用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 小一派位結果
樓主: 維豬豬
go

小一派位結果 [複製鏈接]

原帖由 Fannylok 於 10-11-23 17:46 發表

我小朋友叫樂樂, 大家係度多d交流!

派位之前一晚真係好緊張, 因為我係跨區, 第一階段唔得就會煩好多! 而家開始要部署點樣讓樂樂適應小學的要求, 因為佢而家間幼稚園好free, 少功課, 無默書; 好驚追得好辛苦! ...

咁你住係邊度呀? 第日小朋友會搭車返學呀? 我就住係土瓜灣, 話近唔近話遠又一d都唔遠, 依家都諗緊係搭校車定係姐姐送好.
我仔仔係細仔, 到依家都仲係好BB, 好彩CSK係男仔多, 大家既分別唔會大得太多, 至於仔仔間幼稚園都係無默書既喎, 平時每日一份中文一份英文或者數學功課, 再加公文既功課, 咁算唔算少呀?
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

你住土瓜灣都近,我住順利,要阿6:30am 出門口搭校車真係好慘,自己搭車也要 45分鐘。
我要明天下午去註冊,都會帶小朋友去睇下環境.
原帖由 維豬豬 於 10-11-24 01:00 發表

咁你住係邊度呀? 第日小朋友會搭車返學呀? 我就住係土瓜灣, 話近唔近話遠又一d都唔遠, 依家都諗緊係搭校車定係姐姐送好.
我仔仔係細仔, 到依家都仲係好BB, 好彩CSK係男仔多, 大家既分別唔會大得太多, 至於仔仔間幼 ...

我很欣賞小學老師與家長有好的溝通

Wensi,你的想法很正面

除了罰的方法,小朋友亦需要多鼓勵.

原帖由 wensi 於 10-11-23 22:56 發表

唔怕有10個女仔ge.  我仔俾老師罰留堂都試過, 因為有次老師見佢沖出馬路, 之後打俾我問我留堂得唔得.  佢認為咁好危險.  我咪話好我無問題我會配合你.  係錫你先留堂, 老師都要OT , 你估好好玩.  我心不知 ...

今日帶埋仔仔一齊去註冊,仔仔好鍾意呢間學校呀,
問過老師會唔會開放日俾仔仔來熟悉下間學校,
佢話無既,但會8月尾有幾日時間俾新生來適應下喎.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

維豬豬
我住將軍澳,可能下年搬返出來,等樂樂返學唔駛噤辛苦。我昨早都去左註冊,當堂定晒,好開心;陳瑞祺環境真係好好,不過將來周圍要起野就麻煩d!

樂樂依家都係一日一樣中文同英文/數學,同做E.NOPI, 驚小學會多d!

我係舊生,你係唔係呀?

原帖由 Fannylok 於 10-11-25 15:16 發表
維豬豬
我住將軍澳,可能下年搬返出來,等樂樂返學唔駛噤辛苦。我昨早都去左註冊,當堂定晒,好開心;陳瑞祺環境真係好好,不過將來周圍要起野就麻煩d!

樂樂依家都係一日一樣中文同英文/數學,同做E.NOPI, 驚小學會多d!

我係舊生,你 ...

你唔好以為住近d 返學會易d, 上校車遲d.  自行接送另計.  我有朋友就係咁搬去黃埔又搵唔到校車. 好煩吓工人又要帶住個細ge 去接個大ge!  就算有校車都要好早上車因為行好多條村先去CSK.

將軍澳一般 6:15-6:50am上車.  放學返到去around 4pm.

見到你地小朋友入去心水學校真係登你地開心, 雖然我女女有排都未到升小一, 而家先2歲, 不過我將來都會同女女報, 可能自己係csk畢業生, 我真係好鐘意間學校, anyway congrats~~~~~

hi 我新黎 ga
我叫 I 仔

我住巴富街
所以一直十分 like csk becos 好近
first round 20 分收了
:loveliness:

25 號上午去左註冊
4 點幾收到 csk 電話
問我係咪吾讀 why 冇去註冊嚇得我丫

不過好快又回電話話搞錯左
乜咁烏龍但都算有交帶

我隻野本身間幼稚院
都冇乜功課
中文字寫 20 隻到
d maths 好淺英文只有 phonics
好驚 P.1 追死唉...
:(

你小朋友讀邊間幼稚園?

回覆 29# smallu2318 的文章

何文田 victoria lo
-.-

我見我朋友個根德囡囡
K2 d 功課仲深過佢 K3
- -""

回覆 1# IJai 的文章

victoria係國際學校, 係唔係好活動教學??一上小學, 讀反d田鴨式學校, 都應該要d時間適應

回覆 31# smallu2318 的文章

victoria 行 IB 的
十分活動教學
小朋友 all happy kids

本身都想上 victoria primary (also IB)
校舍激正
但係香港仔 lo so far away

所以最後決定
choose 左 csk becos 近
-.-

而家csk唔知係點, 但我細個讀個時係勁多功課, 仲記得自己做功課成日都喊,叫亞ma同我轉校, 不過雖然功課多老c嚴, 但最係出來自己都覺得係值得既, 回想仲好開心tim, 讀到一間好既學校, 相信你仔仔都好快能夠適應, 放心啦

原帖由 smallu2318 於 10-11-26 16:30 發表
而家csk唔知係點, 但我細個讀個時係勁多功課, 仲記得自己做功課成日都喊,叫亞ma同我轉校, 不過雖然功課多老c嚴, 但最係出來自己都覺得係值得既, 回想仲好開心tim, 讀到一間好既學校, 相信你仔仔都好快能夠適應, 放心 ...

入去功課度八吓就知, 下學期無得睇上網功課ga la!
http://www.cskps.edu.hk/

原帖由 smallu2318 於 10-11-26 16:30 發表
而家csk唔知係點, 但我細個讀個時係勁多功課, 仲記得自己做功課成日都喊,叫亞ma同我轉校, 不過雖然功課多老c嚴, 但最係出來自己都覺得係值得既, 回想仲好開心tim, 讀到一間好既學校, 相信你仔仔都好快能夠適應, 放心 ...

唉 e + 果少少功課
扭下擰下 mee mee mo mo 都成粒中
將來不敢想像
/_\

原帖由 wensi 於 10-11-26 16:49 發表

我未 apply csk 之前都睇過
但都係要渣住 d 功課先清楚多定少
@@

原帖由 wensi 於 10-11-25 16:22 發表

你唔好以為住近d 返學會易d, 上校車遲d.  自行接送另計.  我有朋友就係咁搬去黃埔又搵唔到校車. 好煩吓工人又要帶住個細ge 去接個大ge!  就算有校車都要好早上車因為行好多條村先去CSK.

將軍澳一般 6:15-6:50am上 ...

Wensi

我諗住一係搬返何文田/愛民唔駛坐校巴, 一係搬出藍田近屋企人, 6點幾就上車實在太早啦!

[quote]原帖由 IJai 於 10-11-26 17:58 發表

唉 e + 果少少功課
將來不敢想像
/_\

我間學校的老師都講CSK係多功課, 希望比佢慢慢適應會慣D啦! 男仔都係無噤定, 好彩CSK多男仔, 大家都差唔多!

在網上的英文功課,要讀"The library" / "The dolphin pool",是不是Oxford Story Tree 的故事書 ? 因囡囡在幼稚園有讀相同書名的書.

原帖由 wensi 於 10-11-26 16:49 發表

原帖由 Fannylok 於 10-11-26 18:33 發表
[quote]原帖由 IJai 於 10-11-26 17:58 發表
唉 e + 果少少功課
將來不敢想像
/_\

我間學校的老師都講CSK係多功課, 希望 ...

呀 fanny
我成日為 d 功課鬧佢
鬧完又內咎..唉..
希望適應倒 la
@@

原帖由 IJai 於 10-11-26 22:00 發表

呀 fanny
我成日為 d 功課鬧佢
鬧完又內咎..唉..
希望適應倒 la
@@

哈哈I仔, 我啱啱先為左練琴而鬧左一輪; 第時又有功課又有測驗黙書, 都真係要訓練自己EQ先!
‹ 上一主題|下一主題