用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖雅各小學 有冇09年入讀小一既同學仔呀?
樓主: 小吉媽媽
go

有冇09年入讀小一既同學仔呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

MerMee & 小吉媽媽,

請問你地今年的書薄/雜費/校服要幾錢?

另係唔係有"課餘托管"(聖雅各福群會)?? 可告知資料嗎?!?!

謝謝分享!!!

校車應該11號攪晒架.午膳9月開學先報既.我都未CHECK晒D書呀,不過千其吾好包呀,吾俾包書架,只係包手冊.我都未攞校服,攞左要去影相..
我次前係學校攞左張托管既單張..老師話託管係係學校高層既課室度既.都好方便.

醒目開學勳章

請問可否"托管"係每日托到幾點? 幾錢+包d咩? 可能的話可否scan果張托管通告俾我參考一下呢???

原帖由 ydoris 於 09-7-15 09:24 發表
校車應該11號攪晒架.午膳9月開學先報既.我都未CHECK晒D書呀,不過千其吾好包呀,吾俾包書架,只係包手冊.我都未攞校服,攞左要去影相..
我次前係學校攞左張托管既單張..老師話託管係係學校高層既課室度既.都好方便. ...

回覆 3# 臻媽 的文章

書-$103X, 簿-$160

原帖由 ydoris 於 09-7-15 09:24 發表
......不過千其吾好包呀,吾俾包書架,只係包手冊.我都未攞校服,攞左要去影相..
我次前係學校攞左張托管既單張..老師話託管係係學校高層既課室度既.都好方便. ...

oh, 我巳包晒d書啦....點知之後都有聽人講而家唔包架啦, 又重又唔環保, 咁而家拆反會唔會更唔環保呢?
我仲未訂校服, 要影什麼相 ?

醒目開學勳章

唔該哂!!! 書/簿費係 FR 1年嗎???  

真的好希望下年囝囝能成功入讀吧....但我係跨區(NET 14),所以都唔敢抱太大期望吧!!! 不過我會努力, 1ST ROUND + 2ND ROUND 首選, 亦已預備叩門, 所以常在此勞煩大家吧, 唔好意思, 請見諒!!!

可以的話, 開學後請多D上嚟分享一下小朋友的校園生活吧!!!

我今日同聽日下晝都請咗假同囝囝去參加學校搞俾K2學生玩的活動--多元智能至叻KIDS暑期培訓課程!!

回覆 2# MerMee 的文章

嘩, 好彩未包, 因為我差d都諗住包架!
同埋我都仲未買校服, 遲d先lu.
小吉媽媽

小吉媽媽

是否需要穿校服影什麼相? 幾大幾多張, 什麼時候通知的?
ai ya, 突然想起我完全忘了昨天和今天學校有遊戲日, 你們有誰去了, 做過什麼?

最後,希望這個問題不會很奇怪吧, 其實st james 的賣點是什麼呢?

mermee

回覆 1# MerMee 的文章

其實我都唔知要影幾多, 不過根據以往經驗, 校服相係必須的.

這兩天的遊戲日我個仔都有去, 有d工作紙番黎, 係佢畫既畫, 我問佢有冇其他, 佢又答唔到我law.

小吉媽媽

醒目開學勳章

聽完兩日講座(fr. k2生) -- "愉快學習"係其中之一

原帖由 MerMee 於 09-7-17 16:48 發表
小吉媽媽

是否需要穿校服影什麼相? 幾大幾多張, 什麼時候通知的?
ai ya, 突然想起我完全忘了昨天和今天學校有遊戲日, 你們有誰去了, 做過什麼?

最後,希望這個問題不會很奇怪吧, 其實st james 的賣點是什麼呢?

mer ...

吾好意思,無人湊仔要放左成個WEEK假,我搵返託管資料再話妳知啦.
校服相一定要影到個校徽架,上次我影左2種底色,發覺白色完全吾得.今次我會影紅色同藍色.我影咁多因為有時參加比賽都要相架.同埋我鐘意留起佢地D學生相紀念,而家D相都無相底,所以要留多D.

醒目開學勳章

唔該哂....等你好消息!!!!

原帖由 ydoris 於 09-7-21 10:19 發表
吾好意思,無人湊仔要放左成個WEEK假,我搵返託管資料再話妳知啦.
校服相一定要影到個校徽架,上次我影左2種底色,發覺白色完全吾得.今次我會影紅色同藍色.我影咁多因為有時參加比賽都要相架.同埋我鐘意留起佢地D學生相 ...

找到了...
上午:8:30至12:30----$1400
下午:1:00至6:00------$1550
全日:2:45至6:30------$1150
黃昏延展:6至7吾知幾錢?
大假期照開,電話:28933310
希望幫到你.

原帖由 臻媽 於 09-7-21 14:11 發表
唔該哂....等你好消息!!!!

醒目開學勳章

非常有用的資料, 唔該哂!!!

原帖由 ydoris 於 09-7-22 09:28 發表
找到了...
上午:8:30至12:30----$1400
下午:1:00至6:00------$1550
全日:2:45至6:30------$1150
黃昏延展:6至7吾知幾錢?
大假期照開,電話:28933310
希望幫到你.

原帖由 臻媽 於 09-6-26 09:13 發表
咁你當時有無選呢間? 排第幾呀?

可否告知"叩門"過程/內容以備參考?!?! 多謝指教!!!!

臻媽:
     唔好意思.你可唔可以講0下點解你咁中意呢間學校呢?

醒目開學勳章

點解我咁中意呢間學校 ---> 於另一個TOPIC與你分享了!!!

以下有些要點,也許您可以參考一下。

辦學宗旨 : 本校秉承基督的精神,提供全人教育,使他們在德、智、體、群、美、靈六育方面得到均衡的發展。學習與活動並重,使學生能愉快地學習及心智健康地成長,栽培他們成為一個有責任感,明辨是非的公民。

學生性別 : 男女

學習和教學策略 :  全日制班級每天安排導修課,讓同學於校內完成部份功課。課前有閱讀時間。課後有各類課外活動。小息時外籍老師主持英文角活動。推行全方位學習及服務學習,鼓勵學生主動學習及培養良好的態度及價值觀。

關鍵發展項目:  於各學習領域中加入「從閱讀中學習」的元素,設早讀課及圖書課。推展「探索網站」學習、「電子互動白板」及「網上閱讀」計劃。於各主要學習領域推行專題研習。推行成長課讓學生建立正確的人生觀。

學生支援 :
1) 校本學生支援政策,及早識別及幫助有特殊學習需要的學生。
2) 定期舉行「個別學習計劃小組」會議,共同制定和檢討學生的學習目標和進度。
3) 申請「加強言語治療」津貼,為學生提供駐校言語治療服務。
4) 為小六畢業生舉辦升中適應講座。
5) 為小一新生舉辦「小學生活體驗日營」。
6) 小三至小五年級設有中英數科輔導小組,為學習能力稍遜同學提供學習支援。

家校合作 :  學校積極鼓勵家長參與子女的教育,向學校提供意見,加強家校溝通。透過家長教師會組織家長義工,協助學校舉辦家長講座、故事 /午膳爸媽、親子旅行等。

校風 : 透過「一人一職」服務計劃,學習彼此關顧、互相接納和尊重。推行「成長的天空」計劃及小老師伴讀計劃,建立學生的自尊自信,發揮潛能,達致全人發展的目標。

學校發展計劃 :

1) 發展校本課程。推動關愛文化及健康校園,提高學生公民意識。
2) 參與中文大學「優質學校改進計劃」,優化課堂教學,提高學習成果。推動團隊協作,建構專業學習型社群。
3) 09年遷往東院道臨時校舍,堅尼地道校舍將進行原址重建。

原帖由 燕尾蝶 於 09-7-31 12:24 發表

臻媽:
     唔好意思.你可唔可以講0下點解你咁中意呢間學校呢?

‹ 上一主題|下一主題