用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 有點擔心,可否幫忙解答
go

有點擔心,可否幫忙解答 [複製鏈接]

我一對子女來年打算入讀,經一位朋友托人問問德雅學业問題,她轉告說,朋友兒子升德雅後沒有再學其他課外活動,因為所有時間都是用來做家課,每日放學後也不會有娛樂時間。其他學校點書是默句子,德雅就成段成段默,每星期都要默中英,仲話成績差的會勸退,又話呢個是全職媽咪,成日向友人哭訴跟不上,學校沒有別的活動……???
我要返工,仲要兩個小孩一齊讀,而且他們現時讀的幼稚園都是較簡單的,我擔心他們應付唔到太深課程,我也跟唔到他倆的功課,……?所聽到的令我很擔心,有沒有家長可解答我呢?
其實我不是住在附近,選德雅是從bk得知老師好,校風好,但又好少人提及功課情況,有沒有家長可分享下呢?

0    0    0    0

417bbs 發表於 13-5-16 09:47
我一對子女來年打算入讀,經一位朋友托人問問德雅學业問題,她轉告說,朋友兒子升德雅後沒有再學其他課外活 ...

德雅功課都多架, 中英文隔個星期默, 中文背默段課文+詞語, 英文就讀默課文+UNSEEN, 程度都深深地..讀得私校要有心理準備.  升中好的小學間間都一樣.

不過, 我覺得看小朋友啦..我個小朋友, 都有繼續出去學野: 音樂, 芭蕾, 語文, 不過唔安排WEEKDAYS上堂, 因為做完功課, 溫下書都要覺覺了!  考試前課外活動咪停下, 準備考試羅.  一年三次考試, 我覺得時間幾好, 唔會好似2測2考甘迫.

P1 大人小朋友都要適應, 小學和幼稚園大不同.

請問功課多唔多, 平均每日幾多樣?

回復 taktakchichi 的帖子

小一功課(上學期,平日3-5,假日4-7)下學期平日4-6,假日6-8星期一至三,最後一節是做功課堂,基本上回家前已做了一半。
每天完成功課時間約一小時!

回復 417bbs 的帖子

417bbs, 我想你自己要作取舍,學生不合格要留班甚及至退學巳是現今普遍私校的做法,對學生成績有要求來保証派位率也是不爭的事實!因應小一能力每星期只有一次默書!(今是中文,下星期就英默)學校每星期五有兩堂活動課,樂器/舞蹈/Lego/廚師,約二十項興趣班給學生參加。本校沒有跟其他名校一樣嚴格要求學生必須用大量時間在樂器/體藝方面,我個人超like! 同時一提6/7歲孩童多不會自動波溫習,所以要考慮清楚可有時間兼顧! 工作媽真的汗!唉!

引用:我一對子女來年打算入讀,經一位朋友托人問

原帖由 417bbs 於 13-05-16 發表
我一對子女來年打算入讀,經一位朋友托人問問德雅學业問題,她轉告說,朋友兒子升德雅後沒有再學其他課外活 ...
如果真係咁,我都好驚呀,更加怕阿仔吃不消!

引用:Quote:417bbs+發表於+13-5-16+09:47+我一對

原帖由 lovegirlslove 於 13-05-16 發表
德雅功課都多架, 中英文隔個星期默, 中文背默段課文+詞語, 英文就讀默課文+UNSEEN, 程度都深深地..讀得私 ...
咁請問老師嚴格嗎?如小朋友達不到要求,老師如何處理,是賞罰分明嗎?
謝謝你!

lovegirlslove  老師有愛心, 又包容, 主動同家長溝通! 德雅重紀律同要求小朋友專心上堂.  發表於 13-5-16 15:07

回覆:417bbs 的帖子

我囡Enopi補数,其中—位老師小学及中学都在德雅。她話小学深,但到中学就好易及好快pick up中学課程,先苦後甜

辛苦幾年,畢業時甚麼也覺值得!凡事向好的方面想,不要總是覺得自己孩童會是全級最差的極少數呢?對阿仔阿女們有信心!加油!

回覆:Hellohebe 的帖子

每日4-7,都可接受。想問問 同學是否都會喜歡上學呢?老師都有愛心嗎?小朋友喜歡老師也很重要,會視老師為學習對象,小朋友上學都開心嗎?

回覆:有點擔心,可否幫忙解答

吾好成曰嚇我!
我家小姐程度好低!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:回復+taktakchichi+的帖子 小一功課(上學

原帖由 Hellohebe 於 13-05-16 發表
回復 taktakchichi 的帖子

小一功課(上學期,平日3-5,假日4-7)下學期平日4-6,假日6-8星期一至三,最後 ...
如果回家只需約一小時便可完成功課,就真的不錯,不過我諗用一小時只限一些夠専心同自動波的小朋友,不是個個都咁good fit!

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

背默

回覆:有點擔心,可否幫忙解答

一年級中,英默是隔週的。中默一定是背默加讀默詞語,英默是一課加unseen,老師會派unseen紙,到默的時候,就會把unseen的詞語配上句子。基本上功課算多,如果小朋友可以在功課堂完成部分功課,回家大約一小時就能做妥功課。不過,每天要用少許時間溫默書,以免小朋友堆積一次溫習。不用太擔心,我都要返工,只要教好小朋友要在功課堂做好部分功課,大家的壓力就少D。

一年級已有背默和unseen......

我想問問—科主科唔合格就要留班定會叫退學架?
除咗中英數常音體藝,還有咩科呢?

回復 bbforever 的帖子

主科只有中, 英, 數, 常四科......  至於唔合格會否留班, 老師會睇小朋友平時情況才決定的.  不過唔需要太過擔心, 小朋友只要留心上堂, 成績都不會太差的.   

回覆:wowowmomo 的帖子

請問除了friday 既課外活動,德雅是否设有太多的活動在校内外舉行,例如一些校外比賽,表現或校內英語週,普通話週等……謝謝解答

wowowmomo  沒有的, 只有校內的課外活動, 還有少少外出的活動參觀咁啦  發表於 13-5-21 14:32

想請教一下, 德雅是否活動教學? 還是傳統教學? 會用專題學習, 做project? 定死背書? 如是project base, 會否要用很多時間去做project呢? 謝謝!

傳統教學 / 常識有專題報告要做
‹ 上一主題|下一主題