用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日 ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日開始公佈)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 18-7-23 16:38
精英班年代,都是同一校長???? 
呢位校長入黎個年取消左精英班....................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-23 16:41
好彩你搵到實數, 否則都係微調後既數........
其實, 實同微都沒問題,可以微調上升,都証明學生能力強,先微跳到 ! 

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 18-7-23 16:43
其實, 實同微都沒問題,可以微調上升,都証明學生能力強,先微跳到 ! 
...
以前唔使微調最差個年都有 35%, 最重要係無直資.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

subb 發表於 18-7-23 16:41
下。 唔係荃灣區小學已經好差啦咪 ???
我可以好肯定咁同妳講, 九龍城區大多數受追捧既官津小學, 佢地既B1學生可能連1/3都無, 升讀B1中學既百份比, 其實應該40%亦唔夠, 所以區內大部份學校, 先唔敢公開派位結果
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-23 16:45
我可以好肯定咁同妳講, 九龍城區大多數受追捧既官津小學, 佢地既B1學生可能連1/3都無, 升讀B1中學既百份比, ...
明白,但九龍城區點解又咁多出b1位呢?????

subb 發表於 18-7-23 16:46
明白,但九龍城區點解又咁多出b1位呢?????
B1位多, 只係中學辦得好, 同小學無直接關係.

區內banding係固定比例, 試諗吓如果APS, KTS, LS, MCS, 民生等小學轉咗去荃灣, 你估荃灣區既小學升中派位會變成點? 仲有幾多間可以有30%+?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 18-7-23 16:44
以前唔使微調最差個年都有 35%, 最重要係無直資.

點解咁講呢, 考到B1直資, 都係要靠實力呢 !
好得意,荃基一向隔年在30/34/30/34%  !

*** 全完仍然計2A

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 18-7-23 16:54
全完計 B2......

醒目開學勳章 王國長老

07-09 開始既數據我都有, 唔係我邊會咁講呢

我可以好肯定咁同妳講, 九龍城區大多數受追捧既官津小學, 佢地既B1學生可能連1/3都無, 升讀B1中學既百份比, ...

因為同區的幾間重量級學校已佔去好多b1位。記得你以前有個post係關於九龍城區Band one率分佈,但已經搵唔番嗰個post

全完做咗全英中咁多年, 都未試過有一年成績達B1水平, 近兩年成績仲要差過伍若瑜

就算陳記, 之前DSE成績都一直只係徘徊係B1邊緣, 直至上年成績先似番間B1中學

hkpapa852 發表於 18-7-23 17:30
全完做咗全英中咁多年, 都未試過有一年成績達B1水平, 近兩年成績仲要差過伍若瑜

就算陳記, 之前DSE成績都 ...
我知係, 當年全完是因縮班,先可以執到個彩開英文班,
學校好積極想升番上去, 又想唔聯全二小學, 但小學點會肯呀 !

我又想八下, 咁九真小學個% 又有無1/3 呢????

Minionboy 發表於 18-7-19 17:18
軒銅有更新:
https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/11/1718%E5%88%86%E9%85%8D%E4%BA%BA%E6%95%B80718.p ...

今年派位成績十分理想

參考#51和#66既資料

(40網)旅港開平小學
升中派位表現

中學名稱人數
上智7
銘賢7
聖母玫瑰6
旅港7
瑪神(B2A-B1C)6
伊中6
黃棣珊6
長天4
銀禧3
德雅4
德愛1
油真1
丘佐榮1
聖芳濟1
銘基(B2A-B1C)1
蕭明1
安柱1
沙培1
體藝1

升讀B1直資中學人數: 0, 比例: 0/104=0.00%
升讀B1官津中學人數: 57, 比例: 57/104=54.81%

升讀B1中學人數: 57, 比例: 57/104=54.81%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 0, 比例: 0/104=0.00%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 7, 比例: 7/104=6.73%

升讀B2A-B1C中學人數: 7, 比例: 7/104=6.73%

升讀B2A-B1中學人數: 64, 比例: 64/104=61.54%

升讀體藝中學人數: 1, 比例: 1/104=0.96%

升讀B2A-B1中學人數(包括體藝): 65, 比例: 65/104=62.50%

叩門後既主要變化:

伊中+1
聖母玫瑰-1
黃棣珊+1
德雅+1

參考#56
(40網) 長沙灣協和小學
升中派位

中學名稱人數
DGS1
SPCC1
英華女2
YWC1
SPC1
華英1
九華2
伊中1
油真2
銀禧1
PP3
安柱1
上智6
旅港1
銘賢9
觀瑪1
沙循1
聖母玫瑰7
匯基東九1
王少清1
長天6
聖芳濟2
沙崇3
黃棣珊10
德雅5
德愛1
銘基(B2A-B1C)11
鄭榮之(B2A-B1C)1
瑪神(B2A-B1C)2
體藝1

升讀B1直資中學人數: 5, 比例: 5/163=3.07%
升讀B1官津中學人數: 67, 比例: 67/163=41.10%

升讀B1中學人數: 72, 比例: 72/163=44.17%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 0, 比例: 0/163=0.00%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 17, 比例: 17/163=10.43%

升讀B2A-B1C中學人數: 17, 比例: 17/163=10.43%

升讀B2A-B1中學人數: 89, 比例: 89/163=54.60%

升讀體藝中學人數: 1, 比例: 1/163=0.61%

升讀B2A-B1中學人數(包括體藝): 90, 比例: 90/163=55.21%

參考#72
(40網) 荔枝角天主教小學
升中派位

中學名稱人數
寶血會上智英文書院

中華基督教會銘賢書院

香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學

瑪利諾神父教會學校(B2A-B1C)

聖保祿學校

聖芳濟書院

中華傳道會安柱中學

聖瑪加利男女英文中小學(B2A-B1C)

東華三院陳兆民中學(B2A-B1C)

天主教母佑會蕭明中學

聖保羅書院

基督教女青年會丘佐榮中學

保良局第一張永慶中學

英華書院

瑪利諾修院學校(中學部)

聖若瑟英文書院

長沙灣天主教英文中學

聖母玫瑰書院

德雅中學

東華三院黃笏南中學

保祿六世書院1
中華基督教會銘基書院(B2A-B1C)2
培僑書院1
元朗信義中學1
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學(B2A-B1C)
可立中學(嗇色園主辦)(B2A-B1C)2
賽馬會體藝中學1
華仁書院(九龍)1
英華女學校1
聖公會林護紀念中學2
聖保羅男女中學1

升讀B1直資中學人數: 5, 比例: 5/158=3.16%
升讀B1官津中學人數: 69, 比例: 69/158=43.67%

升讀B1中學人數: 74, 比例: 74/158=46.84%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 1, 比例: 1/158=0.63%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 12, 比例: 12/158=7.59%

升讀B2A-B1C中學人數: 13, 比例: 13/158=8.23%

升讀B2A-B1中學人數: 87, 比例: 87/158=55.06%

升讀體藝中學人數: 1, 比例: 1/158=0.63%

升讀B2A-B1中學人數(包括體藝): 88, 比例: 88/158=55.70%

參考#68
(40網) 天主教善導小學
升中派位

中學名稱人數
協恩中學

英華女學校

拔萃男書院

聖公會林護紀念中學

保祿六世書院

沙田循道衛理中學

旅港開平商會中學

何明華會督銀禧中學

東華三院黃笏南中學

聖芳濟書院

中華基督教會銘賢書院

寶血會上智英文書院

聖母玫瑰書院

長沙灣天主教英文中學

香港四邑商工會黃棣珊紀念中學

觀塘瑪利諾書院

梁式芝書院

德雅中學

瑪利諾神父教會學校(B2A-B1C)

香島中學(B2A-B1C)

升讀B1直資中學人數: 3, 比例: 3/99=3.03%
升讀B1官津中學人數: 40, 比例: 40/99=40.40%

升讀B1中學人數: 43, 比例: 43/99=43.43%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 0, 比例: 0/99=0.00%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 2, 比例: 2/99=2.02%

升讀B2A-B1C中學人數: 2, 比例: 2/99=2.02%

升讀B2A-B1中學人數: 45, 比例: 45/99=45.45%

hkpapa852 發表於 18-7-10 11:52
謝謝!

參考#193家長提供資料, 全級人數作出調整後

(11網) 聖彼得
升中派位

中學名稱人數
SPCC2
KC13
英華女23
SSGSS3
SJC3
聖鄧3
高主教4
SPC4
李兆基中學1
港同2
St  Clare14
鄭榮之(B2A-B1C)1
中華基金(B2A-B1C)5
羅氏(B2A-B1C)2

升讀B1直資中學人數: 8, 比例: 8/168=4.76%
升讀B1官津中學人數: 64, 比例: 64/168=38.10%

升讀B1中學人數: 72, 比例: 72/168=42.86%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 7, 比例: 7/168=4.17%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 1, 比例: 1/168=0.60%

升讀B2A-B1C中學人數: 8, 比例: 8/168=4.76%

升讀B2A-B1中學人數: 80, 比例: 80/168=47.62%

Felix223 發表於 18-7-11 18:43
奉基
謝謝!

(35網) 奉基

升中派位

中學名稱人數
SPCC1
MCS2
聖保祿中學1
九華1
HY2
YWC1
GH1
SPC2
華英4
迦密4
旅港8
黃笏南3
丘佐榮6
銀禧3
匯基東九2
聖家1
LS3
順利天主教1
聖羅撒1
九龍真光(B2A-B1C)2
李國寶(B2A-B1C)1
中華基金(B2A-B1C)1

升讀B1直資中學人數: 9, 比例: 9/105=8.57%
升讀B1官津中學人數: 38, 比例: 38/105=36.19%

升讀B1中學人數: 47, 比例: 47/105=44.76%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 2, 比例: 2/105=1.90%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 2, 比例: 2/105=1.90%

升讀B2A-B1C中學人數: 4, 比例: 4/105=3.81%

升讀B2A-B1中學人數: 51, 比例: 51/105=48.57%

‹ 上一主題|下一主題