用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華2nd in考成點?
樓主: 巴士
go

英華2nd in考成點?   [複製鏈接]

回覆:英華2nd in考成點?

似乎今年林校長改變策略,沒有問2nd in的問題。預祝大家好快會收到好消息,加入英華大家庭!

babyakambm 發表於 15-1-18 14:30
上星期也見完,校長問d問題也好正路,冇問2nd in 的問題,唔知係唔係唔夠時間,訂我吔冇乜嘢好傾,大約10 m ...
你就好啦,我兒子答得慢、懶洋洋咁,正路答案,不天真。希望都得啦。

我地剛剛見完,都冇問2 in既問題,主要同小朋友傾計,睇下佢地反應,家長都係大路問題,我覺得小朋友回答時唔會有難度,唔知校長從邊方面簡學生呢?
請問是否共計3round分數?

引用:Quote:babyakambm+發表於+15-1-18+14:30+上

原帖由 aacheng 於 15-01-19 發表
你就好啦,我兒子答得慢、懶洋洋咁,正路答案,不天真。希望都得啦。
不過阿仔有 d 緊張,連校長也看得出,叫佢唔洗緊張,唔知會唔會扣分呢?

小雀仔 發表於 15-1-20 11:05
我地剛剛見完,都冇問2 in既問題,主要同小朋友傾計,睇下佢地反應,家長都係大路問題,我覺得小朋友回答時 ...
封信是這樣說的,計哂三次小朋友的表現。你哪封是嗎?

唔知 in 到幾多號呢?

好似2月尾,但爬文見往年都係2月尾就出信,唔知今年是否一樣。

回覆:aacheng 的帖子

我去年的經驗和你今年的情況非常相似。感覺父母答得差,好似害咗個仔。但我個小朋友最後有offer。所以,希望在人間。祝你的小朋友和我兒一樣,有英華offer!

回覆:aacheng 的帖子

aacheng, 不要失望!加油!祝你小朋友好快加入英華大家庭!

tseleebb 發表於 15-1-21 22:16
我去年的經驗和你今年的情況非常相似。感覺父母答得差,好似害咗個仔。但我個小朋友最後有offer。所以,希 ...
tseleebb, 您的回覆很令人鼓舞,謝謝您呀!請問你當年兒子表現不錯,而且在首數天面試?我只希望兒子的慢和我倆夫妻的拘謹仍有機會......嗚嗚嗚嗚。

tseleebb 發表於 15-1-21 22:22
aacheng, 不要失望!加油!祝你小朋友好快加入英華大家庭!
假如有機會,很希望認識你,謝謝您的鼓勵!

小兒有幸進入第三輪面试,他喜欢一些古靈精怪的創作,但自問小兒学習能力真是一般,常常串漏字,计错数,而我们也不想做催谷型父母,所以也擔心如有幸入讀YW,怕他会是包尾個批,影响他自信心,因入得英華的小朋友都是很精英,所以想请教下現正就讀YW學生的家長,學校对於中下游的學生会怎樣處理?因知道某些学校对於八十多分的小朋友,已经要请家長來倾下计,所以想请教一下大家,谢谢

引用:小兒有幸進入第三輪面试,他喜欢一些古靈精

原帖由 annpoon51 於 15-01-22 發表
小兒有幸進入第三輪面试,他喜欢一些古靈精怪的創作,但自問小兒学習能力真是一般,常常串漏字,计错数,而 ...
你要預咗小一平均分九十分已經是中游。八十幾可能是下游。

引用:小兒有幸進入第三輪面试,他喜欢一些古靈精

原帖由 annpoon51 於 15-01-22 發表
小兒有幸進入第三輪面试,他喜欢一些古靈精怪的創作,但自問小兒学習能力真是一般,常常串漏字,计错数,而 ...
八十幾分不是小朋友本身問題,是勁人太多的問題。

引用:Quote:原帖由+annpoon51+於+15-01-22+發表

原帖由 Wilma88 於 15-01-22 發表
你要預咗小一平均分九十分已經是中游。八十幾可能是下游。
agreed

annpoon51 發表於 15-1-22 14:29
我聽過家長的分享,他們的能力是99分也只屬全級的9X名,也擔心小兒只屬中游,但我在乎的是他有否盡力,也希望可教他只需看自己有否盡力,結果是如何,就考驗父母如何與小孩一同經歷,不過,講就容易,真的收了才對應。

不要太計較名次,我從來都無話比仔知佢考第幾,只叫佢盡力.大家的分數真係好接近,考百幾的都好叻

回覆:Kingkin 的帖子

競爭真係咁大~

不要嚇怕呢!越高年級平均分會拉遠啲。
我覺得低年級佢哋大部分都掌握到課堂教嘅嘢,考試只係考佢哋答題小唔小心。

大部分家長唔覺係競爭,只係講:希望啲囝答得小心啲喇!

引用:Quote:annpoon51+發表於+15-1-22+14:29+小

原帖由 aacheng 於 15-01-22 發表
我聽過家長的分享,他們的能力是99分也只屬全級的9X名,也擔心小兒只屬中游,但我在乎的是他有否盡力,也希 ...
那個小朋友可能只是一科成績好,其他一般 。以過去幾年的經驗,沒有出現平均分90多分而又名次這麼低的情況。

MrBeast  Thats not what i heard  發表於 15-1-23 08:53
‹ 上一主題|下一主題