用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖雅各小學 灣仔聖雅各課程深淺度?
樓主: cutietoby
go

灣仔聖雅各課程深淺度? [複製鏈接]

樓主留意一下,聖雅各每年都會搞一次小一講坐(今年係9月),盡可能抽時間去了解多啲,今年我去咗,感覺唔錯,校長說話幾真

Charlotte Mum,

Can you tell what is "hkp"?

回覆:yfchoy 的帖子

多謝你,我頭先打左去學校問,啲職員都好有禮貌,而且父親舊生證明佢咩都唔洗,話就咁填爸爸名同畢業年份就ok , 佢地會自己check .. 我覺得好方便。領洗紙就父或母就ok. 小朋友唔洗。

不過就係最想知佢啲課程深淺,不過有jm 講得岩,個個人既感受都唔同,好難評論,除非極深或者極淺。

唔知有冇讀緊家長可以分享一下小一用緊邊本出版社既中,英,數書。等我有個general idea    多謝大家

醒目開學勳章

IvyPluto 發表於 13-12-3 12:17
回覆 chrischeung 的帖子

是, 返7:45am, 放2:45pm

聖公會鄧肇堅中學good ah

王家爸爸  聖公會鄧肇堅中學是灣仔區唯一的 Band 1 男女校。
灣仔區多數 Band 1 學校都是男校或女校。  發表於 14-3-27 16:19

回覆 crystalpui 的帖子

所以我個人巳很滿意了.

樓主,我有野想講,當年我老公同樣係舊生,我又係聽佢講都一般般, 而且我老公幾兄弟姐妹都係st james 不同年份, 佢地升中派位不錯, 尾二個細老入左皇仁,而最細個妹入左st paul 男女. (都係199x年畢業)同我老公差左10幾年. 因為我聽到一般般又派位ok.又唔谷我就決定左.點知一轉眼咁多年已經唔同哂.學校排名高左好多之外,我本人覺得谷.,如果唔谷佢邊可以有咁多人可派咁多好的英中呢? 你心急都冇用, 我細女今年準備入啦, 我都擔心緊哥哥d書仲岩唔岩佢. 因為家長自行分享時, 現時5年級(當年1年級的書) 已經比今年一年級深左啦. 你有25分就要定左佢先啦, 我大仔個年好多人15/16 明明有30分收緊的學生, 係都要轉下要搵過第二間, 點知咩都冇. by the way, 我好喜歡呢間學校, 谷得嚟, 小朋友係學校過得好開心.

我的仔今年P。3   P.2 開始普教中班. 谷唔谷?  我本人覺得唔谷. (比較其他老校 st paul 男女 , 灣仔女校)
首先所有中文,英文 書本 已經於兩年前 (P.2) 更換,  yes, d 書深左. 但係孩子處理到. 大女女校谷
如果唔谷佢邊可以有咁多人可派咁多好的英中呢? but 只有精英班 (top 30%)

引用:多謝你,我頭先打左去學校問,啲職員都好有

原帖由 cutietoby 於 13-12-03 發表
多謝你,我頭先打左去學校問,啲職員都好有禮貌,而且父親舊生證明佢咩都唔洗,話就咁填爸爸名同畢業年份就 ...
請問,領洗紙是不是只接受聖公會的?

回覆:灣仔聖雅各課程深淺度?

我仔今年P1,上學期教既野基本上幼稚園已經教過,所以我仔唔難適應小一生活。我地讀好普通既KG,冇默書,冇考試!圖係上學期其中一次英默,我覺得唔算深!每日大概5-6樣功課,我仔放學返黎HEA住做,我放工回家通常都已經做好!我仔係十二月超細仔,都冇問題,所以課程我估唔算深!中,英默每星隔住默,分數唔計落成績表,對家長黎講冇壓力!

至於計宗教分,如果冇改的話,基督教,天主教已洗禮都有5分!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

引用:我仔今年P1,上學期教既野基本上幼稚園已經

原帖由 imkaren 於 14-03-19 發表
我仔今年P1,上學期教既野基本上幼稚園已經教過,所以我仔唔難適應小一生活。我地讀好普通既KG,冇默書,冇 ...
謝謝分享  

回覆:imkaren 的帖子

真係非常實用既分享。多謝你。

中文和數學比其他灣仔學校深一D,英語跟其他灣仔學校差不多。

王家爸爸 發表於 14-3-25 14:44
中文和數學比其他灣仔學校深一D,英語跟其他灣仔學校差不多。

上學期是蜜月期,下學期就是開心樂園餐的開始。

P2 - P4普教中
P5 - P6 精英班 (30學生)

王家爸爸  五年級精英班有32名學生。其他班實行小班教學,只有大約26人。  發表於 14-4-14 23:21

阿囡讀精英班,,功課都幾多,但應付到,不用做到很夜.深淺既定義,我覺得不在於課本的深淺.佢地很著重英文既GAMMER,中文既寫作同句子既結構.高小既英文科,用英文教學,所以佢地既英語能力不差.英文文法除左要背VERB TABLE外,老師會話佢地知咩叫V. ADJ. N.等....中文既句子,操得很多...精英班很多時考第尾都是全級三十幾.其他班考第一已去到好後架啦..而家有5班...都好多人下..講吾晒..不過讀得開心既小學啦.

你地啲資料好有用呀, 仲有唔夠3個月, 我個女就讀呢間小學喇, 好開心!

想請問下20分入到既機會大嗎?

引用:想請問下20分入到既機會大嗎?+

原帖由 Nath 於 14-06-06 發表
想請問下20分入到既機會大嗎?
有哥姐的世襲生多,要等大抽獎!

2013 年 P1 先係五班 ? 我記得之前在銅鑼灣時係得四班. 今年返左灣仔, 有通告話 P1 加到五班, 25 人一班計. 全級 125 人左右.

我個仔今年升P5, 佢個界全級 102 人, 4 班計即係大約 25 人一班. 上年佢 P4 時全班有27人. 今年入左精英班, 佢話佢果班有 28 人.

功課 ok, 我唔覺太多. 深唔深我唔知點比較. 我個仔每日由四點開始做功課. 通常六點半做完, 好少過七點, 默書大約一星期一次, 冇乜 test, 但就一年四次考試. 我個仔冇補習, 我教佢的, 全級考 16. 我覺得 ok 的.

TinHay 發表於 14-4-14 17:32
P2 - P4普教中
P5 - P6 精英班 (30學生)

e, 想問普教 中係全級 ? 定1-2 班 ?
‹ 上一主題|下一主題