用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 報了陸慶濤小一07年度,有冇同伴呀?
樓主: 笨笨媽
go

報了陸慶濤小一07年度,有冇同伴呀? [複製鏈接]

Re: 報了小一07年度,有冇同伴呀?

Dear all,
我兒子今年剛上LHT小一,一切都如預期咁,但就略嫌官僚,不過傳統學校,係跳不出這個框框....
至於面試,我記得會大人和小孩分開,大人則會問一些問題,例如:
1.為什麼選我們學校?
2.知道直資學校的意義?繳費$980合理嗎?
3.平時怎麼教小孩,
等等....,如果有心可做埋profile...更佳
小孩方面,
不會考你英文 or普通話,因為校長蠻自負的,他認為不懂,可以到學校教即可,所以只會問一些普通問題,例如家住哪裏?喜歡什麼?...最主要觀察小孩的專注力..
各位家長有其他問題,我儘所知告之....

jessica,

請問LHT小一,一班幾人,教學情況如何?中,英文堂用o羊語言教學?功課多嗎?

小朋友會唔會壓力大?

多謝!

-----------------------

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-9-13 15:39 編輯 ]

Re: 報了陸慶濤小一07年度,有冇同伴呀?

hi lkong2005,

LHT is a English school or Chinese school???
lkong2005 寫道:
The teaching method in LHT are activities based, not traditional in P1 and P2.
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

多謝jessica591211的回應。

以我所知一班約32人,行雙班主任制,中文用普通話教。

Before it changes to DSS, it is a Chinese school.  The school can choose the language they wanted now (DSS).  The selection of the language depends on the capabilities of the students.  

If the english level of the student are good, LHT (DSS) will be an English primary school.  The reason is that it will link to the EMI Laws foundation College.  That means more and more subjects will use English as a media from P1 to P6.  All of the students need to be capable to study in EMI school in F1.

hi lkong2005,

LHT is a English school or Chinese school???

Hi fifi,

LHT小一一班幾人?(約34人)(龍年較多小朋友吧)
教學情況如何?中,英文堂用o羊語言教學?
中文(普通話)
數學(廣東話)
音樂(廣東話)
通識(廣東話)
英文(English)
科學(English)

功課多嗎?(目前為止我覺得適可,比起梁潔華,我們較少,而已沒有一下子那麼深...)

小朋友會唔會壓力大?
以我的小朋友為例,壓力並不算大,但回家都有抱怨英文聽不太懂,但又會自我安慰,(好快就識啦..)但明顯英文比較敢speaking,而普通話,我本身是台灣人,所以普通話較沒問題..

HALAHA ,
我當初有做profiel,但是只有在in大人時才有用到,面試主任有翻了一下,就說"幾有心機哦",至於有沒有用見仁見智,我只是當作一種紀念....

HALAHA,
其實我都有做profile,但我就揀了重要的放了報名表後面交。
其實我都覺得係值得紀念架,因為代表幼稚園生活的完結。

Dear all,
想問問大家知唔知LHT係唔係好似其它直資咁,分開兩次收生,同埋係唔係好多人報考,唔知在大抽獎後再考機會又點,會否還收生呢?因實在唔想放放棄大抽獎!
麻煩各位,指教指教!

以我所知只有一次收生的,比起優才/真道報考人數不算多,但都不是一定有位,大抽獎後會收生,如有空位應該會比後備的優先.

聽完懮才/播道/LHT的介紹後,感覺上優才及播道會較佳,無論師資與學校配套方面•

我都想比仔仔讀這間小學,
我仔幾活潑但又可以好留心上課,
比佢讀傳統or活動教學好呢?

Some facts/information from the education city :
http://embhsc.hkedcity.net/primary/

播道書院
教師人數(編制內):   8
教師人數(編制外):   2
學歷 (佔全校教師人數%)
認可教育文憑:   100%
大學學位:    100%
特殊教育培訓:   0%

達到語文能力要求常額教師的 %
英文科:   100%
普通話科:   33%

年資 (佔全校教師人數%)

0-4年:   69%
5-9年:   22%
10年以上:   9%

優才(楊殷有娣)書院
教師人數(編制內):   38
教師人數(編制外):   2

大學學位:   100%
特殊教育培訓:   7.9%

英文科: 100%
普通話科:100%

0-4年:   26.3%
5-9年:   39.5%
10年以上:   34.2%

保良局陸慶濤小學
教師人數(編制內):   41
教師人數(編制外):   6

大學學位:   89%
特殊教育培訓: 7.3%

英文科:   100%
普通話科:   100%

0-4年:   33%
5-9年:   40%
10年以上:   27%

Hardware facilities :
播道書院 :  The best.  This is a new school for primary and secondary students together.

優才 :
This is a school for primary and secondary students together.

保良局陸慶濤小學 : Old school
For primary students only.

Band 1 students :
優才 : Over 70% (DSS students with higher quality)
保良局陸慶濤小學 : 61% (normal/average students)
播道書院 : Unknown

聽完懮才/播道/LHT的介紹後,感覺上優才及播道會較佳,無論師資與學校配套方面•

Hello meiki,

去年大概有130人去In,第一輪收正取生,我個仔係讀易澤峯幼稚園,本身一條龍已經有5分(如果冇記錯),但仍有一半為備取生(等收晒第一輪,再依備取生分數錄取),有一兩位直接不取,之後備取生收晒後,仲有幾個位等人吔叩門,但我覺得他收生的標準蠻奇怪,在學校有些攞晒成績優異獎,又係第一個仔,但他都不收,直到最後叩門才收.....so...也許他們有自己的一套吧!你都可以同時報咗政府津貼學校,但如果LHT收咗你,咁你就是考慮讀唔讀,因為嗰時政府津貼學校係仲未放榜...

Hi,

I submitted the form today and my # is 106

我14/09 交表, no. 都係 106 , 你又係 ???????

Thank you Him Him Ma Ma
HimHimMaMa 寫道:
以我所知只有一次收生的,比起優才/真道報考人數不算多,但都不是一定有位,大抽獎後會收生,如有空位應該會比後備的優先.

Sorry, typing mistake...it should be #146...
Do you know  is there a certain number of place reserved for their PLK kindergartens?

Thank you

yiuyiu777,
你20/9交表都巳經146,咁到29/9截止,你地估有無機會去到200?
‹ 上一主題|下一主題