用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華面試
樓主: GeoffreyMok
go

英華面試   [複製鏈接]

回復 loveDD 的帖子

系呀,學校會話甘深都成千人識答,出年仲要加深d!!

ASamSam 發表於 13-8-28 10:24
學校著重是用甚麼去motivate啲學生,而唔係話要程度淺啲喎!
完全正確........只是有部分家長誤解了............

系考到前,邊個敢講實得。舊年朋友個仔名幼、靚仔、talkative 、英文流利、full time mom 全力教,考學校只有一間二綫收,其他全軍覆没。
你咪話她當局者迷,吾知衰也,其他朋友都吾明。

其實我覺得間間直資d考題都係一樣咁難, 我都知有好多小朋友係超班馬, d問題對佢地嚟講係完全冇問題, so easy...但又如何, 我識有d朋友就係咁, 佢小朋友完全識答, 但結果.....所以我應為, 學校一定有佢地收生準則, 叻唔代表一定收, 蠢亦唔代表一定唔收, 係要視乎學校target想要d咩學生? 同埋好睇小朋友當日同in嗰位老師啱唔啱眼緣! 總之面 試呢樣遊戲, 真係好講天時, 地利, 人和...少一樣都足以影響賽果!!!

happymama11 發表於 13-8-28 11:36
其實我覺得間間直資d考題都係一樣咁難, 我都知有好多小朋友係超班馬, d問題對佢地嚟講係完全冇問題, so eas ...
點解依家個社會d戾氣咁重!點樣都會投訴我睇EK都有一段日子,發現差不多每一間有名氣d嘅學校都會比人投訴。有間唔借厠所比人話、有間要排好長隊交表又比人話、有間考得淺又比人話,因考唔到佢地囝囡d實力、有間要留位比d細佬妹或有關係嘅考生又話唔公平、我大囡果間都係比話,話九成睇爸爸媽媽職業先收,我地係普通過普通嘅家庭,我地囡囡一樣收。
其實學校都係想選一d同學校理念一致嘅學生,如爸媽咁大戾氣對小朋友冇好處!
為小朋友,大家努力啦!

總有家長會認為小朋友入到呢類學校,就是受到催谷,沒有快樂的小朋友生活。如果大家能去學校了解一下睇一下,就會知道自己既觀念有需要改變。
擁抱挑戰吧家長們,人生最大既失敗就是不參與不嘗試,未開始就氣餒。

maxtimma    發表於 13-9-2 01:36

回覆:ysnmama 的帖子

我相信英華是愉快學習的,也學得深,這是我喜歡的。但是,我覺得面試題目太學術,迫家長幼稚園谷小朋友提前學習,記憶大量知識,違背了學前兒童的自然發展階段。

回覆:crazymum 的帖子

難道學得深就可以當飛機司太空人?

回覆:Melody_BB 的帖子

明白了,多謝你的分享。

回覆:bbalau 的帖子

我覺得應該根據小孩的身心發展階段去設計一些題目考,串長字及閱讀理解我覺得是不符的。但所有直資私立都是這樣。

回覆:happymama11 的帖子

考英文認字還是考串字?

會不會識認加分,識串扣分?

英文生字能力其實佔了整個試多少?

不用想太多,盡力便可以了.

首先利申, 我也是今年考小一的家長, 也有準備考英華, 仲未interview.

我覺得學校要考得深, 其實都符合預期. 你諗吓佢ke 教育意念係要小朋友多嘗試多接受挑戰, 如果小朋友一遇到難題便退縮呆了, 係本質上已經唔係佢地杯茶, 另外, 如果小朋友無番咁上下學識水平, 又點可以應付academic 上的要求同afford 咁多時間做咁多課外活動呢?  所以學校一定要篩選啱ke 小朋友入呢間學校, 咁佢地至可以保持水平嘛.

雖然係咁ke 現實下, 做家長ke 唯有強谷小朋友, 希望攞到入場券, 但亦係因為學校有咁ke 水平條件, 我地先要想盡辦法入去, 所以就唔可以怨學校考得深.

回覆:happyhealthymin 的帖子

請問妳覺得考啲咩嘢題目先最適合呢?

引用:我相信英華是愉快學習的,也學得深,這是我喜

原帖由 happyhealthymin 於 13-08-28 發表
我相信英華是愉快學習的,也學得深,這是我喜歡的。但是,我覺得面試題目太學術,迫家長幼稚園谷小朋友提前學 ...
請問妳覺得考啲咩嘢題目先最適合呢

It is very true
林校長的 marketing 做得好好.   This is because she write many books that she want to sell.  

She is so hard sell, she charge $140 application fee and give parent her own book  and the school CD. She also always try to sell magazine or books about her and YW after Seminars.

She want to promote Ying Wah all the time which will help her good image and sell her books. Good image means good sales, well done.

This is the fact and many parents get decieved by her marketing skills.

She says "I hate people say 输在起跑线上"     Parents don't believe it after this year interview !!!!!

大家平常心吧,孩子盡了力便可,孩子會找到真正適合他的學校,不是他的level,入了孩子也辛苦。不是嗎?

hohoho36 發表於 13-8-28 09:27
其實我覺得學校考咁深,係希望觀察小朋友遇難同解難的表現,並非要100分的答案。所以各家長無謂再深入研究 ...
但這可能都是一相情願的想法,因為我有朋友2nd in 另一間popular 直G時校長對他說basically 所有2nd in 的first round 時都係一百分,或許這不是學校的原意,但個reality 就係咁。

Jane1983 發表於 13-8-28 10:26

系呀,學校會話甘深都成千人識答,出年仲要加深d!!
可能遲幾年直上中學罷了

Jane1983    發表於 13-8-28 14:25
‹ 上一主題|下一主題