設計既課程, 同老師既質素好重要, 要點樣將死板既課程, 以活動的形式表達比學生係好難, 我相信港同做得到!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-5-26 11:30 發表
第一場:2010年7月3日 (星期六) 下午2時30分至4時30分
第二場:2010年8月21日(星期六) 下午2時30分至4時30分

http://www.hkugaps.edu.h ...

Thank you very much ar...如果今晚睇唔到你依個post, 我唔知幾時先佢地有簡介會...學校將個報名放到其他連線內....我仲以為一定會係"最新消息"內gama....

Hi, do you know when they start the application for P1?  Is there any difference to attend the first / second / third seminar?  Thanks.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-5-26 11:30 發表

http://www.hkugaps.edu.h ...

醒目開學勳章 王國長老

正式幾時收form我都唔清楚, 以往係9月中截申請 (應該而家都可以入form)
不嬲往年都係唔駛報名直接去聽seminar的, 如果禮堂坐滿就會去隔離課室睇直播(滿左a班就繼續開b班咁lor), 今年轉左制度...........我相信3場內容係一樣的, 應該無分別

原帖由 ABTreasures 於 10-6-2 01:13 AM 發表
Hi, do you know when they start the application for P1?  Is there any difference to attend the first / second / third seminar?  Thanks.

28/8 Deadline

請問有無人有佢地校巴o既資料呀

可唔可以只選擇返屋企1程架?

可以。不過要比2/3車費。

iwff

原帖由 2bbma 於 10-8-11 12:07 發表

醒目開學勳章 王國長老

仲有, 可能會擺落WAITLIST, 有時校車都幾爆(一條條線啦), 無車搭都幾煩
原帖由 2bbma 於 10-8-11 12:07 PM 發表

請問課外活動多唔多同貴唔貴呀
如果上課外活動,係咪會無校車搭架?

醒目開學勳章 王國長老

星期5較多選擇
有校車, 不過會停大站, 有少部分地區可能無服務, 同埋要另外收費(因本身搭既校巴依然會提供正常服務)

原帖由 2bbma 於 10-9-10 03:24 PM 發表
請問課外活動多唔多同貴唔貴呀
如果上課外活動,係咪會無校車搭架?

唔好意思,咁多問題,因為我真係好緊張
請問3次面試情況會係點,尤其是見家長果次?我應該要準備d咩呀?
另外,請問每年除學費,仲有咩其他收費我要注意呢,大慨每年要幾錢,我想計好d 個budget

醒目開學勳章 王國長老

IN家長........好多年無IN喇, 我估呢度真係無咩人答到你 (已經廢左5年喇)
我相信學校都係想同家長傾下, MAKE SURE家長清楚自己係APPLY緊一間咩學校架姐, 唔駛太擔心

另外, 關於雜費, 之前都有家長問過, 你可以睇睇
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2200177&extra=page%3D1&page=3

原帖由 2bbma 於 10-9-13 09:20 AM 發表
唔好意思,咁多問題,因為我真係好緊張
請問3次面試情況會係點,尤其是見家長果次?我應該要準備d咩呀?
另外,請問每年除學費,仲有咩其他收費我要注意呢,大慨每年要幾錢,我想計好d 個budget ...
‹ 上一主題|下一主題